Parkowanie i parkingi dla mieszkańców w inwestycji Avia 7 w Krakowie

Forum dla osób, które zamierzają kupić mieszkanie lub zamieszkają w budynku Avia 7 Budimex'u w krakowskich Czyżynach.
mko13

Re: Parkowanie i parkingi dla mieszkańców w inwestycji Avia 7 w Krakowie

Postautor: mko13 » 23 gru 2017, 11:06

Antysłoikk pisze:Luuuuuudzie , czy Wy nie wiecie co kupujecie ???? Tylko jak wiesniaki : byle sie wjebac pod blok :( ... a sa miejsca do kupienia

Jakim trzeba być frustratem życiowym, żeby ludziom, którzy zostali wyrolowani przez Bdx pisać o 2 w nocy takie rzeczy... zrób koło i walnij się w czoło. :lol:

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 23 gru 2017, 16:55

Mieszkanie w Avii 7 nie kosztowało 4700 zł za mkw. Ja płaciłam 5240 zł za mkw.
Otrzymałam dofinansowanie MDM, opłaciło mi się ono, choć rzeczywiście nie we wszystkich bankach kalkulowało się.
Zależało mi na kupieniu swojego pierwszego mieszkania za jak najmniejszą cenę, na jak najniższy kredyt na jak najkrótszy czas.
Wszystkie 3 warunki udało mi się spełnić dzięki Budimeksowi, mojemu Bankowi (celowo nie podaję w tym miejscu nazwy), programowi MDM i oczywiście sobie. Tak, nie kupiłam miejsca parkingowego. Nie kalkulowało mi się ;) Nie mam samochodu, a moje mieszkanko singielki mam nadzieję, że nie posłuży mi dłużej jak kilka, kilkanaście lat.

Cieszę się z tego, co mam. Szczerze współczuję osobom, które zamiast ekscytować się nowym mieszkaniem, ciągle wszędzie widzą problemy. Mam nadzieję, że wyciszycie się w tym świątecznym okresie, ugasicie frustracje i w nowy rok wejdziecie naładowani pozytywną energią, z zapasami cierpliwości dla sąsiadów ;)

Mieszkańcy Avii 7, zregenerujcie siły przed zbliżającym się wielkimi krokami odbiorem mieszkań! Mam nadzieję, że nie dłużej jak za 2 miesiące będę dzierżyła klucz do wymarzonego M2 ;)

klukli26

Postautor: klukli26 » 23 gru 2017, 18:36

Ekspresjah pisze:Mieszkanie w Avii 7 nie kosztowało 4700 zł za mkw. Ja płaciłam 5240 zł za mkw.
Otrzymałam dofinansowanie MDM, opłaciło mi się ono, choć rzeczywiście nie we wszystkich bankach kalkulowało się.
Zależało mi na kupieniu swojego pierwszego mieszkania za jak najmniejszą cenę, na jak najniższy kredyt na jak najkrótszy czas.
Wszystkie 3 warunki udało mi się spełnić dzięki Budimeksowi, mojemu Bankowi (celowo nie podaję w tym miejscu nazwy), programowi MDM i oczywiście sobie. Tak, nie kupiłam miejsca parkingowego. Nie kalkulowało mi się ;) Nie mam samochodu, a moje mieszkanko singielki mam nadzieję, że nie posłuży mi dłużej jak kilka, kilkanaście lat.

Cieszę się z tego, co mam. Szczerze współczuję osobom, które zamiast ekscytować się nowym mieszkaniem, ciągle wszędzie widzą problemy. Mam nadzieję, że wyciszycie się w tym świątecznym okresie, ugasicie frustracje i w nowy rok wejdziecie naładowani pozytywną energią, z zapasami cierpliwości dla sąsiadów ;)

Mieszkańcy Avii 7, zregenerujcie siły przed zbliżającym się wielkimi krokami odbiorem mieszkań! Mam nadzieję, że nie dłużej jak za 2 miesiące będę dzierżyła klucz do wymarzonego M2 ;)

