Witam,
Mam pytanie, odnosni rekojmi na mieszkanie i budynek. Podczas odbioru zglosilem uszkodzenie szyb (salon), jest wpisane w protokol. Natomiast pozniej po umyciu szyb jak juz mieszkanie zostalo odebrane, okazalo sie ze te same wady sa w sypialni.
Moje pytanie jest takie czy mozna jeszcze dzialac cos w tej sprawie?? Czytam rozporzadzenia i wiele z nich mowi, ze przez caly okres ochronny rekojmi mozna zglaszac usterki, wyjatkiem jest to gdy np ingerowalem w cos calkowicie (sciany, instalacje i cala reszta), przenoszac scianki czy zdzierajac tynk i robienie czegos po swojemu.
Kazda sprawa gdy np polozysz gladzie i zacznie Ci tynk odchodzic to jest wina dewelopera, nawet gdy mieszkanie jest gotowe po remoncie.
Poniewaz po 1 jest ona ukryta i po drugie wyszla w wyniku nastepstwa spartolonej roboty.
Prawo nie dziala wtedy, gdy deweloper powiadamia Cie o wadzie i ja akceptujesz. Wtedy nie masz prawa nic z tym zrobic.
Jak to jest w praktyce?
Bo deweloper mi chce udowodnic, ze sam sobie ta wade zrobilem, zekomo spawajac na balkonie i uszkadzajac szybe. A to jest eweidentnie ta sama wada co w salonie. Te same czarne kropki na szybach od spawania.
Rekojmia na nowe mieszkanie i jej działenie - budynek Orlińskiego 1
Re: Rekojmia na nowe mieszkanie i jej działenie - budynek Orlińskiego 1
nie robilem nic. Mieszkanie jest nadal przed remontem, gladziami, plytkami i cala reszta. Swoja droga uszkodzenia sa z zewnatrz. Zreszta na cholere mialbym cokolwiek spawac, czy robic na tarasie

Budimex za wszelką cenę będzie chciał się z tego wywinąć.. widzę po swojej sprawie dotyczącej wad, nawet jeśli nie będą podawać żadnych argumentów lub jeśli będą one bezsensowne. Zawsze możesz dać im równie "ciekawe" uzasadnienie co oni Tobie co do spawania, które Ci sugerują - przecież nie mogłeś nic robić na balkonie bo to ingerowałoby w wygląd budynku, który jest zastrzeżony prawami autorskimi i na zmianę którego musiałbyś uzyskać zgodę architekta
walcz, jeśli to dla Ciebie ważne

walcz, jeśli to dla Ciebie ważne

Re: Rekojmia
Oczywiście możesz to zgłosić z tytułu rękojmi. Jeśli chodzi o uznanie i naprawę zasadnych usterek to Budimex Nieruchomości to samo dno wśród deweloperów. Zawsze znajdą tysiąc argumentów, żeby się wywinąć od odpowiedzialności i nie uznać reklamacji. Każdy kto miał z nimi do czynienia ma już zapewne wyrobione podobne zdanie. Jest to droga przez mękę nawet dla wytrwałych ale zawsze warto usterki zgłaszać. Często pomaga również wizyta prawnika. Roszczenia stają się w ich oczach jakby bardziej zasadne.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2017, 10:09 przez sand, łącznie zmieniany 1 raz.
Miałem podobną sytuację. 2 dni po odbiorze zgłosiłem spore zarysowanie od zewnątrz w salonie i po kilku wiadomościach dałem za wygraną. Tak mi ciągle argumentowali, też nic nie robiłem jeszcze w mieszkaniu.
Szanowny Panie,
zgłoszenia dotyczące uszkodzeń mechanicznych nie są przyjmowane do realizacji w ramach rękojmi. Podczas spotkania odbiorowego zostały odnotowane w protokole uwagi dotyczące m.in. zarysowania szyby okna w salonie. Potwierdza to, że mieszkanie, a w tym stan szyb był przez Pana sprawdzany. Podczas drugiego spotkania potwierdził Pan wykonanie prac poprawkowych bez zastrzeżeń i nie zostały wniesione dodatkowe uwagi. Tym samym nie widzimy podstaw, aby przyjąć zgłoszenie jako zasadne do realizacji.
Szanowny Panie,
zgłoszenia dotyczące uszkodzeń mechanicznych nie są przyjmowane do realizacji w ramach rękojmi. Podczas spotkania odbiorowego zostały odnotowane w protokole uwagi dotyczące m.in. zarysowania szyby okna w salonie. Potwierdza to, że mieszkanie, a w tym stan szyb był przez Pana sprawdzany. Podczas drugiego spotkania potwierdził Pan wykonanie prac poprawkowych bez zastrzeżeń i nie zostały wniesione dodatkowe uwagi. Tym samym nie widzimy podstaw, aby przyjąć zgłoszenie jako zasadne do realizacji.
Okno wymienione... Wystarczy tylko nie popuszczac i odpowiednie pismo.
Mili Państwo.
dobrze że skończyło się dobrze
na przyszłość mam drobną uwagę - proszę odbierać szyby w oknach jak są umyte ( jest taka norma PN-B-10085 mówiąca o min. oknach z PCV )
i jeszcze jedno , w ciągu roku od przekazania towaru ( w tym wypadku mieszkania ) to sprzedawca ma wykazać że roszczenie jest bezzasadne.
pozdrawiam
Bogdan
dobrze że skończyło się dobrze
na przyszłość mam drobną uwagę - proszę odbierać szyby w oknach jak są umyte ( jest taka norma PN-B-10085 mówiąca o min. oknach z PCV )
i jeszcze jedno , w ciągu roku od przekazania towaru ( w tym wypadku mieszkania ) to sprzedawca ma wykazać że roszczenie jest bezzasadne.
pozdrawiam
Bogdan
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”