Pierwsze spotkanie i uruchomienie procedury usunięcia ochrony - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
gamera64

Re: Pierwsze spotkanie i uruchomienie procedury usunięcia ochrony - Avia 3

Postautor: gamera64 » 14 lis 2017, 11:58

ked14 pisze:
gamera64 pisze:Co ma ochrona innych bloków do Orlińskiego 6?? Ludzie z sąsiedniego bloku Avii 3, proszę naszego ochroniarza, żeby do nich zerkał!! Mamy płacić za ochronę innych bloków?? Dlatego ochrona O8 i O1 ma gdzieś inne bloki.

A o który sąsiedni blok chodzi?
Bo wychodzi na to, że jednak każdy chciałby ochronę tylko najlepiej za darmo ;)

Od kilku osób słyszałem i od jednego ochroniarza, że ludzie z jednego sąsiedniego bloku(nie wiem konkretnie który) podchodzą do naszej ochrony i proszą, żeby przy obchodzie bloku podchodzić pod ich klatki. Niby zrezygnowali z ochrony i żerują na nas.
Jak czytam forum naszego bloku, to zastanawiam się co z ludzmi jest nie tak. Kupują mieszkanie na osiedlu z ochroną i na dzień dobry z niej rezygnują. Później każdy się dziwi, że np w Lublinie kupują mieszkania tuż przy torze a później protesty, które doprowadzają do zamknięcia toru!!

Selassie

Postautor: Selassie » 14 lis 2017, 13:37

Ja wciaz tez nie wiem skąd w ludziach ten pęd żeby zrezygnować.

Wystarczy poczytać forum! Jest mnóstwo wypowiedzi, że po rezygnacji zzn nie obniżył czynszu prawie w ogóle a ochrony już nie mają.
Moim zdaniem w naszym bloku wcale nie jest jakoś masakrycznie drogi czyns.

Sam mam nie najmniejsze na pewno mieszkanie a nie narzekam na opłaty.
Jestem zadowolony z pracy ochrony i nie nayzwał bym ich cieciami czy bezuzytecznymi inwalidami jak niektorzy tutaj.

Na akcje z wywieszaniem karteczek namawiajacych do rezygnacji na pewno odpowiem wlasna namawiajaca do pozostawienia jak tylko zobacze dzialania w ta strone.

gamera64

Postautor: gamera64 » 14 lis 2017, 14:03

Mnie denerwuje brak poszanowania innych. Nikogo nie obchodzi, ze zastawi komuś wyjazd, ludzie maja gdzieś cisze nocna, niby oczekują szacunku a nazywają ochronę cieciami itd itp.

F177

Postautor: F177 » 14 lis 2017, 22:06

Hej, Zanim decyzja o usunięciu ochrony - należałoby zapoznać się z zakresem ich obowiązków.
Czy ochrona ogranicza się tylko do patrolowania terenu? - W budynku są nowoczesne systemy instalacji pożarowej, czujki dymu, klapy pożarowe - czy oni przypadkiem tego nie monitorują?
Co jeśli taka czujka wzbudzi się zacznie wyć w nocy - Kto i kiedy ją zablokje aby dalej móc spać...?

Jeśli chodzi o same patrole to nie jestem pewien że Ci ochroniarze bedą w stanie stawić czoła gościowi który po pijaku urywa lusterka...co najwyżej zadzwoni na 112.
Nawet jeśli prowadzą te patrole (a nie śpią - na przykład :) ) to nie mogą być wszędzie, co oznacza że czy jest ochrona czy jej nie ma - to i tak może dojść do takiego incydentów jak na orlińskiego 6.

dexter

Postautor: dexter » 14 lis 2017, 22:15

Na klatce już widziałam reklamę firm zajmujących się montażem monitoringu - chyba też czytają forum :lol:

gamera64

Postautor: gamera64 » 15 lis 2017, 10:02

Proszę Was, zachowajcie troszkę rozsądku. Na początek, należy zająć się zmianą administracji i dogłębnym zbadaniu kosztów utrzymania budynku. Następnie należy ustalić na spotkaniu wspólnoty, co ma należeć do obowiązków ochrony, żeby ochroniarz nie mówił, że on tego nie będzie robił. Mieszkałem wcześniej na strzeżonym osiedlu i wspólnota uchwaliła np zakup telefonu dla ochrony, żeby mieć z nią kontakt i ochroniarz, chodził cały czas przy bloku, co jakiś wyznaczony czas wchodził do klatek, sprawdzić czy wszystko ok. Miał przewidziane tylko 5min/h w kanciapie na przerwę.

Jeżeli po zmianie administracji będzie dalej drogo, po uchwaleniu obowiązków ochrony, ochroniarze będą spać w dyżurce, to sam zagłosuje za rezygnacją.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”