Plus dla Ciebie :) ! Zaraz pojawi się fala hejtu po co kupiłaś ty i ja mieszkanie skoro nie masz miejsca postojowego... ludzie którzy zakupili mieście postojowe zachowują się tu jak królowie którym wydaje się ze będą narzucać swoje zdanie i to co im się podoba. Sory ale ja nie kupiłam miejsca postojowego ale mieszkanie i mam taki sam udział we wszystkim jak wy.. :) zamiast się cieszyć tym ze zaraz lub za dłuższa chwile odbierzesz mieszkanie to ktoś nazywa Cie wieśniakiem... mam nadzieje singielko ze będzie Ci się tu dobrze mieszkało tak samo jak mi i mojemu narzeczonemu bez miejsca postojowego (!) :D

Daniel.N

Postautor: Daniel.N » 24 gru 2017, 1:07

Popieram posty wyżej
Też mieszkanie kupione ale bez miejsca jak dla mnie z jasnych powodów finansowych
Mdm niby na plus ale to tylko dofinansowanie na trochę ponad 20 tys w moim przypadku i napewno duży minus że tylko mieszkanie może być w kredycie nawet głupie balkony trzeba spłacić żeby dostać dofinansowanie
Pewnie jak by było można dołożył choć miejsce zewnętrzne bo pewnie Rata nie była by większą niż 100 zł od tej co mam teraz no ale się nie dało 2 kredytu nie dostanę a choć by nawet to wolałbym wykorzystać na remont niż miejsce a wyciągnąć 25 a teraz już podobno 30 tys to trochę słabo
Kupując tu mieszkanie napewno znaczna większość sugerowała się cena z mieszkanie i to było priorytetem. A tak naprawdę to ceny są przesadzone za miejsca nie tylko podziemne ale i zewnętrzne bo Budimex zarobi więcej na miejscach niż mieszkaniach
No ale co tam trzeba się cieszyć z własnego 1M

APR

Postautor: APR » 24 gru 2017, 9:10

Ceny za miejsca są przesadzone tylko na zewnątrz. Ludzie poczytajcie trochę, że żaden deweloper nie zarabia na miejscach w hali garażowej. Realne koszty wybudowania to właśnie ok 50tys, tak więc Budimex chciał czy też zarobił wyłącznie na miejscach na zewnątrz i jak wiadomo w wielu przypadkach nie dokońca legalnie.

mop

Postautor: mop » 24 gru 2017, 9:20

klukli26 pisze:
Ekspresjah pisze:Mieszkanie w Avii 7 nie kosztowało 4700 zł za mkw. Ja płaciłam 5240 zł za mkw.

Plus dla Ciebie :) ! Zaraz pojawi się fala hejtu po co kupiłaś ty i ja mieszkanie skoro nie masz miejsca postojowego... ludzie którzy zakupili mieście postojowe zachowują się tu jak królowie którym wydaje się ze będą narzucać swoje zdanie i to co im się podoba. Sory ale ja nie kupiłam miejsca postojowego ale mieszkanie i mam taki sam udział we wszystkim jak wy.. :) zamiast się cieszyć tym ze zaraz lub za dłuższa chwile odbierzesz mieszkanie to ktoś nazywa Cie wieśniakiem... mam nadzieje singielko ze będzie Ci się tu dobrze mieszkało tak samo jak mi i mojemu narzeczonemu bez miejsca postojowego (!) :D

Dlaczego miałaby się pojawić krytyka osób, które nie kupiły miejsca bo nie maja auta? Krytykowane są tylko osoby uważające, ze mając samochód maja prawo parkować gdzie popadnie. Zastawiać chodniki, skrzyżowania, alejkę spacerowa czy drogę pożarowa.

Mam nadzieje ze w tym świątecznym okresie takie osoby się wycisza, przemyślą swoje zachowanie i zaczną stosować się do reguł, o których wiedziały przy zakupie mieszkania. Zamiast szukać kolejnych wymówek.

