Przeznaczenie bloku / sprzedaż nowych mieszkań - Avia 8 Kraków
Przeznaczenie bloku / sprzedaż nowych mieszkań - Avia 8 Kraków
Swoją drogą, czy orientuje się ktoś może, jakie mają być dalsze losy bloku Avia 8, czy trafi on do sprzedaży, a jeśli tak, czy będzie sprzedawany przez Budimex, czy może cały budynek został kupiony przez jakiegoś pośrednika, który dopiero teraz będzie go odsprzedawał z zyskiem?
A może jakieś mieszkania socjalne w nich powstaną, ale nie słyszałem, żeby miasto wyłożyło jakieś pieniądze na zakup bloku od dewelopera, raczej buduje we własnym zakresie mieszkania komunalne. Ktoś coś słyszał, podzieli się informacjami?

-
Re: Przeznaczenie bloku / sprzedaż nowych mieszkań - Avia 8 Kraków
Ja niestety nie mam żadnych sprawdzonych informacji. Przypuszczam jednak, że deweloper będzie sprzedawał mieszkania gotowe od ręki. Dziś oglądasz mieszkanie, jutro podpisujesz umowę i dostajesz klucze. Komfort zakupu gotowego mieszania, bez czekania na nie roku czy dwóch lat z pewnością będzie swoje kosztował. Ale może się mylę?
Nie znam przyczyn ale znając budimex są to na pewno sprawy ekonomicznie...
Gotowe mieszkania maja na pewno większa wartość niż dziura w ziemi, więc bardzo możliwe że czekają do końca a potem rzucą ciut wyższą cennę.
Podobny mechanizm jak z miejscami parkingowymi naziemnymi, powstrzymywali się długo ze sprzedażą (czekali aż wprowadzi wielu mieszkańców i poczują dyskomfort braku dostatecznej ilości miejsc) aż nagle rozesłali informacje o sprzedaży ale już nie za 25k tylko 29k. Z tego co czytałem na forum, i tak następnego dnia od samego rana ustawiła się długa kolejka chętnych.
Gotowe mieszkania maja na pewno większa wartość niż dziura w ziemi, więc bardzo możliwe że czekają do końca a potem rzucą ciut wyższą cennę.
Podobny mechanizm jak z miejscami parkingowymi naziemnymi, powstrzymywali się długo ze sprzedażą (czekali aż wprowadzi wielu mieszkańców i poczują dyskomfort braku dostatecznej ilości miejsc) aż nagle rozesłali informacje o sprzedaży ale już nie za 25k tylko 29k. Z tego co czytałem na forum, i tak następnego dnia od samego rana ustawiła się długa kolejka chętnych.
To gotowe będą chodzić po 6500zł/m2. Może jest tak, że mają jakąś listę kolejkową. Może jakieś problemy prawne. Ciężko stwierdzić. Jakby były po 5000zł/m2 to byłbym zainteresowany bo w sumie fajne miejsce. Drożej to bym już chyba odpadł. Bo jednak aż tak mi się nie pali.
Kiedyś pytając o ten blok, chyba w biurze sprzedaży usłyszałem, że jest on budowany na zlecenie jakieś innej firmy. Spokojnie mogę sobie wyobrazić większe biuro nieruchomości albo indywidualnego inwestora z grubszym portfelem, który kupuje cały blok, może jeszcze dodatkowo z lekkim rabatem, a po dwóch latach sprzedaje w mim gotowe mieszkania, zamiast za 4 800 zł/m2, to za 6 000 zł/m2. 25 % zysku, nawet w dwa lata, to i tak świetny interes, nawet 15%, to ciągle byłoby nieźle 

-
michzio pisze:To gotowe będą chodzić po 6500zł/m2. Może jest tak, że mają jakąś listę kolejkową. Może jakieś problemy prawne. Ciężko stwierdzić. Jakby były po 5000zł/m2 to byłbym zainteresowany bo w sumie fajne miejsce. Drożej to bym już chyba odpadł. Bo jednak aż tak mi się nie pali.
Jakim cudem mieszkania miałyby być po 5000 zł, skoro ja rok temu w Avii 7 płaciłam ponad 5200 zł za mkw.? A teraz w tej części miasta nie ma już chyba mieszkań tańszych niż po 6200 zł za mkw i to są chyba najtańsze na Alei Pokoju (chyba, że nadal sprzedają coś w Fajnym Domu albo na Centralnej).
Kwestia pietra, ogolnie usrednilem. Bo np. Orlinskiego byly od 4700, tu moze tak jak piszesz po 5200zl/m2. Na Centralnej LCC sprzedaje po 5250zl/m2 ciagle. Lokalizacja porownywalna.
Podobno ma ruszyć sprzedaż pod koniec lutego początek marca
Cena 6000m2
Raczej pewne źródło ale wiadomo jak to czasem bywa
Cena 6000m2
Raczej pewne źródło ale wiadomo jak to czasem bywa
po 6000/5900 to jeszcze może opłaciłoby się kupić jednak lokalizacja nie najgorsza, więcej to już byłaby przesada. To będziemy czekać. Zależy jakie metraże.
-
Wie ktoś coś na temat w/w bloku???
Już go kończą a tu nie wiadomo nic...
Już go kończą a tu nie wiadomo nic...
Wróć do „Avia 8 (etap VIII) - forum mieszkańców budynku”