Wentylacja w kuchni problem i zapachami z niej - klatka C - Orlińskiego 6
W klatce C w bloku nr 6 chyba źle wyregulowany balans Kanałów wywiewnych w kuchni. Czyli z jednej kratki strasznie mocno wciąga powietrze wręcz huczy jak zasysa, a z drugiej gdzie mam podłączony okap to zamiast wyciągać powietrze to wtłacza do środka. Gdy sąsiedzi coś gotują to czuje wszystkie zapachy z dołu, a mieszkam na 7 piętrze. Podobno już był taki problem w naszym bloku w innych klatkach.
-
Ja wyciąg ten niemechaniczny zaślepiłem, nie był używany (mam filtr węglowy w okapie).
Niemniej jednak miałem podobny problem - mechaniczny wyciągał, ten od okapu wtłaczał...
Niemniej jednak miałem podobny problem - mechaniczny wyciągał, ten od okapu wtłaczał...
dokładnie. mamy ten sam problem. klatka C p. szóste. Jak w weekend zaczyna się pora obiadowa lub w tygodniu po powrocie z pracy czuć co sąsiedzi z dołu, a może z góry, gotują. 

Re: Wentylacja w kuchni problem i zapachami z niej - klatka C - Orlińskiego 6
A klapa zwrotna w okapie jest zamontowana ?
Polecam montaż gumowej klapy zwrotnej za okapem.
Po zamontowaniu tego klimamarket.pl/klapa-zwrotna-do-okapow-kuchennych-ms-125.html problem zapachów i stukotu w okapie podczas wiatru zniknął.
Po zamontowaniu tego klimamarket.pl/klapa-zwrotna-do-okapow-kuchennych-ms-125.html problem zapachów i stukotu w okapie podczas wiatru zniknął.
Te klapy były montowane "fabrycznie" przez Budimex - przynajmniej u mnie. Co nie zmienia faktu, że nie jestem przekonany, aby taka praca wentylacji była prawidłowa - mam dokładnie ten sam problem - wyciąg "główny" działa makabrycznie głośno i mam wrażenie że wciąga wszystko razem z owadami
a z rury do okapu po usunięciu klapy zwrotnej na czas montażu instalacji wiało mi niemiłosiernie po głowie.

klatka A; również czuję zapachy posiłków sąsiadów; czy ktoś kontaktował się w tej sprawie z zarządcą i da się to jakoś wyregulować?
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”