Instalacja Monitoringu - Incydenty na osiedlu - Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Mordin

Re: Instalacja Monitoringu - Incydenty na osiedlu - Orlińskiego 6

Postautor: Mordin » 13 lis 2017, 22:21

Trudno sięz tym zgodzi
qubek pisze:Mordin, ten ochroniarz zadzwonił by po kolegów miśków z interwencji albo na policje. Teraz jest się wstyd przyznać, że pomysł z odwołaniem ochrony to porażka. Ale DZIAŁACZE, działajmy dalej

Ja się z tym nie zgadzam - likwidacja ochrony w takim kształcie jak była to był dobry ruch - większość za tym zagłosowała. Wiadomo że od tego poziom bezpieczeństwa nie wzrósł. Natomiast panowie ochroniarze działali przez kilka miesięcy od oddania budynku i jakoś nie przekonali większości, że są warci ceny, którą chcieli za swoje usługi. Na forum było kilka wypowiedzi, że i tak ginęły rzeczy albo zdarzały się akty wandalizmu a sami ochroniarze nie byli zawsze pomocni.

PijeJabole

Postautor: PijeJabole » 13 lis 2017, 22:55

Dokładnie, poprzedni Panowie dobrze sobie dawali radę z odbiorem paczek od kuriera i na tym koniec. Natomiast to była tylko jedna firma z wielu dostępnych na rynku. Po raz kolejny zagłosować musi większość za dodatkowym zabezpieczeniem bloku, a pewnie po raz drugi (jeśli większość będzie chciała) za monitoringiem lub ochroną.

Na chwilę obecną mam kamerkę samochodową z detekcją ruchu i ubezpieczenie - wiadomo że szkoda auta ale to rzecz. A teraz pomyśle jakby taki nabuzowany jegomość trafił na kogoś bliskiego i postanowił na nim się rozładować? Skoro ktoś rozwalił elewacje, alarm i kilka samochodów - według mnie jest niepoczytalny pod wpływem alkoholu.

Do tego kiedyś ktoś wspominał o policji w cieciowke, smialem sie z tego na poczatku ale moze nie jest to taki zly pomysl...

Mordin

Postautor: Mordin » 14 lis 2017, 14:53

To jest forum mieszkańców - tutaj można pisać refleksje i wolne myśli, filozofować, pisać złośliwe komentarze, itp. - później z tego może coś się wykluć na zebraniu wspólnoty - raczej trudno oczekiwać żeby każdy kto pisze od razu rzucał konkretnymi pomysłami, planami finansowymi czy też gotowymi schematami - jak Pan tego oczekuje to raczej Pan tutaj tego nie znajdzie, nie taki jest cel forum.

Mordin

Postautor: Mordin » 14 lis 2017, 16:00

To jest raczej zadanie dla zarządu, który mamy przecież wybrany - mam nadzieję, że członkowie czytają forum i mogą sobie wyrobić zdanie jakie są zapatrywania, pomysły i zastrzeżenia mieszkańców. Każdy partycypuje w życiu wspólnoty w sposób jaki uważa za słuszny.

K&L

Postautor: K&L » 14 lis 2017, 17:42

W bloku 8 i 10 nadal mają ochronę i skoro jest to tak blisko i ta nic nie zauważyli to widać jak działa ochrona.Tym bardziej ze wandal zaczął od szóstki i kierował się w stronę 12 i dalej a tam chyba w co trzecim samochodzie powyrywał lusterka. W bloku 8 mają w czwartek spotkanie lokatorów ktoś tam sprawdzał opcje monitoringu i może warto byloby spotkać się wspólnie przy zamówieniu na dwa bloki byloby korzystniej

Pewien mieszkaniec

Postautor: Pewien mieszkaniec » 14 lis 2017, 20:40

Przepraszam bardzo? Ochrona?

Nie tak dawno pisałem o naszej wspaniałej ochronie w tym wątku:
Samochody stojące w poprzek ulicy

Nikomu się nie chce tego czytać więc streszczę, że ochroniarze NIC nie robią i nie wywiązują się ze swoich obowiązków.
Po dzisiejszym kontakcie z pracownikami ochrony chyba zmieniam zdanie.
Byłem oczywiście za zachowaniem ochrony, ale po dzisiejszym to sam już nie wiem i zaczynam wątpić i jej jakikolwiek SENS.
Dla leniwych sedno "z kiedyś":

Auto stoczyło się i stało w poprzek naszej ulicy. Zgłosiłem ochroniarzowi zaistniałą sytuację, będąc zdziwiony, że od kilku godzin sam tego nie zauważył. Jednak odpowiedź z jaką się spotkałem sprawiła, że ręce mi opadły. Ochroniarz niemalże mnie wyśmiał! Powiedział, że jego to nic nie obchodzi, kompletnie go to nie interesuje. Dodał, że on się tym nie zajmie bo "długo już żyje i zna takie przypadki". Bał się, że pchając ze mną samochód coś w nim "zniszczy". Przedziwna argumentacja. Ochroniarz odszedł niewzruszony i totalnie niezaangażowany spacerować z założonymi rękami za plecami dalej. Przepraszam? Ale jeśli nie od sytuacji tego typu jest ochrona to od czego?
Pamiętam, że jakiś czas temu na forum była poruszana kwestia monitoringu oraz rezygnacji z ochrony. Spora część mieszkańców, w tym ja, nie godziła się na pozbawienie ochrony naszego osiedla. Ale po tym co usłyszałem przed chwilą to wyrzucić to na zbity pysk. Pozbyć się po prostu ochrony. Na co nam ochrona skoro NIC nie robi i JAWNIE to przyznaje co najzabawniejsze?

