Miejsca parkingowe w okolicach ulicy Orlińskiego - jak sobie radzić?

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
ragandbones

Re: Miejsca parkingowe w okolicach ulicy Orlińskiego - jak sobie radzić?

Postautor: ragandbones » 28 paź 2017, 22:59

Orlinskiego od strony Medweckiego powoli nieprzejezdna, dzisiaj w ciagu dnia zastawiona autami po obu stronach. Wczesniej ludzie mieli chociaz tyle mozgu, ze jak parkowali to tylko po jednej stronie.

kicaj

Re: Miejsca parkingowe na Orlińskiego - jak sobie radzić?

Postautor: kicaj » 29 paź 2017, 14:07

maciek pisze:Szanowny kicaj
tak na marginesie, to nie mieszkańcy bloków przy Orlińskiego parkują przed Waszymi blokami wewnątrz osiedla Avia, lecz mieszkańcy AVII parkują przed blokami na Orlińskiego.

I to jest bardzo zły nawyk, trzeba ludzi nauczyć że za miejsce postojowe należy zapłacić a nie domagać się "darmowego" miejsca. Tym bardziej że w moim bloku wciąż są miejsca do kupienia ale luzie wola parkować gdzie się da.
Ja zawsze krytykowałem parkowanie na dziko bo jest to zwykły brak kultury. dewastowanie wspólnej przestrzeni.
Wszyscy powinniśmy dbać o otoczenie w którym żyjemy dlatego zabrałem głos w tym temacie.

maks

Postautor: maks » 02 lis 2017, 15:11

A co z parkingiem koło O1 który powstał z pozostałości starego pasa? To teren miejski chyba, więc ZIKIT może by tam mógł zrobić parking z prawdziwego zdarzenia - wyrównać teren, wydzielić miejsca i zrobić wjazd i wyjazd, wtedy jakoś by to wyglądało. Jak myślicie jakie będą dalsze losy tego miejsca?

Mordin

Postautor: Mordin » 03 lis 2017, 10:29

ragandbones pisze:Orlinskiego od strony Medweckiego powoli nieprzejezdna, dzisiaj w ciagu dnia zastawiona autami po obu stronach. Wczesniej ludzie mieli chociaz tyle mozgu, ze jak parkowali to tylko po jednej stronie.

Niestety jest to duży problem - zaparkowane pojazdy po drugiej stronie wylotu na Medweckiego na zakręcie przy naszym osiedlu uniemożliwiają często w ogóle korzystanie z tej części chodnika, nie mówiąc już o przejściu z walizką czy wózkiem - pomijając fakt stwarzania niebezpieczeństwa dla jeżdżących tam pojazdów. Nie przestaje mnie zastanawiać jak usprawiedliwiają się te osoby bo to, że są one świadomie, że parkują nieprawidłowo, blokują chodnik i stwarzają niebezpieczeństwo jest dla nich (jak i dla wszystkich) oczywiste. Przyznaję, że tego nie rozumiem - to są zapewne normalni ludzie - żony, mężowie, dziadkowie, dzieci, itp. - jednak zachowują się w taki sposób.

madoxx

Postautor: madoxx » 23 lut 2018, 18:17

Modne jest i popularne stawanie na przejściach dla pieszych tak, że nie da się przejść i trzeba schodzić na ulice, masakra. Powodzenia matki z dziećmi w wózku... Ważne, że Jaguarem sobie ktoś zaparkowal zastawil przejście, resztę ma w d....

Saul

Postautor: Saul » 24 lut 2018, 9:55

kicaj pisze:
tak na marginesie, to nie mieszkańcy bloków przy Orlińskiego parkują przed Waszymi blokami wewnątrz osiedla Avia, lecz mieszkańcy AVII parkują przed blokami na Orlińskiego.