klukli26

Postautor: klukli26 » 24 gru 2017, 12:10

Mam znajomych którzy kupili mieszkanie od Atala zewnętrzne 10 tys wewnętrzne 28tys, od lc corp na centralnej gdzie był mdm takie same ceny zewnętrze 10 tys, wewnętrzne 29 tys. Nie mówcie mi ze standardowy koszt wybudowania miejsca postojowego to 50 tys parząc na to ze tylko budimex ma takie ceny. Pracuje w biurze architektonicznym gdzie projektujemy mnóstwo mieszkaniowek i nigdzie nie ma takich cen miejsc jak na Avii ! Czyżby każdy był tak dobry i zaniżał ceny a jedynie budimex pozostał przy „standardowej cenie wybudowania miejsca garażowego”? Obudźcie się bo akurat w tyk przypadku budimex poszedł na całość z cenami i wykorzystuje sytuacje... podajcie mi inne inwestycje gdzie są takie ceny. Jeśli ktoś korzystał z mdm i dofinansowania to mało kto (!) mając 50 tys włoży to w miejsce postojowe zająć się wykończeniem. Gdyby owe pieniądze miał nie potrzebowałby 20 tys dofinansowania :) ja chce wynająć miejsce postojowe ale znowu 500 zł za miejsce gdzie niektórzy oferują to kpina :)

jas78

Postautor: jas78 » 24 gru 2017, 13:40

klukli26 pisze:Mam znajomych którzy kupili mieszkanie od Atala zewnętrzne 10 tys wewnętrzne 28tys, od lc corp na centralnej gdzie był mdm takie same ceny zewnętrze 10 tys, wewnętrzne 29 tys. Nie mówcie mi ze standardowy koszt wybudowania miejsca postojowego to 50 tys parząc na to ze tylko budimex ma takie ceny. Pracuje w biurze architektonicznym gdzie projektujemy mnóstwo mieszkaniowek i nigdzie nie ma takich cen miejsc jak na Avii ! Czyżby każdy był tak dobry i zaniżał ceny a jedynie budimex pozostał przy „standardowej cenie wybudowania miejsca garażowego”? Obudźcie się bo akurat w tyk przypadku budimex poszedł na całość z cenami i wykorzystuje sytuacje... podajcie mi inne inwestycje gdzie są takie ceny. Jeśli ktoś korzystał z mdm i dofinansowania to mało kto (!) mając 50 tys włoży to w miejsce postojowe zająć się wykończeniem. Gdyby owe pieniądze miał nie potrzebowałby 20 tys dofinansowania :) ja chce wynająć miejsce postojowe ale znowu 500 zł za miejsce gdzie niektórzy oferują to kpina :)

Dokładnie jest tak ja Pan pisze. Standardowo miejsca zewnętrzne kosztują 10-kilkanaście tysięcy złotych, a podziemne 20-30 tys. Nasze kosztowały 19900 a mój deweloper to nie Janka Ochojska - nie zajmuje się działalnością charytatywną. Ceny na Avii ewidentnie są zawyżone.

Natomiast problem jest. Byłem wczoraj z wizytą na Nowych Czyżynach. Na tańszej części (Orlińskiego) wygląda to całkiem nieźle - telefony do SM zrobiły swoje i chodniki są wolne od aut. I osiedle prezentuje się całkiem sympatycznie, zwłaszcza te niższe bloki po prawej stronie od Orlińskiego (wieże są niestety straszne - żadnej wspólnej przestrzeni, żadnej zieleni tylko parking i beton pod oknami - kto na to wydał zgodę?).

O dziwo jednak to na "elitarnej" (jak mi oferowano pierwszy etap, tak to było przedstawiane) Avii jest problem. Auta stoją niemal wszędzie, jest przez to klaustrofobicznie i zwyczajnie brzydko - jak na starym prlowskim osiedlu. Zamiast ładnych szerokich chodników z ławkami i zielenią jest parking prosto pod oknami. Nie wiem jak mieszkańcy chcą to rozwiązać, może niektórym to nie przeszkadza. Ale chyba nie po to kupowało się nowe mieszkanie na grodzonym osiedlu, by mieć getto. Ten sam efekt można było mieć kupując tanie mieszkanie z rynku wtórnego w Nowej Hucie.

Nowy

Postautor: Nowy » 25 gru 2017, 16:34

jas78 pisze:Dokładnie jest tak ja Pan pisze. Standardowo miejsca zewnętrzne kosztują 10-kilkanaście tysięcy złotych, a podziemne 20-30 tys. Nasze kosztowały 19900 a mój deweloper to nie Janka Ochojska - nie zajmuje się działalnością charytatywną. Ceny na Avii ewidentnie są zawyżone.

