Nieszczelność zimnej wody / wskazania zużycia na liczniku - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
gamera64

Nieszczelność zimnej wody / wskazania zużycia na liczniku - os. Avia

Postautor: gamera64 » 11 lis 2017, 17:38

Przy zakręconych wszystkich korkach, licznik wskazuje ubytek zimnej wody na poziomie 0,002m3/h.
Modyfikowałem tylko jedną krótką rurkę, która obserwuję i nie widać żadnego wycieku. Pozostała część rur jest w stanie jak odebrałem od dewelopera.
Czy ktoś z was miał nieszczelność, która leżała po stronie BX np w posadzce??

Nowy

Re: Nieszczelność zimnej wody / wskazania zużycia na liczniku - os. Avia

Postautor: Nowy » 13 lis 2017, 1:57

Sprawa dosyć poważna, bo wychodzi na to, że miesięcznie prawie 1,5 m3 w ten sposób znika, a to niewiele mniej niż prognozy zużycia na jedną osobę. Nie ma jakichś plam na wylewkach, może warto odwiedzić mieszkanie sąsiada na dole, ewentualnie sprawdzić w garażu, czy coś nie cieknie z instalacji.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 13 lis 2017, 16:46

no ale skoro licznik się kręci to problem musi być z nieszczelnym zaworem przed licznikiem i gdzieś na odcinku od licznika w mieszkaniu.

gamera64

Postautor: gamera64 » 13 lis 2017, 17:42

maniekmal pisze:no ale skoro licznik się kręci to problem musi być z nieszczelnym zaworem przed licznikiem i gdzieś na odcinku od licznika w mieszkaniu.

Byłem przekonany, że to nieszczelność w mieszkaniu, ale rozmawiałem hydraulikiem, który był już kilkanaście razy na Avii i powiedział, że pierwsze to trzeba sprawdzić licznik bo 1/3 rzekomych nieszczelności to wadliwy licznik.

eve

Postautor: eve » 14 lis 2017, 1:01

a czy masz zawór zwrotny na ciepłej wodzie...?
baterie mieszalnikowe?
Zimna woda zazwyczaj ma wyższe ciśnienie i może "przepychać" ciepłą...

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”