Monitoring i opinie o jego instalacji w bloku - Orlińskiego 3

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
DarekP

Monitoring i opinie o jego instalacji w bloku - Orlińskiego 3

Postautor: DarekP » 01 lut 2018, 13:26

Cześć

W wielu blokach obok toczy się dyskusja o monitoringu budynków. Wydaje mi się, że monitoring patrząc na to co się dzieje jest potrzebny. Wyraźcie swoje opinie :).

PS. Wiecie może czy planowane są poprawki od budimexu/administratora budynku w sprawie uszkodzeń bloku. Blok jest oddany 2 miesiące temu a juz pojawiają się napisy w stylu "UPC to chu..." (klatka C - koło windy do piwnicy), oraz obicia ścian od drzwi itd...

marzec

Re: Monitoring i opinie o jego instalacji w bloku - Orlińskiego 3

Postautor: marzec » 01 lut 2018, 14:40

Sam monitoring nic moim zdaniem nie da. Jak ktoś będzie chciał coś zniszczyć to założy czapkę i maskę "antysmogową" i monitoring nic nie da. Musiałaby być cały czas osoba nadzorująca nagrania na żywo.
Ochronę z tego co zauważyłem to mamy razem z blokiem 5 więc jej koszt nie powinien być tak duży jak w innych wspólnotach. Można się zastanowić nad założeniem kilku kamer tak żeby ochroniarz mógł mieć podgląd i szybciej reagować czyli wzywać patrol interwencyjny.

lukasoo

Postautor: lukasoo » 15 lut 2018, 22:50

Jestem za, myślę że monitoring dałby do myślenia i w pewnym stopniu sprawiłby że ludzie zaczęliby szanować budynek, i nie doszło by do takich zniszczeń jakie powstały do tej pory na klatce, myśle że zwiększyłoby to również bezpieczeństwo..
Ostatnio zmieniony 16 lut 2018, 11:40 przez lukasoo, łącznie zmieniany 1 raz.

egal1754

Postautor: egal1754 » 16 lut 2018, 8:11

myślę że najpierw warto by było ustalić koszty takiego monitoringu. Punk widzenia mieszkańców może się zmieniać w zależności od tego ile będą musieli za to zapłacić.

DarekP

Postautor: DarekP » 16 lut 2018, 17:51

Koszt na pewno będzie. Ale przy tylu mieszkańcach takiego bloku wydaje mi się, że powinien być do przeżycia. Większość nowych bloków od razu jest wyposażona w monitoring. Z drugiej strony patrząc jak dewastowane są części wspólne - popisane ściany, windy itd. Nie ma co się oszukiwać to MY za to zapłacimy i znając życie to nie mało...

lukasoo

Postautor: lukasoo » 19 lut 2018, 22:20

Niezbędne w tym przypadku byłoby zebranie mieszkańców, na którym przedstawiony zostałby kosztorys instalacji takiego monitoringu oraz została by podjęta wspólna decyzja co do kolejnych kroków...

amm

Postautor: amm » 20 lut 2018, 15:31

Jestem w mieszkaniu codziennie od 2,5 miesiąca. Ochroniarza widziałam jedynie w jego pomieszeniu koło klatki B, ani razu ! na obchodzie. Moim zdaniem taka ochrona nie jest warta nawet 1gr/m2. Myslę że potwierdza to także wspomniany wyżej stan przestrzeni wspólnych w naszym bloku (z tego co wiem odnowa będzie możliwa dopiero gdy dojdzie nam fundusz remontowy, za który pewnie zapłacimy majątek).

Bogdan

Postautor: Bogdan » 20 lut 2018, 17:56

Mili Państwo.
jeżeli jest prawdą że O3 i O5 stanowią jedną wspólnotę to trzeba patrzeć na problem pod kątem dwóch budynków. w sumie to pewnie jakieś 370 mieszkań. i teraz z tej masy trzeba utrzeć coś co zaakceptuje większość.
usunięcie ochrony jest proste , pewnie też daje oszczędności w opłatach i tutaj proponujący to rozwiązanie mogą chyba liczyć na sukces
natomiast wprowadzenie czegoś w zamian już nie będzie takie łatwe
ja np. proponuję ubezpieczyć budynki od wandalizmu- teraz ktoś kto dobrze liczy niech zrobi porównanie czy kwota ubezpieczenia będzie wyższa od monitoringu czy niższa ( no i oczywiście czy w porównywalnych liczbach czy też kilkukrotnie w tą lub drugą stronę )
wydaje mi się że wszystko zależy od tego jaki zakres ochrony mienia wspólnego jest potrzebny wspólnocie ( dyskusje nt. parkowania są wielce pouczające
sprawy nie są łatwe , bo w zbiorowisku nawet kilkuset właścicieli zdań i preferencji może być multum.
ale zacznijmy od początku , zweryfikujmy czy O3 i O5 to jedna wspólnota
pozdrawiam
Bogdan

lukasoo

Postautor: lukasoo » 22 lut 2018, 21:46

LUDZIE nie dajmy się zwariować, monitoring czy ochrona w dzisiejszych czasach to już standard, każde nowo powstałe osiedle posiada przynajmniej podstawowy system monitoringu, nie wiem dlaczego u nas nie zainstalowano kamer przynajmniej przy klatkach. Koszty instalacji jakie poniesiemy są nieporównywalnie mniejsze od kosztów jakie musielibyśmy zapłacić w przypadku włamania, wandalizmu itp.

lukaszk

Postautor: lukaszk » 26 lut 2018, 23:09

Koszt kamer jest znikomy przy kosztach jakie musimy ponosić za utrzymanie pana ochroniarza. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt (co zresztą już ktoś napisał powyżej), że sam monitoring bez osoby, która będzie natychmiast reagowała na zdarzenie nie ma sensu. Tak samo jak nie ma sensu trzymanie pana ochroniarza bez monitoringu. Dlatego w zasadzie są dwa rozwiązania. Pierwsze pozbyć się pana ochroniarza. Drugie - dać panu ochroniarzowi narzędzie, dzięki któremu będzie mógł nadzorować podległy mu teren. Biorąc pod uwagę, że blok 3 oraz 5 są jedną wspólnotą najsensowniej będzie wynająć pana do ochrony, który będzie "ogarniał" te dwa budynki przez co zmniejszy się koszt ochroniarza o połowę.

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”