Niestety wybudowanie parkingów podziemnych kosztuje trochę więcej, po prostu miejsca dotują później kupujący mieszkania bez miejsc, to jest wliczone w cenę metra kwadratowego mieszkania. A do budowy miejsc postojowych obligują deweloperów przepisy, więc muszą je projektować, choć pewnie by nie chcieli, bo to drogie i później ciężko sprzedać jeszcze, zwłaszcza za tyle, ile kosztowała ich budowa. Zwróćcie uwagę na to, że budowa jednego miejsca postojowego na otwartym niedawno parkingu P+R na Kurdwanowie kosztowała ok. 50 tys., a to kawałek utwardzonego terenu z wydzielonymi stanowiskami (do tego chyba też na miejskiej działce). Zobaczcie ile kosztuje budowa parkingów podziemnych w mieście (podzielcie koszt inwestycji przez liczbę miejsc). Ja wiem, że inwestycje publiczne rządzą się swoimi prawami i są pewnie o połowę droższe, niż jeśli ktoś by budował taki parking prywatnie, ale jednak nawet połowę niższe kwoty, to ciągle nie 20 tys. zł :) Nie chodzi tu o żadną działalność charytatywną, deweloperzy takich parkingów podziemnych by nie budowali, gdyby nie obligowały ich do tego przepisy, a skoro już je budują, to muszą je sprzedać i tu modele kształtowania cen w taki sposób, żeby cała inwestycja się spięła, mogą być różne (tanie mieszkania + drogie parkingi, droższe mieszkania + tańsze parkingi, bardzo drogie mieszkania + parking gratis). No właśnie, myślicie, że jeśli ktoś daje gratis miejsce postojowe, to dopłaca do interesu? ;)

jas78 pisze:Natomiast problem jest. Byłem wczoraj z wizytą na Nowych Czyżynach. Na tańszej części (Orlińskiego) wygląda to całkiem nieźle - telefony do SM zrobiły swoje i chodniki są wolne od aut. I osiedle prezentuje się całkiem sympatycznie, zwłaszcza te niższe bloki po prawej stronie od Orlińskiego (wieże są niestety straszne - żadnej wspólnej przestrzeni, żadnej zieleni tylko parking i beton pod oknami - kto na to wydał zgodę?).

Dokładnie tak, jak piszesz, pod Orlińskiego 4 i Orlińskiego 6 już porządek, ale to były pierwsze oddane inwestycje na tej części osiedla, więc trochę czasu musiało upłynąć, zanim wszyscy się nauczyli co i jak, ale wyszło nieźle, już raczej nikt się nie łudzi, że będzie parkował pod blokiem. Natomiast nie ma też problemu np. z tym, żeby wnieść zakupy, czy żeby zatrzymał się dostawca pizzy. Pewnie z czasem porządek przyjdzie i pod pozostałe bloki, także te wieżowce po drugiej stronie ulicy Orlińskiego. Do tego pewnie kiedyś zostanie też uporządkowana kwestia parkowania na tej drodze i też powinno to sporo zmienić. Nie wiem natomiast, jak będzie wyglądało parkowanie na zamkniętym osiedlu Avia, bo chyba płot, który miał świadczyć o ekskluzywności, staje się tu raczej przekleństwem. Ale obstawiałbym, że pewnie prędzej czy później też pojawi się strefa zamieszkania i mandaty? Czy może SM i Policja nie będzie miała tam wstępu w sprawach parkowania? Pamiętajmy, że osiedla są jeszcze w trakcie budowy i dopiero po zakończeniu prac, zostanie wprowadzona docelowa organizacja ruchu - myślę, że będzie nieźle :)

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 27 gru 2017, 12:17

Rozważałam trzy inwestycje: Avię/Orlińskiego, Centralną Park i Fajny Dom. W każdej mniej więcej 40-metrowe mieszkanie, w każdej w takiej cenie, by móc dostać MDM, czyli nie więcej niż na Avii - 5240 zł za mkw. Tylko miejsca garażowe Budimeksu były w tak wysokiej cenie. Ten minus rekompensują mi jednak inne zalety Avii, przewyższające pewne wady inwestycji pozostałych dwóch deweloperów.

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”