Odbiory mieszkań od dewelopera - jak poszło i co dalej? - Avia 1 Kraków

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
tomato

Re: Odbiory mieszkań od dewelopera - jak poszło i co dalej? - Avia 1 Kraków

Postautor: tomato » 22 sty 2018, 15:20

klukli26 pisze:
midora pisze:Hej!

Ja odebralam mieszkanie 10.01, klucze od razu (klatka B).

Generalnie mieszkanie ok, pomijajac drobne pekniecia (i tak bede robila lekkie gladzie), w dwoch miejscach trzeba bylo doszlifowac podloge (8mm roznicy poziomu), ale zostalo to zrobione w ciagu 1 dnia.

Mialam faceta od odbiorow, za mieszkanie 44m2 zaplacilam 200 zl, w tym mial kamerke termowizyjna, byl dokladny. Znalazl kazdy najdrobniejszy szczegol, po czym dyskutowal sam z inspektorem. Dzieki kamerce termowizyjnej wyszly okna do regulacji. Na balkonie jedynie brudne balustrady przez co trzeba bylo poczekac az zostana wyczyszczone by ocenic stan balustrady.

Ogolnie ok :) Pan z Budimexu wszystko szczegolowo wyjasnia.

Powodzenia przy odbiorach! ;)

Gratuluje odbioru mieszkanka :D jesteś zadowolona z osoby która wzięłaś do odbioru ? Co to za firma i jak z terminam ?

Wzielam wlasciwie kogos z dnia na dzien, bo mial pomoc mi w odbiroze znajomy (kierownik budowy na innym osiedlu), ale niestety sie nie udalo terminowo.
Pan odbirajacy mial wolny termin, z polecenia od innej osoby, 200 zl (z kamera termowizyjna, 44m2), bardzo dokladny. Jak cos to polecam: 505 381 899

mik

Postautor: mik » 22 sty 2018, 16:35

Tommy pisze:W/w firma jest pewnie dobra, ale też bardzo droga, trzeba przyznać.

Wydaje mi się, że oszczędność kilkuset złotych przy wydatku ćwierć miliona na mieszkanie jest bezzasadna.

Ewik87

Postautor: Ewik87 » 23 sty 2018, 0:20

U nas (klatka A m.20) odbiór poszedł bardzo sprawnie. Z 1.5h w rezultacie przyciągnęło się do 2.5h i nikt nas nie poganial więc mogliśmy sprawdzić każdy kat. Żadnych większych usterek nie odnotowano. Gorzej z komorka, w której na samym środku była kupa - naprawdę KUPA. Zakładam, ze w ten sposób ekipa podpisała się pod swoją pracą:p W protokole wzmianka o braku odbioru z powodu m.in. znajdujących się w środku odchodów.

mik

Postautor: mik » 23 sty 2018, 18:54

Rysy na szybach, na parapetach (wewn. i zewn.)
Brak płaszczyzny ścian, brak kątów prostych i pozimów sufitowych (odchyłki nawet 15mm/1m - norma 4mm),
Uszkodzona okleina drzwi gerda.
Odpadający tynk.
Krzywy balkon (panowie od odbiorów mówili, że płyta balkonowa jest krzywo położona), ciekawe czy ma to związek z odpadającym tynkiem w kuchni i izolacją całej ściany.
Rysy na nadprożach i odpadający tynk. Pęknięcia ścianek działowych.
Zardzewiałe narożniki wkoło okien.

To tak w telegraficznym skrócie.
Cały odbiór przebiegł w bardzo przyjemnej atmosferze. Czekam na naprawę.

KRK001

Postautor: KRK001 » 23 sty 2018, 23:02

Ja odbieram dopiero w poniedziałek. Te dwa lata chyba nie dłużyły się mi tak bardzo jak te ostatnie dwa tygodnie... :)

KRK001

Postautor: KRK001 » 23 sty 2018, 23:06

mik pisze:Rysy na szybach, na parapetach (wewn. i zewn.)
Brak płaszczyzny ścian, brak kątów prostych i pozimów sufitowych (odchyłki nawet 15mm/1m - norma 4mm),
Uszkodzona okleina drzwi gerda.
Odpadający tynk.
Krzywy balkon (panowie od odbiorów mówili, że płyta balkonowa jest krzywo położona), ciekawe czy ma to związek z odpadającym tynkiem w kuchni i izolacją całej ściany.
Rysy na nadprożach i odpadający tynk. Pęknięcia ścianek działowych.
Zardzewiałe narożniki wkoło okien.

To tak w telegraficznym skrócie.
Cały odbiór przebiegł w bardzo przyjemnej atmosferze. Czekam na naprawę.

Z tego co piszesz usterki były poważne. Jakie są rokowania odnośnie naprawy? Okleiny Gerda, płyta balkonowa ... brzmi tak trochę niewykonalnie ... /-:

Czy wpisali to do protokołu i dali jakiś termin?

mik

Postautor: mik » 24 sty 2018, 12:09

Mają 30dni na naprawę, w tym 14 na odpowiedź. W wyjątkowych przypadkach naprawa może się przedłużyć do 90dni.

No usterki sporo od normy odbiegające. Mam wrażenie, że ktoś to robił na mega odpierdziel albo był bardzo pijany. Widać że coś było poprawiane ale raczej tak aby na pierwszy rzut okna nie było widać, np. kąt 90st jest ale ściana bez płaszczyzny.

Opadające sufity mogą być też skutkiem za wczesnego wyjęcia lub złego zainstalowania podpór pod szalunkami i strop osiadł przed całkowitym związaniem betonu.

krzysiekd

Postautor: krzysiekd » 29 sty 2018, 22:04

Bartek pisze:Dzisiaj odebrałem klucze do mieszkania. Nie jest prawdą, że ma się tylko 1,5 godziny na odbiór mieszkania. Ja na odbiór przyszedłem 10 minut przed czasem, a skończyłem prawie godzinę po czasie ...

Cieszę się że Tobie się udało, w końcu będziemy sąsiadami :)

Cieszy mnie też że pan Mikołaj pojawił się na odbiorze Twojego mieszkania i zachował się w porządku. Wierzę że nie jest zły do kości. U mnie po prostu nie dał mi szansy na to żebym sobie zbudował o nim pozytywne wrażenie. Kierował atmosferę w kierunku przeciwnym do kompromisów dlatego zakończyło się jak się zakończyło.

KRK001

Postautor: KRK001 » 30 sty 2018, 9:29

Niestety u mnie się nie udało. Ilość usterek, często poważnych mnie poraziła. Niektóre kąty były proste, niektóre szyby i ramy okienne bez uszkodzeń. Wylewka w porządku. Poza tym naprawdę wszystko do roboty. Bardzo dużo uszkodzeń mechanicznych. Naprawdę można się załamać. Miałem wyjątkowego pecha.

Basia90

Postautor: Basia90 » 02 lut 2018, 9:34

Hej,

U mnie odbiór był tydzień temu, ale również zakończony niepowodzeniem.

W protokole wyszło około 25 usterek (rysy na parapetach, szybach, odpadający tynk, brak kątów prostych w jednej ze ścian, wżery w szybach, pęknięta futryna okienna itp.) Atmosfera była miła do momentu gdy w protokole uwzględniliśmy usterkę wykluczającą odbiór :) Potem nagle zgęstniała i zaczęło się pospieszanie, bo inni klienci czekają.

Czy któś, kto również nie odebrał mieszkania za pierwszym razem, dostał już informację od Budimexu o tym jak długo będą zajmować się naprawą?

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”