[Bud. D] Zakaz wjazdu i jego egzekwowanie, identyfikacja mieszkańców - Centralna Park

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Tomasz_S

Re: [Bud. D] Zakaz wjazdu i jego egzekwowanie, identyfikacja mieszkańców - Centralna Park

Postautor: Tomasz_S » 08 mar 2018, 0:17

Nie zrozumcie mnie źle ale mam wrażenie że co niektórzy z budynku D traktują osiedle i to co się będzie działo jak swoje własne podwórko ;) uważam że szlaban to ważna kwestia i można tutaj podyskutować i później wybrać najbardziej rozsądną opcję :)

1. Szczerze jak macie zamiar montować jeden szlaban a drugi wjazd ma być 'otwarty' to nie wiem czy ma to jakikolwiek sens.

2. Pomysł z zamknięciem na 'stałe' wjazdu od strony expo (drogi pożarowej) uważam za co najmniej mało sensowny bo jeśli będzie dostępny to nie będzie tak obciążony główny wjazd - sami strzelimy sobie w kolano.

3. Sory ale kupujemy mieszkania za sporą kasę więc zrzuta nawet po 100zł niech będzie od osoby - umówmy się że to nie są pieniądze które będą problemem - powinny wystarczyć na odpowiedniej jakości 2 szlabany. Blok A,B, C ogarnie drugi szlaban jak skończą osiedle i wyjdzie ich po 50zł na łebka - spoko przeżyje to że zapłacą mniej :D :)

Piszmy, dyskutujmy a nie że na zebraniu wspólnoty kilkanaście/kilkadziesiąt osób zadecyduje za kilkaset osób - to nie obecny rząd żeby robić coś po kryjomu :D

Awatar użytkownika
Greg

Re: [Bud. D] Zakaz wjazdu i jego egzekwowanie, identyfikacja mieszkańców - Centralna Park

Postautor: Greg » 08 mar 2018, 16:37

Tomasz_S pisze:Nie zrozumcie mnie źle ale mam wrażenie że co niektórzy z budynku D traktują osiedle i to co się będzie działo jak swoje własne podwórko ;) uważam że szlaban to ważna kwestia i można tutaj podyskutować i później wybrać najbardziej rozsądną opcję :)

1. Szczerze jak macie zamiar montować jeden szlaban a drugi wjazd ma być 'otwarty' to nie wiem czy ma to jakikolwiek sens.

2. Pomysł z zamknięciem na 'stałe' wjazdu od strony expo (drogi pożarowej) uważam za co najmniej mało sensowny bo jeśli będzie dostępny to nie będzie tak obciążony główny wjazd - sami strzelimy sobie w kolano.

3. Sory ale kupujemy mieszkania za sporą kasę więc zrzuta nawet po 100zł niech będzie od osoby - umówmy się że to nie są pieniądze które będą problemem - powinny wystarczyć na odpowiedniej jakości 2 szlabany. Blok A,B, C ogarnie drugi szlaban jak skończą osiedle i wyjdzie ich po 50zł na łebka - spoko przeżyje to że zapłacą mniej :D :)

Piszmy, dyskutujmy a nie że na zebraniu wspólnoty kilkanaście/kilkadziesiąt osób zadecyduje za kilkaset osób - to nie obecny rząd żeby robić coś po kryjomu :D

Nie wiele takie posty teraz już wniosą , uchwała przegłosowana szlaban będzie. Można dyskutować teraz tylko o tym jak będzie to wyglądało nic więcej.

sidney

Postautor: sidney » 08 mar 2018, 17:06

Dokładnie, klamka zapadła.
Wg mnie jest on racjonalnym rozwiązaniem i na pewno będzie spełniał swoje zadanie. Rzeczywiście można było poczekać, aż kolejny etap zostanie zasiedlony, ale trudno, stało się.
Co do scenariusza działania szlabanu i wjazdów na teren osiedla.
Na zebraniu (jak już było pisane w wątkach) padła propozycja aby szlaban zlokalizować w wjeździe od Galicyjskiej, a w drugim wjeździe od drogi pożarowej ustawić zapory przesuwne. W pierwszym wjeździe została przygotowana infrastruktura techniczna dająca możliwość podłączenia szlabanu, w drugim wjeździe nie mamy takie możliwości.
Uważam, że w dni w które nie mamy problemów związanych z expo, szlaban i zapory mogę być otwarte. Jednak w problematyczne dni, zastawiamy zapory i zamykamy szlaban. Mamy spokój na NASZYM parkingu. Mieszkańcy, którzy odebrali mieszkania z pewnością będą mieli możliwość otworzenia szlabanu, bo dostana piloty przy odbiorze.
W sumie, zapory mogły by być zastawione ciągle, zapewniło by to mieszkańcom niższych pięter bardziej komfortową sytuację, gdyż auta po prostu by tam nie jeździły.
Kwestię parkowania na drodze pożarowej załatwia nam znak, który implikuje zakaz parkowania (tel do straży i po temacie).
Identyfikatory też były by jakimś rozwiązaniem, ale komu by się chciało chodzić po parkingu i sprawdzać a później dzwonić do straży... szlaban załatwia problem.

