Wentylacja grawitacyjna / mechaniczna i jej działanie w mieszkaniu - Avia 3
Wentylacja grawitacyjna / mechaniczna i jej działanie w mieszkaniu - Avia 3
Hej wszystkim! Wczoraj odetkałem po remontach wszystkie wentylacje w mieszkaniu i zamontowałem anemostaty w wentylacji mechanicznej. Wszystko byłoby pięknie ładnie gdyby nie to, że wentylacja grawitacyjna działa odwrotnie, tzn nawiewa mi powietrze do mieszkania a nie zasysa. Z tego co pamiętam jak sprawdzałem w czasie odbioru to wszystkie zasysały. Czy może być to wynikiem tego, że ktoś w pionie zamontował wentylacje w postaci wiatraczka? czy może coś innego zaburza przepływ powietrza? Ktoś się z czymś takim spotkał?
Re: Wentylacja grawitacyjna / mechaniczna i jej działanie w mieszkaniu - Avia 3
ok, problem rozwiązany. Chodzi o słabą cyrkulacje powietrza w tym pomieszczeniu. W miejscu wyjścia wentylacyjnego zrobiliśmy pralnie, czyli postawiliśmy ściankę z karton gipsu. W momencie otwarcia okna całkowicie ciąg się odwrócił i wszystko działa jak należy. Teraz kolejny problem, czy można wymusić prawidłowy ciąg bez otwierania ciągle okna? tylko tak, żeby nie zaburzyć go w innych mieszkaniach w tym pionie?
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”