I to jest bardzo zły nawyk, trzeba ludzi nauczyć że za miejsce postojowe należy zapłacić a nie domagać się "darmowego" miejsca. Tym bardziej że w moim bloku wciąż są miejsca do kupienia ale luzie wola parkować gdzie się da.
Ja zawsze krytykowałem parkowanie na dziko bo jest to zwykły brak kultury. dewastowanie wspólnej przestrzeni.
Wszyscy powinniśmy dbać o otoczenie w którym żyjemy dlatego zabrałem głos w tym temacie.

A ja uważam, że deweloper zgłaszając się do budowy osiedla powinien w pierwszej kolejności zgłosci plan stworzenia drogi wjazdowej i wyjazdowej. Po jej wybudowaniu moze stawiac osiedle. Umówmy sie, nawet gdyby każde miejsce było zakupione to i tak miejsc braknie. Co jest moim zdaniem chore. Oczywiscie nie popieram stawania na przejsciach dla pieszych, w ich najblizszych okolicach, zasłaniając całą szerokośc chodnika, bo wtedy mam ochotę przejsc po samochodzie, czy na samaym rogu skrzyzowania, gdzie nie widac czy ktos idzie, jedzie i trzeba wyjezdzac z drogi po centymetrze. Ale powtórze się, jest tutaj sporo miejsc gdzie spokojnie można by wyznaczyc dodatkowe miejsca, które nie zakłóciły by przejazdu innym. Ale tutaj i tak znajdą się przeciwnicy w mysl zasady nie i nie i ch**.

michalxg

Postautor: michalxg » 25 lut 2018, 18:10

Saul pisze:
kicaj pisze:

A ja uważam, że deweloper zgłaszając się do budowy osiedla powinien w pierwszej kolejności zgłosci plan stworzenia drogi wjazdowej i wyjazdowej. Po jej wybudowaniu moze stawiac osiedle. Umówmy sie, nawet gdyby każde miejsce było zakupione to i tak miejsc braknie. Co jest moim zdaniem chore. Oczywiscie nie popieram stawania na przejsciach dla pieszych, w ich najblizszych okolicach, zasłaniając całą szerokośc chodnika, bo wtedy mam ochotę przejsc po samochodzie, czy na samaym rogu skrzyzowania, gdzie nie widac czy ktos idzie, jedzie i trzeba wyjezdzac z drogi po centymetrze. Ale powtórze się, jest tutaj sporo miejsc gdzie spokojnie można by wyznaczyc dodatkowe miejsca, które nie zakłóciły by przejazdu innym. Ale tutaj i tak znajdą się przeciwnicy w mysl zasady nie i nie i ch**.

Niby które to miejsca? Z tego co mi wiadomo w każdym miejscu gdzie zgodnie z przepisami można było zrobić miejsce postojowe - zostało ono zrobione. Po prostu już nie ma takiej możliwości aby upchnąć dodatkowych pare miejsc i trzeba się z tym pogodzić.

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 26 lut 2018, 10:03

Saul pisze:A ja uważam, że deweloper zgłaszając się do budowy osiedla powinien w pierwszej kolejności zgłosci plan stworzenia drogi wjazdowej i wyjazdowej.

no masz deweloper byl tego samego zdania :)

Obrazek

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 11 mar 2018, 16:03

maks pisze:A co z parkingiem koło O1 który powstał z pozostałości starego pasa? To teren miejski chyba, więc ZIKIT może by tam mógł zrobić parking z prawdziwego zdarzenia - wyrównać teren, wydzielić miejsca i zrobić wjazd i wyjazd, wtedy jakoś by to wyglądało. Jak myślicie jakie będą dalsze losy tego miejsca?

Świetny pomysł - wszędzie gdzie się tylko da pobudujmy parkingi.

Trzeba wychodzić z założenie że darmowe parkowanie nie jest przywilejem, tylko tak można rozwiązać ten trudny problem.

mmm123

Postautor: mmm123 » 12 mar 2018, 0:05

Micha pisze:
Trzeba wychodzić z założenie że darmowe parkowanie nie jest przywilejem, tylko tak można rozwiązać ten trudny problem.

Czy ty bierzesz udział w konkursie na napisanie największej bzdury na tym forum?

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”