Instalacja zewnętrznych rolet opuszczanych elektrycznie - Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
kasiak

Instalacja zewnętrznych rolet opuszczanych elektrycznie - Orlińskiego 12

Postautor: kasiak » 06 mar 2018, 19:56

Czy ktoś się orientuje, czy jest możliwość instalacji w naszym bloku rolet zewnętrznych opuszczanych elektrycznie? Czy wpływa to na gwarancję całej elewacji budynku w związku z koniecznością poprowadzenia przewodów w elewacji? Może ktoś zdecydował się na montaż takich właśnie rolet?
Również interesuje mnie kwestia wypuszczenia gniazdka i punktu świetlnego na tarasie, chodzi o parter.
Z góry dziękuję za odpowiedź

Arav

Re: Instalacja zewnętrznych rolet opuszczanych elektrycznie - Orlińskiego 12

Postautor: Arav » 06 mar 2018, 21:58

Z tego co słyszałem i czytałem na pozostałych forach innych bloków na naszym osiedlu to raczej będzie to ciężkie. Ogólnie ciężko jest pozyskać zgodę na ingerencję w elewację budynku. Wiem że nie zgadzano się np. na montaż klikatyzacji do elewacji budynku a jedynie można ją sobie postawić na balkonie ale bez wiercenia/przykręcania jej do elewacji.

jasiek

Postautor: jasiek » 06 mar 2018, 22:21

Żaluzje chyba można montować. Można w Bx zapytać czy nie mają firmy która to zrobi u nie straci się dzięki temu gwarancji

nikolaus

Postautor: nikolaus » 12 mar 2018, 14:39

Pytałem formalnie zarządcę budynku O12 jak to wygląda: mieszkania parterowe mają prawo do montowania rolet zewnętrznych we wnękach nad oknami - ma się tu zgadzać jedynie kolor tj. RAL 7016 (szary antracyt).

Skoro można wyciąć kawałek elewacji, żeby dostać się do wnęki, to raczej nie widzę problemu zrobić przewiert przez elewację na zasilanie / sterowanie silniczka (w sumie to sterowanie idzie chyba do wew. części ościeżnicy). Mam jeszcze zamiar zapytać o wyprowadzenie prądu - lampka / gniazdko - widziałem że ludzie mają więc pewno się da, ale tu nie mam jeszcze pełnej informacji jak to wykonać.

P.S.
W kontekście klimy - to "zabroniony" jest montaż NA ELEWACJI ale można sobie "wystawić" na swoim balkonie / loggi - z tym że w obu przypadkach będzie trzeba się przewiercić żeby przewody puścić do środka.

nikolaus

Postautor: nikolaus » 12 mar 2018, 14:58

Mała aktualizacja, nieoficjalnie :) ale z pewnych źródeł:
- teoretycznie KAŻDA ingerencja w elewację jest zabroniona, bo możliwa jest wtedy utrata gwarancji na elewację całego budynku (którea trwa 5 lat)
- teoretycznie każda ingerenacja JEST MOŻLIWA po aprobacie uchwałą wspólnoty (która może uzyskać "zielone światło" w kontekście gwarancji)
- nie wiadomo czy rolety mają być w ościeżnicy czy jest wnęka

"Podobno" w praktyce nikt nie pyta o takie rzeczy jak możliwość wywiercenia otworu na przewody do klimatyzacji czy lampkę. W praktyce też nikt się o to nie czepia że ktoś na swoim balkonie ma klimatyzator - wiadomo że musiał jakoś doprowadzić instalację.

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”