Drzwi otwierane do wewnątrz w komórkach lokatorskich
Drzwi otwierane do wewnątrz w komórkach lokatorskich
Nie wiem czy braliście komórki lokatorskie, ale jeśli ktoś zamówił, to czy zwrócił uwagę na "genialny" pomysł kogoś, kto to projektował? Chodzi o to, że wszystkie prowadzące do nich drzwi otwierają się do wewnątrz. Piwnice wiadomo, duże nie są i do tego jeszcze okropnie drogie, a do tego ich powierzchnia, którą będzie można praktycznie wykorzystać zostanie jeszcze zmniejszona przez to, że gdzieś będą musiały się zmieścić otwierane drzwi. Inna sprawa, że zdarzyło mi się być w kilku piwnicach w blokach i nigdy nie spotkałem się z takim rozwiązaniem, nie wiem kto na to wpadł. Myślicie, że to da się później przerobić?
Re: Drzwi otwierane do wewnątrz w komórkach lokatorskich
Ze strony technicznej na pewno będzie się dało. Nie wiem jedynie jak to wygląda ze strony formalnej. Możliwe, że taka zmiana będzie wymagała uzyskania zgody inwestora bądź zarządcy. Warto się o to dopytać w biurze Nieruchomości.
Owszem, trzeba będzie o to zapytać, choć nie spodziewałbym się, żeby dało się teraz wprowadzić jakiekolwiek zmiany do projektu, zakładam że to będzie temat do zajęcia się po tym, jak już budynek będzie gotowy. Mam nadzieję, że takie rozwiązanie nie wynika z jakichś absurdalnych w tym przypadku przepisów, np. przeciw pożarowych. A z tego, co widzę w sieci, to nie jest pierwsza tego rodzaju sprawa i później ludzie te drzwi wymieniają, choć to koszt 500-600 zł, lepiej byłoby oczywiście gdyby deweloper zrobił od początku tak, jak należy.
iti to była pierwsza rzecz jaką zauważyłam przy komórkach lokatorskich i myślę ze to nie będzie żaden problem zamienić zawiasy na drugą stronę. i zamierzam to zrobić. A właśnie czy ktoś dostał sms o wpłacie (wyrównaniu do 3%) mimo ze nie podpisał umowy deweloperskiej? Ja wczoraj dostałam tego smsem mimo ze umowę idę w piątek podpisać.
Kala pisze:iti to była pierwsza rzecz jaką zauważyłam przy komórkach lokatorskich i myślę ze to nie będzie żaden problem zamienić zawiasy na drugą stronę. i zamierzam to zrobić. A właśnie czy ktoś dostał sms o wpłacie (wyrównaniu do 3%) mimo ze nie podpisał umowy deweloperskiej? Ja wczoraj dostałam tego smsem mimo ze umowę idę w piątek podpisać.
Co do komórek/piwniczek to mam zarezerwowaną jedna i nie przyszło mi do głowy popatrzeć w którą stronę się drzwi otwierają, jak do wewnątrz to już wiem co pierwsze zrobię jak będę te niespełna 3m2 "wykańczał"

Odnośnie SMS'ow - podobno testują jakiś nowy system do powiadamiania o wpłacie transzy - widocznie mają Ciebie wpisaną do systemu z błędną datą, podobno każdy z nas będzie takie SMS'y otrzymywał w przypadku zbliżającego się terminu wpłaty transzy za mieszkanie/garaż itp.
Jeśli chodzi o SMSy przypominające o wpłacie, to pisałem o tym już w podlinkowanym wątku, więc do niego odsyłam.
A z tą wymianą zawiasów do komórek lokatorskich, to oby to było takie proste
Zwłaszcza, że nie wiem czy to nie będzie tak, że hala garażowa to jakby osobna nieruchomość, do której będziemy mieć mniejsze prawa niż do części wspólnych w samym budynku. @Pasiek, w takim razie wychodzi na to, że forum się przydało, inna sprawa, że nieźle zaszalałeś z tą komórką na prawie 3 m2, niezłą będziesz miał "halę"
Bo komórki zaczynały się już od jakichś 1,5 m2.
A z tą wymianą zawiasów do komórek lokatorskich, to oby to było takie proste

MeGi pisze:Ze strony technicznej na pewno będzie się dało. Nie wiem jedynie jak to wygląda ze strony formalnej. Możliwe, że taka zmiana będzie wymagała uzyskania zgody inwestora bądź zarządcy. Warto się o to dopytać w biurze Nieruchomości.
Inwestorem jest każdy z nabywców lokalu

No tak, pewnie z czasem da się to załatwić, ale będzie z tym trochę kłopotów i jakieś koszty z tym wiązane też trzeba będzie ponieść. A gdyby deweloper zrobił od początku tak, jak trzeba, to po jego stronie kosztów specjalnie wyższych by nie było, a przyszłym mieszkańcom oszczędziłoby to nieco kłopotu 

Nie da się tego zmienić, projektant nie jest idiotą tylko zrobił projekt zgodnie z przepisami (konkretnie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie).
No racja, pewnie nie jest to przypadek, że tak jest. Choć mam nadzieję, że da się to w przyszłości jakoś odkręcić 

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”