Mówisz tak jakby kwota na ochrone to były jakies zaporowe pieniade ktore rozgraniczaja nasze budzety pomiedzy jakims luksusem zycia a nedza.
przeciez ile za to placimy 60-75zl ? to przeciez rachunku za komorke sie wiecej placi w dzisiejszych czasach
Ochrona w bloku Avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?
Re: Ochrona w bloku Avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?
Nie. Po prostu nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto. Ciężko pracuję i szanuję zarobione pieniądze. Ochrona na osiedlu już jest i uważam dodatkową ochronę do naszego bloku za całkowicie zbędną. Nawet kwestia tego przycisku ppoz czy paczki kuriera- tym przecież może się zajmować ochrona osiedlowa. Naprawdę jeden czy dwóch ochroniarzy na 8 bloków wystarczy- za ochronę osiedlową też płacimy w opłacie eksploatacyjnej.
A co do pieniędzy to nie jest to mała kwota- dla jednych 600zł na rok, ale dla innych 800zł, a jak ktoś ma miejsce w hali garażowej to może mu się zrobić kwota ponad 1200 zł na rok. Przyznasz chyba, że 1200 za rok za zbędną usługę to sporo. Zwłaszcza, że np. monitoring robi się za 3 miesięczne utrzymanie ochrony.
A co do abonamentu, to mam za 30zł i nielimitowane rozmowy i smsy do wszystkich. To standard dzisiaj i nie porównuj tych rzeczy, bo to nie ma sensu.
A co do pieniędzy to nie jest to mała kwota- dla jednych 600zł na rok, ale dla innych 800zł, a jak ktoś ma miejsce w hali garażowej to może mu się zrobić kwota ponad 1200 zł na rok. Przyznasz chyba, że 1200 za rok za zbędną usługę to sporo. Zwłaszcza, że np. monitoring robi się za 3 miesięczne utrzymanie ochrony.
A co do abonamentu, to mam za 30zł i nielimitowane rozmowy i smsy do wszystkich. To standard dzisiaj i nie porównuj tych rzeczy, bo to nie ma sensu.
Ja jednak jestem zdania, podobnie jak kilka innych osób wypowiadających się w tym wątku, aby nie rezygnować z ochrony dopóki nie będzie ustalone/rozeznane cenowo/sfinalizowane nowe rozwiązanie np. przy pomocy monitoringu. Aby nie było ryzyka, że powstanie nam okres przejściowy, w którym nie będzie ani ochrony, ani zastępczego rozwiązania.
Wydaje mi się niestosowne w ogóle robienie głosowania pod tytułem "czy chcesz odwołać ochronę?". Ponieważ zostaniemy z niczym.
Najpierw należy zrobić głosowanie pod tytułem "jaka alternatywa ochrony Ci odpowiada?", i tutaj kilka możliwości np.:
- określenie szerszych obowiązków ochroniarzy, by opłata za ochronę była sensowna
- pozostawienie obecnej sytuacji bez zmian
- pozyskanie oferty od tańszej firmy ochroniarskiej
- pozyskanie oferty na monitoring bloku
- odwołanie ochrony i nie robienie nic w zamian
- itd.
Wtedy gdy większość osób opowie się za daną alternatywą, iść w tym kierunku. Pozyskać ofertę, dowiedzieć się o możliwości terminu wdrożenia itd.
Nie uważacie że taki tok postępowania jest bardziej sensowny? Zróbmy to z głową.
Wydaje mi się niestosowne w ogóle robienie głosowania pod tytułem "czy chcesz odwołać ochronę?". Ponieważ zostaniemy z niczym.
Najpierw należy zrobić głosowanie pod tytułem "jaka alternatywa ochrony Ci odpowiada?", i tutaj kilka możliwości np.:
- określenie szerszych obowiązków ochroniarzy, by opłata za ochronę była sensowna
- pozostawienie obecnej sytuacji bez zmian
- pozyskanie oferty od tańszej firmy ochroniarskiej
- pozyskanie oferty na monitoring bloku
- odwołanie ochrony i nie robienie nic w zamian
- itd.
Wtedy gdy większość osób opowie się za daną alternatywą, iść w tym kierunku. Pozyskać ofertę, dowiedzieć się o możliwości terminu wdrożenia itd.
Nie uważacie że taki tok postępowania jest bardziej sensowny? Zróbmy to z głową.
Ja nie mowie, ze musze miec ochrone albo będę krzyczał i wierzgał nogami.
Zrobmy monitoring! Taki z prawdziwego zdarzenia. Wtedy sie podpisze pod rezygnacja bez mrugniecia okiem.
Nie chce sytuacji w ktorej wyrzucamy ochrone bo oszczednosci rocznie 1200 - a nie dajemy nic w to miejsce; tak jak niektorzy tu pisza bo mieszkaja w bloku bez ochorony i monitoringu i jest git.
Bedzie monitoring w zamian - nie bede mial problemu.
Zrobmy monitoring! Taki z prawdziwego zdarzenia. Wtedy sie podpisze pod rezygnacja bez mrugniecia okiem.
Nie chce sytuacji w ktorej wyrzucamy ochrone bo oszczednosci rocznie 1200 - a nie dajemy nic w to miejsce; tak jak niektorzy tu pisza bo mieszkaja w bloku bez ochorony i monitoringu i jest git.
Bedzie monitoring w zamian - nie bede mial problemu.
Ochrona niech zostanie ale nie w takiej (obecnej formie)
Pan ochroniarz sobie siedzi i odląda tv. Po zwróceniu uwagi, iż po osiedlu chodzi grupka wyrostków, wszystko kopią, głośno krzyczą i mogą coś zniszczyć, otrzymałam informację, że chyba ja żartuje jeśli myślę, że pan ochroniarz ta pójdzie, nie za to mu płacą. Od kierownika ochrony dowiedziałam się iz obchób jest raz na godzine i nic poza tym ochrona robić nie bedzie bo tojest dodatkowo płatne.
Absurd
Rozmowa jest nagrana. Moge udostępnić podczas zebrania.
ochona do wymiany, jest potrzeba ale nie w takiej formie
dodatkowo monitoring
Pan ochroniarz sobie siedzi i odląda tv. Po zwróceniu uwagi, iż po osiedlu chodzi grupka wyrostków, wszystko kopią, głośno krzyczą i mogą coś zniszczyć, otrzymałam informację, że chyba ja żartuje jeśli myślę, że pan ochroniarz ta pójdzie, nie za to mu płacą. Od kierownika ochrony dowiedziałam się iz obchób jest raz na godzine i nic poza tym ochrona robić nie bedzie bo tojest dodatkowo płatne.

