Odmowa podpisania aktu notarialnego przed odbiorem mieszkania i jej skutki - Orlińskiego 5
-
Odmowa podpisania aktu notarialnego przed odbiorem mieszkania i jej skutki - Orlińskiego 5
Czy posiadacie informacje, jakie skutki ma odmowa podpisania umowy przeniesienia własności lokalu mieszkalnego przed odebraniem kluczy do tego mieszkania ? Na 1 terminie odbioru z 10 stycznia wniosłem ponad 20 uwag, prace naprawcze mogą potrwać i mogę nie doczekać się kolejnego terminu odbioru przed zapisaną w umowie notarialnej datą (23 lutego) przeniesienia własności. Sama wymiana okien balkonowych (ich zamówienie, produkcja, dowóz i montaż) może potrwać do 90 dni (wg informacji, które właśnie otrzymałem od Budimexu w piśmie odnośnie wniesionych przeze mnie uwag do protokołu odbiorowego). A ja nie zamierzam podpisywać tej umowy, dopóki już nie otrzymam kluczy i dopóki mieszkanie nie będzie fizycznie do mojej dyspozycji. Ktoś ma podobną sytuację ?
Re: Odmowa podpisania aktu notarialnego przed odbiorem mieszkania i jej skutki - Orlińskiego 5
Czy nie jest tak, że ostatecznie może to doprowadzić do rozwiązania umowy deweloperskiej? Czyli klient dostaje pieniądze, deweloper zatrzymuje mieszkanie itd. Ale to chyba jednak ostateczność, a rozumiem, że chcesz mieć to mieszkanie.
-
Re: Odmowa podpisania aktu notarialnego przed odbiorem mieszkania i jej skutki - Orlińskiego 5
Tego właśnie niestety nie wiem, jakie skutki to ze sobą niesie i czy odpowiedzialność nie spada też na dewelopera. Owszem, chcę to mieszkanie. I na pewno nie wycofałbym się na samym końcu. Wszakże prawie 2,5 roku na nie czekałem.
A ja nie bardzo rozumiem o co chodzi w pytaniu... Skoro nie odebrałeś mieszkania z winy dewelopera to nie możesz też podpisać aktu notarialnego. W naszym akcie jest zapis: "Nabywca oświadcza, że jest już w posiadaniu przedmiotu niniejszej umowy i podpisał protokół przekazania/przejęcia przedmiotowego lokalu" Wydaje mi się, że to deweloperowi powinno zależeć na dotrzymaniu terminu. Tym bardziej, że usterki były dość duże...
Daty w umowach są umowne. Skoro są usterki z winy bx to przesunięcie przeniesienia własności też jest z ich winy. A dopóki nie masz protokołu odbioru to aktu notarialnego nie podpiszesz i nikt nie może od Ciebie tego wymagać.
Paproch i Farfocel - przede wszystkim nie popadajcie w panikę.
na Avii miałem taki oto przypadek że BDX nie chciał podpisać aktu przeniesienia własności dopóty , dopóki nie odebrałem mieszkania.
co do okien to mogą je mieć w 14 dni z wymiana , ale tutaj idą na zmiękczenie Was , bo oprócz tego muszą jeszcze poprawić elewację ( a to już tak łatwo nie pójdzie ). BDX miał obowiązek sprzedać produkt bez wad ; jeżeli wskazaliście na istniejące wady które to zostały przez BDX uznane to cierpliwie czekajcie na rozwój wypadków ( gorzej jak nie macie czasu na czekanie ) , przy okazji czekania są też dobre strony -można sprawdzić propozycję aktu przesłaną przez BDX wnieść uwagi , zastrzeżenia , zmienić treść która jest Waszym zdaniem sprzeczna z prawem i dobrym obyczajem , innymi słowy poprawić swoja sytuację.
w każdym razie terminami należy się przejmować tylko i wyłącznie wtedy kiedy to może stanowić dla nas korzyść. czyli ni=e z naszej winy terminy nie zostały dochowane.
