Parkowanie / uporządkowanie parkowania pod blokiem - Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Xpe

Re: Parkowanie / uporządkowanie parkowania pod blokiem - Orlińskiego 10

Postautor: Xpe » 09 mar 2018, 9:35

kuba2 pisze:
Xpe pisze:Czarno widzę ta strefę ale tylko i wyłącznie z powodu tych miejsc parkingowych. No i nie jest to 10 czy 15 miejsc jak ktoś pisał. Ja na tych chodnikach co najmniej 40 samochodów widzę. Jak będzie strefa to nie będą mogły tam stać

Dla ludzi którzy nie mają miejsc parkingowych to strzał w stopę i za Chiny się do tego ich nie przekona

Na szczęście mam rower:) w tym przypadku to najlepsza opcja polecam, ale widzę że jest problem z tym parkowaniem.
Osobiscie to nie będę utrudniać ludziom parkowania bo do mnie też goście przyjeżdżają czy rodzina.
Na pewno będę przeciw strefie

Zanim powiesz że na pewno będziesz przeciw spróbuj porozmawiać i ważąc argumenty podjąć decyzję.

Mówimy konkretnie o drodze między o8 i o10. Tej drogi poza wjazdem do garażu jest około 50m. Nie ma możliwości żeby zmieściło się tam więcej samochodów niż 10. Miejsc postojowych prostopadłych i bardzo ciasnych jest 22. Więc jakim cudem miało by równolegle zaparkować więcej niż 10 samochodów na krótszym odcinku? (wjazd do garażu).
Jeszcze raz proszę - pogadajmy na argumenty - bo faktem jest, że strefa może odebrać właśnie te 10 miejsc, które i tak zajmuje ktoś inny o ile w ogóle ktoś zadzwoni z tego powodu na straż. Natomiast da narzędzie do ochrony własności nas wszystkich (jak np trawniki). A kolejnym argumentem jest dobrych kilkadziesiąt nowych miejsc postojowych na Orlinskiego. No i goście przecież nie przybywają aż tak często żeby nie mogli zaparkować 100m dalej.

Właśnie czytam te wszystkie spory o miejsca parkingowe itp nie tylko na tym wątku, bo chociaż nie mam nawet prawka to zagłosować zagłosuje, a nie chce tego pochopnie robić. Fajnie że pojawiły się też inne argumenty i nie wygląda to już tak jak przedtem że właściciele miejsc parkingowych najlepiej chcieliby żeby nikt więcej nie parkował na osiedlu. (Tak to wyglądało z punktu widzenia osoby całkowicie postronnej)

Choć dalej te argumenty co się pojawiły to trochę za malo. Piszesz że do nikogo goście nie przyjeżdżają często, no jak ktoś przyjedzie do jednej rodziny raz na 3 tyg to już się zrobi niezła sumka tych gosci. Myślę że spokojnie można sobie te odwiedziny uśrednić i zaokrąglić do "raz w miesiącu" ale to i tak w skali O10 to mega dużo

Wtedy nawet i 5 miejsc jest na wagę złota przy takim tłoku

sand

Postautor: sand » 09 mar 2018, 10:35

Xpe pisze:

Przypominam, że piszesz o samochodach parkujących na drodze pożarowej.

Selassie

Postautor: Selassie » 09 mar 2018, 11:58

Gość czy nie gość nie powinien chyba miec mozliwosci parkowania na drodze pozarowej, ja mam nadzieje ze kiedys strefa bedzie wszedzie

kuba2

Postautor: kuba2 » 09 mar 2018, 14:11

Xpe pisze:
kuba2 pisze:
Xpe pisze:Czarno widzę ta strefę ale tylko i wyłącznie z powodu tych miejsc parkingowych. No i nie jest to 10 czy 15 miejsc jak ktoś pisał. Ja na tych chodnikach co najmniej 40 samochodów widzę. Jak będzie strefa to nie będą mogły tam stać