Absurd
Rozmowa jest nagrana. Moge udostępnić podczas zebrania.
ochona do wymiany, jest potrzeba ale nie w takiej formie
dodatkowo monitoring
Zgadzam sie! okreslmy im jakis sensowny zakres obowiazkow / zmienmy firme / zastapmy porzadnym monitoringiem cokolwiek
To sa bardzo dobre rozwiazania!!
Jedyne czego nie chce to rezygnacja z ochrony dla oszczednosci i nic w zamian. Na to sie nie zgodze nigdy.
Jedyne czego nie chce to rezygnacja z ochrony dla oszczednosci i nic w zamian. Na to sie nie zgodze nigdy.
Przy zmianie obowiązków zaoszczędzilibyśmy na opłacie eksploatacyjnej. Ochroniarz mógłby odśnieżać chodniki oraz zajmować się roślinnością czy pilnować nieszczęsnego guzika PPoz 

Selassie pisze:Zgadzam sie! okreslmy im jakis sensowny zakres obowiazkow / zmienmy firme / zastapmy porzadnym monitoringiem cokolwiek
Myślałem, że o być albo nie być dla ochrony zadecyduje wspólnota mieszkańców poprzez głosowanie

gigi pisze:Selassie pisze:Zgadzam sie! okreslmy im jakis sensowny zakres obowiazkow / zmienmy firme / zastapmy porzadnym monitoringiem cokolwiek
Myślałem, że o być albo nie być dla ochrony zadecyduje wspólnota mieszkańców poprzez głosowanie![]()
![]()
A ja w tym glosowaniu wyrażę zgodę lub nie. W czym masz problem ?

Twój ton zabrzmiał jak byś chciał tym rządzić od A do Z 

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”