Odbiory mieszkań od dewelopera - uwagi i zgłoszenia - Orlińskiego 3

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Jacek1990

Re: Odbiory mieszkań od dewelopera - uwagi i zgłoszenia - Orlińskiego 3

Postautor: Jacek1990 » 17 lis 2017, 19:06

Cześć, czy ktoś z was podczas odbioru korzystał z firm, które pomagają przy odbiorach mieszkań? Czy byliście ze swoim fachowcem? A może sami ?

Barbara

Postautor: Barbara » 17 lis 2017, 19:26

Jacek1990 pisze:Cześć, czy ktoś z was podczas odbioru korzystał z firm, które pomagają przy odbiorach mieszkań? Czy byliście ze swoim fachowcem? A może sami ?

My byliśmy z wujkiem który się na tym zna i powiem szczerze że bez niego to nie wiem czy coś byśmy wynegocjowali

pola

Postautor: pola » 17 lis 2017, 20:30

Witam,

Również wczoraj odebrałam mieszkanie i zgadzam się z przedmówcami.
- nierówne kąty proste, zwłaszcza w salonie ( niezgłoszone- nieduże odchylenia, w tym miejscu będzie malowanie a nie płytki, więc niezgłaszane)
- nierówna wylewka w salonie ( niezgłoszone- będzie zabudowane panelami , a później szafą)
- paskudna, jak dla mnie nie do przyjęcia , nierówna powierzchnia ściany w łazience (niezgłoszone, ponieważ kolega który będzie "robił" remont, stwierdził że i tak będzie zabudowa ściany płytkami)
- nierówny parapet pod oknem w sypialni ( chciałam zgłosić, ale stwierdzono, ze poprawki zajmą kilka dni, i nie dostanę kluczy od razu, wiec rezygnacja)
-każda, ale to każda szyba miała rysy i uszkodzenia mechaniczne; było to bardzo widoczne ponieważ było wczoraj bardzo słonecznie ;p ( zgłoszone w protokole)
- braki / ubytki pomiędzy oknem a parapetem w kuchni- zgłoszone
- rysy na wykończeniach na balkonie, które mogłyby zacząć rdzewieć - zgłoszone

Klucze odebrane. :)

powodzenia

Nowy

Postautor: Nowy » 17 lis 2017, 23:25

Jacek1990 pisze:Cześć, czy ktoś z was podczas odbioru korzystał z firm, które pomagają przy odbiorach mieszkań?

Tu możesz poczytać o tym, jak wyglądają usługi pomocy w odbiorze mieszkania od dewelopera, jeśli się znasz na budowlance lub masz kogoś, kto się zna, to pewnie nie ma sensu korzystać, ale laikowi wsparcie pewnie się przyda, bo sporo rzeczy jest do sprawdzenia.

sand

Postautor: sand » 18 lis 2017, 0:20

Osoba znająca się na budownictwie i wyposażona w odpowiedni sprzęt jest w stanie sprawdzić połowę istotnych rzeczy w lokalu. Na więcej nie wystarczy czasu. Z fachowcem, który przyniesie potrzebne narzędzia sprawdzi się 90%. Moim zdaniem warto poświęcić te 300zł i mieć spokojne sumienie. Dzięki temu podczas prac wykończeniowych będzie mniej niemiłych niespodzianek.

Sugeruję Państwu sprawdzać drożność odpływów kanalizacyjnych, które na odbiorach są zakorkowane. W moim lokalu wyglądały jak na zdjęciu. W takim stanie instalacji po pół roku użytkowania łazienki przestanie spływać woda. Kucie wylewki w wykończonej łazience to już spore koszty.

Obrazek

Gosia&Piotr

Postautor: Gosia&Piotr » 19 lis 2017, 12:44

Jaką wysokość ma mieszkanie?

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 19 lis 2017, 13:00

Czyli jak to jest w końcu ze światłem? Jeśli wkręcę żarówkę do gwinta i podpiszę umowę z Tauronem, to już będzie?

sand

Postautor: sand » 19 lis 2017, 13:13

Na O10 lokale mialy ok 265cm.
Prąd w sieci jest już w momencie odbioru, można zatem sprawdzić instalcję. Jeśli podczas odbioru nie podpisze się umowy z Tauronem to zostanie on odłączony. Wtedy trzeba podpisać umowę z innym dostawcą.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 19 lis 2017, 14:22

sand pisze:Na O10 lokale mialy ok 265cm.
Prąd w sieci jest już w momencie odbioru, można zatem sprawdzić instalcję. Jeśli podczas odbioru nie podpisze się umowy z Tauronem to zostanie on odłączony. Wtedy trzeba podpisać umowę z innym dostawcą.

Czyli prąd jest, ale nie ma wkręconych żarówek? Jeśli w dniu odbioru ktoś mi podłączy żarówkę, a ja podpiszę umowę z Tauronem, to zapanuje jasność? :) Przepraszam za naiwność, pierwszy raz będę miała do czynienia z mieszkaniem w stanie deweloperskim.

sand

Postautor: sand » 19 lis 2017, 20:21

Prąd jest. Wystarczy przynieść oprawkę i żarówkę żeby zapanowała jasność. Trzeba również podpisać umowę z Tauronem żeby prądu nie wyłączyli.

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”