Dla ludzi którzy nie mają miejsc parkingowych to strzał w stopę i za Chiny się do tego ich nie przekona

Na szczęście mam rower:) w tym przypadku to najlepsza opcja polecam, ale widzę że jest problem z tym parkowaniem.
Osobiscie to nie będę utrudniać ludziom parkowania bo do mnie też goście przyjeżdżają czy rodzina.
Na pewno będę przeciw strefie

Zanim powiesz że na pewno będziesz przeciw spróbuj porozmawiać i ważąc argumenty podjąć decyzję.

Mówimy konkretnie o drodze między o8 i o10. Tej drogi poza wjazdem do garażu jest około 50m. Nie ma możliwości żeby zmieściło się tam więcej samochodów niż 10. Miejsc postojowych prostopadłych i bardzo ciasnych jest 22. Więc jakim cudem miało by równolegle zaparkować więcej niż 10 samochodów na krótszym odcinku? (wjazd do garażu).
Jeszcze raz proszę - pogadajmy na argumenty - bo faktem jest, że strefa może odebrać właśnie te 10 miejsc, które i tak zajmuje ktoś inny o ile w ogóle ktoś zadzwoni z tego powodu na straż. Natomiast da narzędzie do ochrony własności nas wszystkich (jak np trawniki). A kolejnym argumentem jest dobrych kilkadziesiąt nowych miejsc postojowych na Orlinskiego. No i goście przecież nie przybywają aż tak często żeby nie mogli zaparkować 100m dalej.

Właśnie czytam te wszystkie spory o miejsca parkingowe itp nie tylko na tym wątku, bo chociaż nie mam nawet prawka to zagłosować zagłosuje, a nie chce tego pochopnie robić. Fajnie że pojawiły się też inne argumenty i nie wygląda to już tak jak przedtem że właściciele miejsc parkingowych najlepiej chcieliby żeby nikt więcej nie parkował na osiedlu. (Tak to wyglądało z punktu widzenia osoby całkowicie postronnej)

Choć dalej te argumenty co się pojawiły to trochę za malo. Piszesz że do nikogo goście nie przyjeżdżają często, no jak ktoś przyjedzie do jednej rodziny raz na 3 tyg to już się zrobi niezła sumka tych gosci. Myślę że spokojnie można sobie te odwiedziny uśrednić i zaokrąglić do "raz w miesiącu" ale to i tak w skali O10 to mega dużo

A możesz się jeszcze odnieść do tych 40 miejsc, w jaki sposób je policzyłeś? Bo uważam, że to ważne żebyśmy mieli świadomość o jakiej liczbie rozmawiamy - ja uważam że jest to około 10 a to zdecydowanie za mało żeby to był dobry argument przeciwko strefie.

Xpe

Postautor: Xpe » 09 mar 2018, 15:43

kuba2 pisze:
Xpe pisze:
kuba2 pisze:Zanim powiesz że na pewno będziesz przeciw spróbuj porozmawiać i ważąc argumenty podjąć decyzję.

A możesz się jeszcze odnieść do tych 40 miejsc, w jaki sposób je policzyłeś? Bo uważam, że to ważne żebyśmy mieli świadomość o jakiej liczbie rozmawiamy - ja uważam że jest to około 10 a to zdecydowanie za mało żeby to był dobry argument przeciwko strefie.

Pomyliłem ulice, mój błąd, tak czy inaczej dalej nic to nie zmienia w moim odczuciu

Jarosław S.

Postautor: Jarosław S. » 10 mar 2018, 23:36

Polpol pisze:
Jarosław S. pisze:Niestety ale wprowadzenie strefy zamieszkania, w sytuacji przedstawionej na zdjęciu nie pomoże.

Pomoże ponieważ stoi na chodniku. A w strefie na chodniku nie można zostawiać pojazdów.

