Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera Budimex - Avia 7 Kraków

Forum dla osób, które zamierzają kupić mieszkanie lub zamieszkają w budynku Avia 7 Budimex'u w krakowskich Czyżynach.
Matys

Re: Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera Budimex - Avia 7 Kraków

Postautor: Matys » 14 lut 2018, 10:26

APR pisze:Nawet jak nas wpuszczą to nie wierzcie w to że odbierzecie to mieszkanie za pierwszym razem. Chyba że chcecie się męczyć z usterkami sami.

Skąd takie stanowisko? Odbierałeś już mieszkanie w ostatnim czasie, że masz takie czarne myśli? Aktualnie odbierany jest blok Orlińskiego 12 i na pierwsze 50 mieszkań tylko 2 nie zostały odebrane. Myślę, że jest to dość ładny procent i można wierzyć, że u nas będzie podobnie.

Oczywiście jeżeli planujesz czepiać się o każde minimalne nawet odchylenie to nie dziwię się, że masz takie nastawienie. Ja wychodzę z założenia, że wiele spraw można sobie skorygować samemu (szczególnie, że Budimex oferuje materiały) bo wyjdzie szybciej i mniej konfliktowo. Wiadomo, że mogą się trafić grubsze sprawy i wtedy nie wolno odpuszczać, ale ja wierzę, że odbiór w 1wszym terminie jest jak najbardziej prawdopodobny.

Miłego dnia!

APR

Postautor: APR » 14 lut 2018, 10:41

Matys pisze:
APR pisze:Nawet jak nas wpuszczą to nie wierzcie w to że odbierzecie to mieszkanie za pierwszym razem. Chyba że chcecie się męczyć z usterkami sami.

Skąd takie stanowisko? Odbierałeś już mieszkanie w ostatnim czasie, że masz takie czarne myśli? Aktualnie odbierany jest blok Orlińskiego 12 i na pierwsze 50 mieszkań tylko 2 nie zostały odebrane. Myślę, że jest to dość ładny procent i można wierzyć, że u nas będzie podobnie.

Oczywiście jeżeli planujesz czepiać się o każde minimalne nawet odchylenie to nie dziwię się, że masz takie nastawienie. Ja wychodzę z założenia, że wiele spraw można sobie skorygować samemu (szczególnie, że Budimex oferuje materiały) bo wyjdzie szybciej i mniej konfliktowo. Wiadomo, że mogą się trafić grubsze sprawy i wtedy nie wolno odpuszczać, ale ja wierzę, że odbiór w 1wszym terminie jest jak najbardziej prawdopodobny.

Miłego dnia!

To nie czarne myśli i nie jest to pesymizm. Myślę realnie.

Pytanie czy te 50 mieszkań było odbierane z fachowcami czy nie. Osoba nie znająca się na temacie nie wychwyci masy usterek które tylko z pozoru mogą wydawać się błahe. Po co ponosić później dodatkowe koszty samemu, skoro obowiązkiem Budimexu jest oddać mieszkanie bez usterek?

Ja swoje mieszkanie będę odbierał z fachowcami oraz architektem. I z ich doświadczenia wynika, że odebrać za pierwszym razem to cud:)

Matys

Postautor: Matys » 14 lut 2018, 10:53

APR pisze:Ja swoje mieszkanie będę odbierał z fachowcami oraz architektem. I z ich doświadczenia wynika, że odebrać za pierwszym razem to cud:)

To nie chcę pytać gdzie oni robili te odbiory :)

Wiadomo, że wiele zależy od nastawienia. Wiem, że na część usterek można się dogadać i zrobić samemu (otrzymując rekompensatę w postaci materiałów), a część przyjdzie podwykonawca i poprawi (jeżeli nie są na tyle poważne, że trzeba będzie umawiać się na 2gi odbiór). Ja liczę, że moje usterki (bo zdaję sobie sprawę, że takowe będą) okażą się na tyle nieinwazyjne, że będzie można się po ludzku dogadać i odebrać klucze już za pierwszym podejściem. Ale też mam z tyłu głowy widmo totalnej klapy i 2giego odbioru.