pozdrawiam
Bogdan
na Avii miałem taki oto przypadek że BDX nie chciał podpisać aktu przeniesienia własności dopóty , dopóki nie odebrałem mieszkania.
co do okien to mogą je mieć w 14 dni z wymiana , ale tutaj idą na zmiękczenie Was , bo oprócz tego muszą jeszcze poprawić elewację ( a to już tak łatwo nie pójdzie ). BDX miał obowiązek sprzedać produkt bez wad ; jeżeli wskazaliście na istniejące wady które to zostały przez BDX uznane to cierpliwie czekajcie na rozwój wypadków ( gorzej jak nie macie czasu na czekanie ) , przy okazji czekania są też dobre strony -można sprawdzić propozycję aktu przesłaną przez BDX wnieść uwagi , zastrzeżenia , zmienić treść która jest Waszym zdaniem sprzeczna z prawem i dobrym obyczajem , innymi słowy poprawić swoja sytuację.
w każdym razie terminami należy się przejmować tylko i wyłącznie wtedy kiedy to może stanowić dla nas korzyść. czyli ni=e z naszej winy terminy nie zostały dochowane.
pozdrawiam
Bogdan
-
Mayu88, Miku, Bogdanie, dziękuję za precyzyjne wyjaśnienia. Czuję się spokojniejszy dzięki tym informacjom. Otrzymałem także odpowiedź na moje pytania z Budimexu, że jest możliwość odebrania mieszkania i otrzymanie kluczy przed wymianą szyb w drzwiach balkonowych. To mnie dodatkowo uspokoiło, bo ja już mógłbym wykańczać łazienkę i kuchnię w oczekiwaniu na szyby. Mi się spieszy o tyle, że specjalista, który mi będzie wykańczał mieszkanie i instalował potrzebną armaturę, drzwi i takie tam, nie ma nadmiaru czasu wolnego i jestem trochu od niego uzależniony. Ale wychodzę z założenia, że dopóki nie otrzymam mieszkania i nie będę go mógł użytkować, to nie podpiszę aktu notarialnego. Tym bardziej, że wówczas Budimex mógłby jeszcze bardziej wydłużać czas na prace poprawkowe. A tak, to mam nadzieję, że umowny termin aktów notarialny w jakiś sposób stawia deweloperowi ograniczenia czasowe co do poprawek / usuwania usterek.
Niestety... Budimex zamiast pospieszyć się z naprawą usterek odbiorowych, ustala termin na podpisanie aktu notarialnego z zapisem, że "Spółka zobowiązuje się wydać Nabywcy przedmiotowy lokal mieszkalny w posiadanie i korzystanie w terminie do dnia ______________ roku. 3. Nabywca oświadcza, że przedmiotowy lokal widział, znany jest mu jego stan fizyczny i prawny oraz stan techniczny budynku, w którym jest położony i nie wnosi do nich zastrzeżeń (z uwzględnieniem uwag zgłoszonych w protokole odbioru technicznego z dnia _______ 2018 roku). "
Podobno dają sobie dodatkowy 3-miesięczny termin na usunięcie usterek i przekazanie mieszkania.
I co tu robic? Podpisać ten akt od razu czy czekać na drugi termin? Nie wiem co lepsze, w sytuacji kiedy komuś zależy na szybkim otrzymaniu kluczy.
Podobno dają sobie dodatkowy 3-miesięczny termin na usunięcie usterek i przekazanie mieszkania.
I co tu robic? Podpisać ten akt od razu czy czekać na drugi termin? Nie wiem co lepsze, w sytuacji kiedy komuś zależy na szybkim otrzymaniu kluczy.
-
Mam identyczną sytuację. Ale ja odpowiedziałem im mejlem na tę wiadomość mejlową. Że się nie zgadzam na taką sytuację i akt przeniesienia własności zostanie przeze mnie podpisany dopiero po pełnej znajomości stanu fizycznego i technicznego lokalu, pełnej zgodności lokalu z umową i otrzymaniu kluczy. I uargumentowałem to. Cwany deweloper chce się wybronić i wyzbyć ewentualnych konsekwencji w postaci kar umownych (odsetek ustawowych za każdy dzień zwłoki), które nota bene i tak są bardzo niewielkie jak na taką inwestycję.
