Odparzenia tynku / odpadający ze ścian tynk w nowym mieszkaniu - Orlińskiego 1
-
Re: Odparzenia tynku / odpadający ze ścian tynk w nowym mieszkaniu - Orlińskiego 1
Wspolczuje. Niestety glosy o kiepskich tynkach pojawialy sie na forum juz od bardzo dawna. Ja akurat na O10, ale patrzac na jakosc tego co polozyli zdzieram wierzchnie gipsowe az do cementowych i klade gladz od nowa...Te tynki od BX tylko ladnie wygladaly przy odbiorze ale jakosc bardzo slaba.
Re: Odparzenia tynku / odpadający ze ścian tynk w nowym mieszkaniu - Orlińskiego 1
jasiek pisze:A reklamację Ci odrzucą na pewno (moje doświadczenie z reklamacją tynków)
Wiem, wiem. Czytałem Twój post stąd nawet nie ruszam do Bx, bo powiedzą mi ze to moja ekipa rzuciła urok na cudownie zrobioną ścianę.
Bardziej chciałem przestrzec innych odbierających i dołączyć do grupy smutnych tynkowych odparzonych mieszkańców Orlinskiego.
Odparzone, mokre - partactwo dewelopera wychodzi na każdym kroku. A wydawałoby się że taka duża firma z renomą i doświadczeniem na rynku. A oni mają klienta za nic. Ja nie chcę mieć już nic wspólnego z tym deweloperem i na pewno nie polecę ich nikomu!
Witam Sąsiadów. Tak jak pisałem wcześniej problem dotyczy wszystkich i to tylko kwestia czasu, kiedy zacznie odpadać farba lub tynk. Reklamacja do Budimexu nic nie da bo ustalą termin poprawy za miesiąc i każą pokazać, które miejsce poprawić. Jednak dalej pewności nie ma, że nie odpadnie. Problem dotyczy ścian i sufitów. Myślę, że musimy działać wspólnie bo w pojedynkę nic się nie wywalczy.
Poniżej zdjęcia jak u mnie to wyglądało.

Poniżej zdjęcia jak u mnie to wyglądało.

Może warto napisać do UOKiK skargę na BX związany z wadami ukrytymi tynków i opieszałym działaniem lub nawet brakiem działania BX ws. usunięcia wad? Może wystąpienie UOKiK coś da i wpłynie na BX?
Nie może być tak, że w sumie dwa razy płacicie za położenie tynków w mieszkaniach - raz dla BX i potem drugi raz dla ekipy wykończeniowej...
Nie może być tak, że w sumie dwa razy płacicie za położenie tynków w mieszkaniach - raz dla BX i potem drugi raz dla ekipy wykończeniowej...
Rzecznik nie.pomoze. Nie ma wiedzy budowlanej i ludzi aby móc stwierdzić jak powstała wada i na jakim etapie prac. Można próbować, nikogo nie zniechecam - nam nie pomógł..
Proponuję dogadać się w kilka osób żeby rozłożyć koszty i udać się do kancelarii prawnej. Niestety korespondując pojedynczo z deweloperem będzie to trwało wieki. Obsługa posprzedażowa w Budimexie nie istnieje. Jest to jedynie strata czasu i bezcelowe wymienianie się mailami.
-
to jest to słynne białkowanie deweloperskie, które sprowadza się do natrysku farby na mokry tynk w zimie, po to aby budynek mogł przestać cale lato podczas którego jedyne co się na nim dzieje to proces odbiorowy miedzy wykonawca a inwestorem? fajne, fajnie że im sie w terminie pomalować udało.
znacie jakiegoś innego dewelopera który białkuje?
znacie jakiegoś innego dewelopera który białkuje?
Dzień dobry,
my jeszcze przed malowaniem. Czy jest jakiś sposób aby nieinwazyjnie sprawdzić czy tynki są odparzone? Bo rozumiem, że jeśli zacznie odpadać bez żadnej ingerencji będzie to podstawą to reklamacji? A jeśli po pomalowaniu farbą, to "panie, trefna farba, dlatego odpadło"
. Da się to jakoś sprawdzić?
my jeszcze przed malowaniem. Czy jest jakiś sposób aby nieinwazyjnie sprawdzić czy tynki są odparzone? Bo rozumiem, że jeśli zacznie odpadać bez żadnej ingerencji będzie to podstawą to reklamacji? A jeśli po pomalowaniu farbą, to "panie, trefna farba, dlatego odpadło"

a to u mnie z ponad rok temu na Avii 6 nie było takich problemów z reklamacją, na spokojnie zaoferowali albo naprawienie wszystkich pęknięć i gdzieniegdzie odpadających niewielkich tynków przez swoją ekipę na około tydzień albo rekompensatę pieniężną liczoną na zasadzie jeśli jest coś nie halo na jakiejś ścianie to jest liczony cały metraż tej ściany razy stawka za metr (już nie pamiętam ile); malowanie tylko białą farbą a jak klient chce coś ładniej to dopłaca do koloru. Generalnie lepiej zgodzić się na poprawki bo jeśli się weźmie tylko rekompensatę pieniężną to traci się gwarancje. Pozatym wszystko przy mnie mieżyli, konsultowali, mówili jaką metodą będą łatać pęknięcia itp. Być może już teraz nie jest tak wesoło z reklamacjami jak piszecie.
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”