A odbiór dokonam z zewnętrzną firmą, bo wiem, że znajdą oni to o czym ja bym nawet nie pomyślał :)

Arav

Postautor: Arav » 14 lut 2018, 12:44

Jako (juz) szczesliwy mieszkaniec O12 moge tylko powiedziec ze odbiory w O12 ida bardzo sprawnie. Niemalze caly blok juz jest odebrany. Rozmawialem z czlowiekiem z Bx od odbiorow i mowil ze te kilka mieszkan ktore nie zostaly odebrane to ewidentnie ktos nie chcial jeszcze odbierac i szukal dziury w calym. Generalnie Pan z Bx twierdzil ze w porownaniu do pierwszych blokow budowanych na tym osiedlu to kazdy kolejny wychodzi im coraz lepiej i ma coraz mniej usterek a nasze O12 jest wybitnie bezusterkowe ale to akurat moze wynikac z tego ze O12 od dobrych 3 miesiecy stal juz ukonczony i mieli mnostwo czasu na poprawki (bo termin odbioru i tak przypadal na 2018 rok). Tynki mialy czas porzadnie wyschnac. Mowil tez ze mieli na tyle czasu ze pracownicy Budimex Nieruchomosci robili najpierw taki wstepny odbior od podwykonawcow i sami doszukiwali sie elementow do poprawki tak zeby owe odbiory mieszkancow szly bardzo sprawnie.

Po tej calej fali negatywnych komentarzy ktore pojawiaja sie na forum (ale w sumie to naturalne - jak jest wszystko OK to nikt nic nie pisze ale jak cos komus zepsuli to forum wrze :)) jest to mila niespodzianka w postaci zachowania Budimexu :) Chyba ucza sie na bledach :)

orlik

Postautor: orlik » 14 lut 2018, 12:52

No właśnie też słyszałem, że odbiory na Orlińskiego 12 idą całkiem nieźle. Nie powinno to specjalnie dziwić, w końcu mieli sporo czasu w Budimexie, żeby powalczyć z typowymi usterkami, które zdarzały się w oddawanych przez nich mieszkaniach :) Pozostaje tylko pozazdrościć tym, którzy odbierali mieszkania w tym, jednym z ostatnich etapów. Inna sprawa, że sporo zależało też od konkretnych mieszkań i chyba konkretnych ekip, które je dla dewelopera wykańczały. Bo na wszystkich inwestycjach zdarzały się mieszkania "igła", a były i takie, w których usterek było sporo.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 14 lut 2018, 17:08

Telefony z terminami odbiorów mają się zacząć w przyszłym tygodniu. Pierwsze odbiory od ok. 26 lutego. Mają potrwać ok. 3 tygodnie. Podobno trwają jeszcze jakieś prace, nieważne i nieskomplikowane :(

raffi

Postautor: raffi » 14 lut 2018, 19:19

Skąd takie info?

AngelaS

Postautor: AngelaS » 14 lut 2018, 23:15

Informacja potwierdzona gdzieś czy zasłyszane w biurze Budimexu, gdzie każdy mówi co innego byleby im dać spokój?

arekkr

Postautor: arekkr » 14 lut 2018, 23:24

Widze ze z dnia na dzien coraz wieksze cisnienie :D jezeli w sierpniu ktos bedzie wiercil w scianach o 23 nie przejmujcie sie , to bedziemy my ,a ze mieszkanie jest na samym dole, to bedzie sie nioslo do gory :lol: zartuje :lol: ,najwazniejsze dla nas to uszanowanie ciszy i spokoju innych mieszkancow. Wpisanie w KW jest koncem kwietnia ,mysle ze warto rzucic troche na luz ;) bo z tymi odbiorami moze potrwac ,a o co sie stresowac jak i tak nie mozemy niektorych spraw przeskoczyc.
Ma moze ktos z Panstwa nowe zdjecia z terenu budowy ,bardzo bym prosila ,z gory dziekuje .

Maria

Postautor: Maria » 15 lut 2018, 13:45

Dowiedziałam się dzisiaj od Pani z Budimexu , że odbiory zaczną się najszybciej w ostatnim tygodniu lutego.

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”