W innym wypadku to oni mogą się ślimaczyć z tymi pracami poprawkowymi, poza tym, nie ma pewności, że zostaną one wykonane oraz nie ma gwarancji, że w trakcie usuwania zgłoszonych do protokołu wad nie pojawią się nowe, np. usuwając zarysowania wokół parapetu mogą uszkodzić parapet lub ościeżnicę, albo ubić gdzieś róg ściany wnosząc narzędzia. I co to też niby ma być ? Będzie się płaciło za mieszkanie, do którego nie będzie można nawet zajrzeć nie wiadomo, jak długo jeszcze ?
W innym wypadku to oni mogą się ślimaczyć z tymi pracami poprawkowymi, poza tym, nie ma pewności, że zostaną one wykonane oraz nie ma gwarancji, że w trakcie usuwania zgłoszonych do protokołu wad nie pojawią się nowe, np. usuwając zarysowania wokół parapetu mogą uszkodzić parapet lub ościeżnicę, albo ubić gdzieś róg ściany wnosząc narzędzia. I co to też niby ma być ? Będzie się płaciło za mieszkanie, do którego nie będzie można nawet zajrzeć nie wiadomo, jak długo jeszcze ?
Mili Państwo.
nie wiem czy to komuś się przyda ( bo ja zarówno do odbioru jak i do samego aktu mam jeszcze sporo czasu )
ale po doświadczeniach z Avii napisałem do BDX przed odbiorem prośbę o przesłanie oświadczenia że budynek i mieszkanie zostały wybudowane zgodnie z projektem , normami i sztuką budowlaną ( bo inaczej szkoda mojego czasu na odbiór )
otrzymałem odpowiedź że oświadczenia nie dostanę , natomiast mieszkanie jest wybudowane zgodnie z projektem i normami i gotowe do odbioru.
mnie tyle wystarcza na przyszłość ( dodam iż do pierwszego terminu doszło 08.02. i zakończyło się nasze spotkanie po 15 minutach; nie orzekam o winie , zbieram punkty ) ; natomiast każdy musi rozważyć na czym mu najbardziej zależy.
następuje przeniesienie własności trzeba płacić za utrzymanie mieszkania którym się nie dysponuje ( nomen omen do tego BDX właśnie) ; ale też można się wtedy załapać na 1 zebranie wspólnoty i odczuć co to znaczy dysponować większością udziałów, nomen omen przez ten BDX właśnie )
pozdrawiam
Bogdan
nie wiem czy to komuś się przyda ( bo ja zarówno do odbioru jak i do samego aktu mam jeszcze sporo czasu )
ale po doświadczeniach z Avii napisałem do BDX przed odbiorem prośbę o przesłanie oświadczenia że budynek i mieszkanie zostały wybudowane zgodnie z projektem , normami i sztuką budowlaną ( bo inaczej szkoda mojego czasu na odbiór )
otrzymałem odpowiedź że oświadczenia nie dostanę , natomiast mieszkanie jest wybudowane zgodnie z projektem i normami i gotowe do odbioru.
mnie tyle wystarcza na przyszłość ( dodam iż do pierwszego terminu doszło 08.02. i zakończyło się nasze spotkanie po 15 minutach; nie orzekam o winie , zbieram punkty ) ; natomiast każdy musi rozważyć na czym mu najbardziej zależy.
następuje przeniesienie własności trzeba płacić za utrzymanie mieszkania którym się nie dysponuje ( nomen omen do tego BDX właśnie) ; ale też można się wtedy załapać na 1 zebranie wspólnoty i odczuć co to znaczy dysponować większością udziałów, nomen omen przez ten BDX właśnie )
pozdrawiam
Bogdan
Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”