Garaż podziemny / koszty utrzymania miejsca w garażu - Avia 3 Kraków

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Ogr

Garaż podziemny / koszty utrzymania miejsca w garażu - Avia 3 Kraków

Postautor: Ogr » 22 gru 2017, 11:50

Proszę Państwa

Temat kieruję głównie dla osób, które posiadają miejsce garażowe w hali. Myślę na kupnem takiego miejsce, ale przy obecnym zarządzaniu i kosztach z tym związanych, na razie się nie zdecyduję. Dopóki sytuacja się nie zmieni. Nie chodzi tylko o ochronę, chociaż i tu koszt jest spory i zbędny.
Na sąsiednich nieruchomościach miesięczny koszt to około 50zł. U nas 120 czyli ponad 100% drożej. Sprawa wyjaśnia się jak zajrzymy do kosztów. Mam uchwałę w pdf, ale z powodów technicznych nie mogę dodać jako załącznik. Koszty są rozbite osobno na halę garażową i na garaż. Proszę zobaczyć (kwoty w zaokrągleniu). Podaję tylko niektóre pozycje za okres od sierpnia do grudnia (chociaż w rzeczywistości od września do grudnia):

a) hala garażowa:
energia 10 tyś
konserwacja 3,5tyś
utrzymanie czystości i pielęgnacja zieleni 8,3 tyś
konserwacja windy 5,4 tyś
obsługa działki infrastrukturalnej 4,7 tyś
pozostałe koszty 2,6tyś

b) garaż
energia 5 tyś
konserwacja 0,9 tyś
czystość 3,8 tyś
pozostałe koszty 6,7 tyś

Ciekawy jestem co na to posiadacze miejsc garażowych. Czystość i zieleń to 12 tyś złotych od września do grudnia. Jaka to roślinność jest w hali garażowej, że to tyle kosztuje?! Jak często jest myta hala, że tyle to kosztuje?! Proszę Państwa, wszystko wskazuje na to, że ZNN robi co chce. Współczuję osobom, które za to przepłacają. Dzisiaj dzwoniłem do zarządu i pytałem.... jak często jest myta hala, jaki jest koszt jednorazowego mycia? jaki mają faktyczny koszt w fakturach za te usługi itd. Na żadne z tych pytań nie dostałem odpowiedzi. Tylko tyle, że trzeba czekać do zebrania i może potem będzie taniej. Nie pozwólcie się tak traktować, dzwońcie, pytajcie, rozliczajcie i sprawdzajcie. To są Wasze pieniądze.

Ogr

Re: Garaż podziemny / koszty utrzymania miejsca w garażu - Avia 3 Kraków

Postautor: Ogr » 22 gru 2017, 11:57

Ogr

Postautor: Ogr » 22 gru 2017, 13:17

A tu znaleziony przykładowy wpis innego użytkownika z forum dla porównania. Ciężko powiedzieć czy to prawda czy nie, bo na forum można wszystko napisać, ale jeśli to prawda, to proszę sobie porównać z naszymi kosztami...

aaddaam1 pisze:Witam,

Również kontaktowałem się z firmą Atal odnośnie opłat z tytułu użytkowania wieczystego. Dodatkowo poprosiłem o wykaz dodatkowych opłat jakie należy opłacić. Poniżej informacje od dewelopera (są to opłaty dla Bagry Park i opłaty należy traktować tylko poglądowo - mogą ulec zmianie):

MIEJSCA POSTOJOWE W GARAŻU
Opłata eksploatacyjna: 1,73 zł/m2 (wg powierzchni użytkowej udziału w garażu)
MIEJSCA POSTOJOWE NA ZEWNĄTRZ
Opłata eksploatacyjna: 0,38 zł/m2

Ostatnio zmieniony 22 gru 2017, 14:20 przez Ogr, łącznie zmieniany 1 raz.

menkks

Postautor: menkks » 22 gru 2017, 13:57

Nie tylko hala garażowa jest tu problemem... Ogólnie wiele osób wrzucało wieści o tańszych zarządcach

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 04 sty 2018, 15:28

"To ty tyle tego masła żresz, czy ktoś się do nas dosiadł?" - B.Smoleń

Chyba wszystkie okoliczne "inwestycje" osiedla stare, i nowe są znacznie tańsze w utrzymaniu.

Ogr

Postautor: Ogr » 06 sty 2018, 21:05

Brunon K. pisze:"To ty tyle tego masła żresz, czy ktoś się do nas dosiadł?" - B.Smoleń

Chyba wszystkie okoliczne "inwestycje" osiedla stare, i nowe są znacznie tańsze w utrzymaniu.

Tak, tylko pytanie czemu ludzie się godzą na tak drogie utrzymanie garażu? Np zarządca Nawigator na Soltysowskiej utrzymuje miejsca garażowe za 26zl. Przecież Polacy poradzili sobie w swojej historii z okupantami, a takim zarządca sobie nie mogą poradzić?! Czy jeśli zarządca każe im płacić 300zl za utrzymanie to też będą grzecznie płacić? Gdzie jest granica w drenowaniu ludziom portfeli?

Polpol

Postautor: Polpol » 06 sty 2018, 21:31

Ogr pisze:
Brunon K. pisze:"To ty tyle tego masła żresz, czy ktoś się do nas dosiadł?" - B.Smoleń

Tak, tylko pytanie czemu ludzie się godzą na tak drogie utrzymanie garażu? Np zarządca Nawigator na Soltysowskiej utrzymuje miejsca garażowe za 26zl. Przecież Polacy poradzili sobie w swojej historii z okupantami, a takim zarządca sobie nie mogą poradzić?! Czy jeśli zarządca każe im płacić 300zl za utrzymanie to też będą grzecznie płacić? Gdzie jest granica w drenowaniu ludziom portfeli?

to wszytko zależy jaka jest forma prawna hali. Poczytaj trochę to będziesz wiedział dlaczego tak jest. Sama opłata za miejsce to 30-40 zł wewnątrz hali. Reszta to płaty za udział w częściach wspólnych ( wyodrębniony lokal ).

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”