Parkowanie / uporządkowanie parkowania pod blokiem - Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
magda115

Re: Parkowanie / uporządkowanie parkowania pod blokiem - Orlińskiego 10

Postautor: magda115 » 12 mar 2018, 23:01

sand pisze:Wprowadzenie strefy zamieszkania powinno być w interesie wszystkich właścicieli lokali. Niszczenie chodników i ogólny chaos panujący w tej chwili ma wpływ na wygląd otoczenia budynku i przekłada się bezpośrednio na wartość lokali.

Zwolennicy utrzymania obecnego stanu rzeczy często argumentują to miejscami parkingowymi dla gości. Najlepiej widać to po dwóch samochodach z blokadami stojącymi aktualnie na łuku. Oba pojazdy obserwuję codziennie od dwóch tygodni. Nie wiem ile wcześniej stały tam bez blokady.

W momencie gdy inne wspólnoty wprowadzają strefę zamieszkania, niewprowadzanie jej u nas spowoduje, że wszyscy chętni zaparkują pod naszym budynkiem. Raz mniej uciążliwie, raz bardziej. Tak czy inaczej służby nic z tym nie zrobią.

To może warto zarezerwować tych kilka miejsc parkingowych dla mieszkańców naszej wspólnoty np. banalne identyfikatory dla siebie, gości??? Kazda wspólnota powinna dbać o swoje i zarządzac swoim.

kazlev

Postautor: kazlev » 13 mar 2018, 9:24

Z ciekawości - droga którą planują państwo przeznaczyć częśćiowo na parking nie jest drogą pożarową? Jeżeli tak, to czy można wykonać takie zmiany (z tego co wiem droga pożarowa musi mieć określoną szerokość).

Selassie

Postautor: Selassie » 13 mar 2018, 10:09

krzysztof1 pisze:Proponuję zgłosić do Budżetu Obywatelskiego budowę parkingu na części terenu przeznaczonego pod park,jak widać brak miejsc postojowych już doprowadza do wielu awantur,a przecię połowa mieszkań jeszcze niezamieszkała!

Na balkonie auto moze mi jeszcze postawicie ?

sand

Postautor: sand » 13 mar 2018, 10:21

kazlev pisze:Z ciekawości - droga którą planują państwo przeznaczyć częśćiowo na parking nie jest drogą pożarową? Jeżeli tak, to czy można wykonać takie zmiany (z tego co wiem droga pożarowa musi mieć określoną szerokość).

Oczywiście, że nie można. Droga pożarowa to nie parking i każda taka zmiana, nawet za zgodą wspólnoty będzie niezgodna z przepisami budowlanymi.
Tu na forum można zaproponować i napisać wszystko: parking na chodnikach, zieleńcach, drodze pożarowej, w parku i na dobudowanym ósmym piętrze ;)

ragandbones

Postautor: ragandbones » 13 mar 2018, 14:09

krzysztof1 pisze:Proponuję zgłosić do Budżetu Obywatelskiego budowę parkingu na części terenu przeznaczonego pod park,jak widać brak miejsc postojowych już doprowadza do wielu awantur,a przecię połowa mieszkań jeszcze niezamieszkała!

Proponuje wziac sie do pracy zamiast pisac takie glupoty - oszczedzisz nam czytania bzdur, a sam moze w tym czasie zarobisz na swoje miejsce parkingowe :)

Neigbour

Postautor: Neigbour » 16 mar 2018, 18:32

Poniższy artykuł opisuje jak powinno być oznaczone miesce aby służby mogły interweniować.

m.trojmiasto.pl/moto/Prywatne-miejsce-parkingowe-Czytaj-nie-parkuj-n122015.html

Ale jak sobie tylko pomyślę o tym lesie znaków to mi słabo...

Kicek

Postautor: Kicek » 17 mar 2018, 1:00

Jestem za strefą. Jestem również za tym, żeby wygospodarować przed klatką A, B, C, D oznaczone miejsce pozwalające na postój samochodu do 15 minut. Powinno wystarczyć, żeby zanieść sobie zakupy, odprowadzić dziecko itp.

michalxg

Postautor: michalxg » 17 mar 2018, 17:19

Kicek pisze:Jestem za strefą. Jestem również za tym, żeby wygospodarować przed klatką A, B, C, D oznaczone miejsce pozwalające na postój samochodu do 15 minut. Powinno wystarczyć, żeby zanieść sobie zakupy, odprowadzić dziecko itp.

Wyznaczenie takiej strefy oznacza wiecznie zaparkowane w tym miejscu samochody i to nie na 15 minut, takie rozwiązania się nie sprawdzają. Z zakupami czy z dzieckiem też można przejść 200-300 metrów ;)

czubik8805

Postautor: czubik8805 » 10 cze 2018, 15:27

Strefa zamieszkania jest koniecznością. Coraz częściej samochody stają nawet na przejściu dla pieszych. O ile nie przeszkadzają mi samochód zaparkowane wzdłuż ulicy., tak chamstwa w czystej postaci nie można tolerować. Zamieszczam zdjęcie z dziś. https://drive.google.com/file/d/1syKwMS ... p=drivesdk

socha

Postautor: socha » 10 cze 2018, 18:31

Wprowadzenie strefy zamieszkania jest zbędne, zabierze miejsca wzdłuż bloku i spowoduje wycieczki straży miejskiej nawet w środku nocy żeby sobie wyrobić normę mandatową...
A jeśli chodzi o powyższe zdjęcie to zgadzam się, takie parkowanie to lekka przesada, ale tak naprawdę tam nie ma przejścia dla pieszych. Nie ma żadnego znaku pionowego. A rozmalowany znak poziomy P-25 oznacza jedynie (via Wikipedia) "wypukłość na jezdni zastosowaną w celu spowolnienia ruchu pojazdów"

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”