tkk

Postautor: tkk » 08 mar 2018, 18:20

@sidney - brawa za głos rozsądku:)
Co do kolejnego etapu - nawet jeśli nie dołożą się do 'naszego' szlabanu to naprawdę, jednorazowy wydatek ~100zł/mieszkanie chyba jesteśmy w stanie ponieść (w zamian za spokój i wolne miejsca do parkowania).
Droga pożarowa moim zdaniem powinna być zamknięta na stałe (oczywiście w taki sposób aby straż pożarna mogła ją sobie w razie potrzeby otworzyć). Myślę, że mieszkańcy niższych pięter nie chcą mieć samochodów pod oknami (zwłaszcza że ta droga od początku miała być tylko wjazdem pożarowym), a miejsca na parkingu wewnątrz osiedla nie brakuje (więc nie ma potrzeby parkowania na drodze pożarowej). Nie brakuje - przy założeniu oczywiście że jest szlaban=nie ma ludzi z targów.

Tomasz_S

Postautor: Tomasz_S » 08 mar 2018, 19:45

No i to już jakieś początki rozmowy :)

No jeśli nie ma instalacji to nie problem ją ogarnąć ale w sumie argument żeby była droga zamknięta - na pewno komfort parteru się poprawi ale coś za coś :) jeden wyjazd na 300 mieszkań to trochę mało No ale zobaczymy jak to będzie w praktyce bo jak dojdzie B może być gorzej.

Jeśli chodzi o mnie dajcie znać bo z chęcią się dołożę do szlabanu - w końcu lada dzień rusza odbiory E ;)

sidney

Postautor: sidney » 08 mar 2018, 21:51

Zgadzam się, zobaczymy jak założenia sprawdzą sie w praktyce.
Pisząc o infrastrukturze technicznej, mam na myśli zostawioną w gruncie i przepuszczoną szczelnie przez ścianę rurę osłonową w celu pociągnięcia zasilania elektrycznego i wykonany fundament do zamocowania kolumny szlabanu, jak również przygotowanie rozdzielni elektrycznej do zasilania urzadzenia. Wykonanie tych elementów dla drugiego szlabanu może okazać sie zbyt kosztowne i technicznie nie wykonalne ze względu na brak możliwości zapewnienia zasilania w rozdzielni. Ale administracja z pewnością uzyska dokładną informację od biura projektowego.

Maciek_

Postautor: Maciek_ » 09 mar 2018, 13:21

Witajcie,
Długo czytam już forum, ale dopiero teraz postanowiłem zacząć się udzielać.

My kupiliśmy mieszkanie w C, myślę że nie będzie problemu by i tam postawić szlaban.
Fajnie byłoby to tylko zrobić w porozumieniu z wszystkimi blokami, tak by wybrać tego samego producenta.
Wskazana możliwość otwierania jednym pilotem wszystkich szlabanów + garażu, a nie posiadania kilku :D

Annarem

Postautor: Annarem » 10 mar 2018, 14:57

Dziś w expo znów targi buraka, na parkingu nawet kilka miejsc wolnych... :roll: za to przejście chodnikiem przed blokiem dramat. Sama miałam problem w niektórych miejscach, a co dopiero jakby szedł ktoś z wózkiem. Ale chyba panowie się już tym zajmują :lol:

szynszyl

Postautor: szynszyl » 10 mar 2018, 16:12

Poczekajmy na 21-22 kwietnia. Targi kosmetyczek to będzie sieczka. Dzisiaj jest kulturka.

abcd

Postautor: abcd » 10 mar 2018, 21:35

Annarem pisze:Dziś w expo znów targi buraka, na parkingu nawet kilka miejsc wolnych... :roll: za to przejście chodnikiem przed blokiem dramat. Sama miałam problem w niektórych miejscach, a co dopiero jakby szedł ktoś z wózkiem. Ale chyba panowie się już tym zajmują :lol:

Wózek przejechał nawet bez problemu. Ale wyjazd/wjazd z i na Galicyjska to był dla mnie problem. Wczoraj policja kierowała ruchem a i tak stałam 10 minut od M1 zanim dojechałam na skrzyżowanie z Galicyjska. Ciekawe kiedy zacznie się przebudowa i kiedy połączą Galicyjska z Nowohucką? No i ciekawe jakie to będzie miało konsekwencje ...czy poprawi czy pogorszy życie w okolicy?

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”