Głosowanie dot. rezygnacji z usług ochrony w bloku Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Jarosław S.

Re: Głosowanie dot. rezygnacji z usług ochrony w bloku Orlińskiego 10

Postautor: Jarosław S. » 03 mar 2018, 0:55

Przeczytałem. I niestety nie przekonuje mnie to do ochrony i zdania nie zmienię.
Ochroniarz w opisanych sytuacjach nic by nie pomógł. Z całym szacunkiem do samych ochroniarzy ale Panowie mają swoje lata i nie podejmą się interwencji. Być może wezwałby grupę interwencyjną. która prawdopodobnie (wysoce) nie podjęłaby interwencji tylko czekała na przyjazd patrolu policji np 3 godziny :D
Monitoring dobrej jakości z fonią stanowiłby zaś jakiś dowód, na podstawie którego organy ściągania mogłyby podjąć późniejsze działania. Co więcej o wiele tańszy w utrzymaniu. (choć sam montaż trochę będzie kosztować).

Poza tym podobno w dniu dzisiejszym (2018-030-02) za rezygnacją z ochrony padło magiczne 51% za.

kuba2

Postautor: kuba2 » 03 mar 2018, 1:37

A ja tylko mam nadzieję że to było dobra decyzja i że jeśli jednak będzie gorzej (wzmożone akty wandalizmu) to wyciągniemy odpowiednie wnioski. Zwłaszcza że na f. remontowy jest bardzo niska propozycja 20gr/m2.

Jarosław S.

Postautor: Jarosław S. » 03 mar 2018, 11:15

W dniu 2018-03-02 przyjęto uchwałę ws rezygnacji z usług ochrony. Uchwała z wynikami głosowania do wglądu na e-kartotece.

Selassie

Postautor: Selassie » 05 mar 2018, 14:42

Jarosław S. pisze:W dniu 2018-03-02 przyjęto uchwałę ws rezygnacji z usług ochrony. Uchwała z wynikami głosowania do wglądu na e-kartotece.

Rozumiem, ze zrezygnowaliscie ?

Jarosław S.

Postautor: Jarosław S. » 10 mar 2018, 23:38

tak, zgodnie z treścią uchwały Wspólnota podjęła decyzję, iż rezygnujemy z usług ochrony.

sand

Postautor: sand » 11 mar 2018, 1:24

Jarosław S. pisze:tak, zgodnie z treścią uchwały Wspólnota podjęła decyzję, iż rezygnujemy z usług ochrony.

Bardzo rozsądnie. Najlepiej ustawmy wielki szyld: "Orlińskiego 10 nie ma juz ochrony. Zapraszamy"...

Jarosław S.

Postautor: Jarosław S. » 11 mar 2018, 10:54

sand pisze:Bardzo rozsądnie. Najlepiej ustawmy wielki szyld: "Orlińskiego 10 nie ma juz ochrony. Zapraszamy"...

Rezygnacja z usług ochrony w formie jakiej była obecnie... nie wpłynie na bezpieczeństwo nasze, ani naszych mieszkań.
Przypominam, iż pomimo obecności "ochrony" mieszkanie na parterze zostało okradzione.
Powyższy przykład obrazuje w jaki sposób obecność Pana ochroniarza wpływa na rzeczywistą ochronę.
Oczywiście sama jego obecność może niektórym dawać fikcję poczucia bezpieczeństwa...
typu "o jest ochroniarz jest bezpieczniej"... co jednak rozmija się z ze stanem rzeczywistym...

Więc jaki szyld? jakie zapraszamy!?
myślę że w Polsce znakomita większość budynków nie posiada ochrony, jakoś stoi, funkcjonuje i nie jest okradana.

akceptuję że można mieć inne zdanie co do konieczności do korzystania z usług ochrony,
ale komentowanie w sposób który zacytowałem oddaje emocje piszącego, a nie argumenty w rzeczywistej dyskusji
(nawet odnosząc się do pojęć ironii, sarkazmu etc).

Argumenty przeciw utrzymaniu ochrony w postaci jakiej jest (była):
1) wysoki koszt
2) brak realnej ochrony

Argumenty za
a) zwiększone poczucie bezpieczeństwa (lecz nie jest to tożsame ze zwiększonym bezpieczeństwem)
b) szybsze zgłoszenie zdarzenia na Policję (mam nadzieję).

masz kolejne argumenty pisz!

kuba2

Postautor: kuba2 » 11 mar 2018, 11:53

Ja się boję o części wspólne. Dużo łatwiej o ich dewastacje bez ochrony. Ale zobaczymy jak będzie. Jeśli w tym względzie będzie gorzej - to ochronę można przywrócić. Ja to traktuję jak test.

Neigbour

Postautor: Neigbour » 11 mar 2018, 12:03

kuba2 pisze:Ja się boję o części wspólne. Dużo łatwiej o ich dewastacje bez ochrony. Ale zobaczymy jak będzie. Jeśli w tym względzie będzie gorzej - to ochronę można przywrócić. Ja to traktuję jak test.

Myślę że tutaj potrzeba tez partycypacji mieszkańców.... jeśli słyszymy lub widzimy ze coś się dzieje na zewnątrz bloku to od razu dzwonimy na policje i da to ten sam efekt jak ochroniarz dzwoniący na służby... nie wierzę że jak ktoś chciałby nam pomalować w nocy blok to sam fakt posiadania ochrony by coś zdziałal... chyba ze akurat wybrałby czas w którym ochrona robi obchod...
a jeśli chodzi o zaklucanie ciszy nocnej to trzeba po ludzku podejść i poprosić sąsiada o zachowanie ciszy. Nie pomoże raz, drugi to wtedy juz niestety pozostaje tylko straz miejska czy policja. ale dla mnie to bylaby na prawdę ostateczność...

sand

Postautor: sand » 11 mar 2018, 18:24

Uchwałę o rezygnacji z ochrony trzeba było połączyć z montażem monitoringu. Teraz zostaliśmy z niczym na conajmniej kilka miesięcy. Dzięki temu wątkowi wiedzą o tym wszyscy potencjalni zainteresowani. Co jak co, ale środki mające zapewnić bezpieczeństwo (nawet to pozorne) powinny być wewnętrzną sprawą wspólnoty, a nie tematem na publicznym forum.

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”