Tak, wiem o tym, i jest to poprawione w poście który cytujesz... 3 wersy dalej, tuż po słowie EDIT.. (edit po to aby nie pisać cały czas nowych postów)
początkowo nie zauważyłem że stoi częściowo na chodniku.. lecz po 3 minutach od pierwszej wersji poprawiłem wpis...
Pouczanie kogoś kto sam dokonał autokorekty, jest czynnością zbędną... pozdro. :)
EDIT:
a tak swoją drogą.. nie potrzeba tam strefy zamieszkania ponieważ parkowanie przedstawione
na zdjęciu podchodzi pod "paragraf" na samych zasadach ogólnych
art.47 ustawy Prawo o ruchu drogowym.
które obowiązuje zarówno na drogach publicznych jak i wewnętrznych...
Strefa na pewno spowoduje brak możliwości parkowania wzdłuż O10
(chyba ze zostaną tam wyznaczone miejsca)

odrębną kwestią cywilnoprawną jest zajęcie części cudzego miejsca.

Czlowiekzlasu

Postautor: Czlowiekzlasu » 11 mar 2018, 21:39

Czytam Państwa wpisy i interpretacje Państwa są przeróżne, czy ktoś z Państwa wogule ma do czynienia z Ustawą pt "Prawo o ruchu drogowym,?

Droga pomiędzy O10 a O8 powinna otrzymać Status strefy zamieszkania ze względu na bezpieczeństwo mieszkańców,konieczne jest ograniczenie prędkości przy tak dużej zabudowie. Co do tych 10 miejsc wystarczy wymalować zatokę linią barwy białej i postawić znak drogi jednokierunkowej ale to już było proponowane na zebraniu i po wszystkim.

Tak więc ludzie nie wypisujcie płęt tylko trzeba głosować nad wprowadzeniem zmian.

Xpe

Postautor: Xpe » 12 mar 2018, 18:07

Czlowiekzlasu pisze:Czytam Państwa wpisy i interpretacje Państwa są przeróżne, czy ktoś z Państwa wogule ma do czynienia z Ustawą pt "Prawo o ruchu drogowym,?

Droga pomiędzy O10 a O8 powinna otrzymać Status strefy zamieszkania ze względu na bezpieczeństwo mieszkańców,konieczne jest ograniczenie prędkości przy tak dużej zabudowie. Co do tych 10 miejsc wystarczy wymalować zatokę linią barwy białej i postawić znak drogi jednokierunkowej ale to już było proponowane na zebraniu i po wszystkim.
Tak więc ludzie nie wypisujcie płęt tylko trzeba głosować nad wprowadzeniem zmian.

Racja, dobry pomysł z jednokierunkowa
Jeśli będzie pod jednym głosowaniem wprowadzenie strefy + ustanowienie drogi jednokierunkowej to macie mój głos

magda115

Postautor: magda115 » 12 mar 2018, 22:50

Każde miejsce parkingowe pod blokiem jest cenne dla każdego mieszkańca wspólnoty O10, super pomysł. Warto się zjednoczyć w sprawie tworzenia miejsc parkingowych i udostępniania ich wspólnocie, mieszkańcom. A te pomysły z jednokierunkową to niby z jakiego "paragrafu"?
Pozdrowienia dla członków wspólnoty :)

magda115

Postautor: magda115 » 12 mar 2018, 22:56

Faktycznie prędokość na drodze można ograniczyć ale po co nam strefa? żeby sobie życie utrudniać ? Przy mądrym parkowaniu nie będzie problemu, musimy zachować tylko trochę kultury. Miejmy nadzieję że Władze Miasta sfinalizują projekt parkingu przy Orlińskiego i sytuacja chociaż w promilu się poprawi ! Może warto podejmować inicjatywy i prosić Włodarzy Krakowa o pomoc w zorganizowaniu większej ilości miejsc postojowych między Orlińskiego a Medweckiego!

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”