Na pewno chciałbym czuć się bezpiecznie na osiedlu.
Ochrona może być, ale nie z emerytowanymi dziadkami.

kamyk-333

Postautor: kamyk-333 » 18 lis 2017, 0:19

Uważam, że faktycznie monitoring lub przywrócenie ochrony to dobry pomysł. Osobiście bardziej przekonuje mnie ochrona (rzetelna), gdyż z monitoringu ciężko kogoś rozpoznać, a nawet jeśli, a jest niekarany, to ciężko ustalić, kto to, chyba że sąsiad, ale jeśli ktoś spoza bloku/osiedla, to będzie raczej trudne. Ponadto, ochrona prędzej przerwie jakąś akcję, jeśli już się wydarzy, a monitoring jedynie to nagra.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 18 lis 2017, 2:16

Tylko dobry monitoring. Emeryt czy rencista zwany ochroną nie jest żadnym rozwiązaniem czy odstraszaczem lepszym niż czujni sąsiedzi czy dobry monitoring. Ile jeszcze przykładów z osiedla na tym forum trzeba przedstawić, że taka ochrona nic nie wnosi oprócz nieuzasadnionych kosztów.
W budynku Orlińskiego 6 tych kosztów w ogóle nie poczuliście, bo szybko rozwiązano umowę i nie płaciliście przez okrągły rok po nowych wyższych stawkach, które od 2018 znowu będą wyższe. Incydenty się zdarzają wszędzie w Krakowie i w tzw. apartamentach i zwykłych mieszkaniach, bez znaczenia czy grodzone czy nie. To się będzie zdarzać. Wspólnota ma posiadać solidne ubezpieczenie od aktów wandalizmu i jeśli jest za tym większość to dodatkowo zamontujcie monitoring.

Tylko monitoring to nie kamerki z allegro za 200PLN, zobaczcie co to jest monitoring np. na tym filmie pomar.pl/obraz-z-kamery-hd-cvi lub na tym youtube.com/watch?v=iI-_CffD_6o Kluczem jest aby zostały dobrze dobrane kamery do warunków oświetlenia monitorowanych obszarów wieczorem i w nocy, bo w ciagu dnia profesjonalna kamera fullhd zarejestruje większość szczegółów.

madoxx

Postautor: madoxx » 18 lis 2017, 10:50

Po rozwiązaniu umowy z ochrona, czynsz w moim przypadku obniżył się około 30 zł. Około 360 zł rocznie, teraz byłoby więcej, ponieważ miała być spora podwyżka kosztów ochrony. Jak dla mnie mieć 360 zł w kieszeni, lub mieć nic nie robiącego gburowatego ochroniarza (2 razy próbowałem coś załatwić i "ściana") to jest realna korzyść.
Wczoraj miedzy 00:00 a 1 w nocy były jakieś awantury i darcie, między blokami 6 i 8. Miał szanse się wykazać ochroniarz z bloku 8, który miał kanciapę zaraz naprzeciwko. Nawet nosa nie wychylił i wcale mu się nie dziwię, przychodzi spokojnie posiedzieć dorobić do renty czy emerytury bo takie są realia. Interwencja z "miśkami" czy straż miejska też jakoś nie podjechała. Tak to wygląda. Jeżeli ktoś myśli, że w tej cenie będzie miał aktywną ochronę to jest w błędzie.
W tej cenie można co najwyżej założyć monitoring (a prawdopodobnie taniej). Pozostaje odpuścić tą rękojmię na elewację i na najbliższym zebraniu wspólnoty zgłosić uchwałę o montaż monitoringu. Mieszkańcy ze wspólnoty się wypowiedzą poprzez głosowanie. Kiedy większość będzie na tak to chyba w gestii zarządcy będzie szukanie wykonawcy i ofert. Wydarzenia z ostatniego czasu, szczególnie uszkodzenie bodajże kilkunastu samochodów pokazują, że monitoring nie zaszkodzi (może czasem pomoże).

PijeJabole

Postautor: PijeJabole » 29 sty 2018, 8:58

Zapraszam do wznowienia dyskusji na temat monitoringu/ochrony.
Po raz kolejny sąsiedzi zadbali o nocne rozrywki i awantury na dziedzińcu.

Wandalizm w bloku

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”