Witam
27 marca jest drugie spotkanie naszej wspólnoty. Myślę, że warto omówić istotne tematy do poruszenia na nim i zgłaszać uchwały do Promosu.
Drugie spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6
Re: Drugie spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6
Kwestia odmalowania windy w klatce H?
Na pewno będzie omawiana kwestia monitoringu, jest już nawet ponoć kilka ofert w tej sprawie.
Na pewno będzie omawiana kwestia monitoringu, jest już nawet ponoć kilka ofert w tej sprawie.
-
Jak dla mnie to trzeba by przede wszystkim poprawić jakość sprzątania w bloku - obecnie jest dramatycznie niska...podyskutujmy również o monitoringu. Przydałoby się ucywilizować przedeptany trawnik dzielący O6 od O8 np. jakąś geokratą po której można przejść, albo wprost zrobić kawałek chodnika z bruku. Chodzi o fragment na wysokości wyjścia z dziedzińca od strony klatki H w stronę Avii. Można przedyskutować malowanie ścian na parterach klatek schodowych w okolicy windy, wydaje się że niemal wszystkie mieszkania są już wykończone więc ryzyko ponownego pobrudzenia mniejsze.
Według sprawozdania za ostatni rok, koszty sprzątania garażu w O6 wyniosły ponad 10 000 zł. Jak na takie sprzątanie, mopowanie chyba raz na pół roku, to cena dość wysoka, można śmiało z tego zrezygnować.
Sprzątanie klatki i części wspólnych (prawie 81 000!) faktycznie wykonywane na odczepnego, tu też potrzebne są zmiany.
Jeszcze jest w sprawozdaniu finansowym jest info o zaliczce na kontener na odpady budowlane do 30 czerwca 2017. Z tego co pamiętam kontenery stały do maja???
Ale z tego co widzę zainteresowanie tematem średnie, więc pewnie znów spotkanie zdominuje kwestia parkowania na chodnikach.
Sprzątanie klatki i części wspólnych (prawie 81 000!) faktycznie wykonywane na odczepnego, tu też potrzebne są zmiany.
Jeszcze jest w sprawozdaniu finansowym jest info o zaliczce na kontener na odpady budowlane do 30 czerwca 2017. Z tego co pamiętam kontenery stały do maja???
Ale z tego co widzę zainteresowanie tematem średnie, więc pewnie znów spotkanie zdominuje kwestia parkowania na chodnikach.
Wg mnie należy wprowadzić listę obowiązków dla ekipy sprzątającej, która wisi w widocznym miejscu na tablicy i jest podpisywana przez osobę, która sprząta - z tego co wiem takie coś jest wprowadzone na Avii i przynosi efekty. Każdy widzi, co ma być zrobione i czy zostalo zrobione. Sam już nie raz widziałem osobę, która sprząta na 4. piętrze a wiadro od mopa mijałem na parterze. Bez sensu. Jakość sprzątania jest bardzo niska.
Druga sprawa, to sposób naliczania opłaty za odpady - to powinno byc na mieszkańca a nie per metraż. Ktoś na ostatnim zebraniu mówił, że wtedy będą masowe wyprowadzki, dlatego można uderzyć w półroczne korekty liczone przez zużycia wody. Ludzie się mogą wymeldować, ale myć się całymi rodzinami razem nie będą.
Kwestia monitoringu była omawiana poprzednio. Montowanie kamer = utrata gwarancji na elewacje & lampy
Druga sprawa, to sposób naliczania opłaty za odpady - to powinno byc na mieszkańca a nie per metraż. Ktoś na ostatnim zebraniu mówił, że wtedy będą masowe wyprowadzki, dlatego można uderzyć w półroczne korekty liczone przez zużycia wody. Ludzie się mogą wymeldować, ale myć się całymi rodzinami razem nie będą.
Kwestia monitoringu była omawiana poprzednio. Montowanie kamer = utrata gwarancji na elewacje & lampy
Wszystkie powyższe tematy trafne. Dodałbym od siebie kwestie domofonów. W mojej klatce średnio raz dwa na tydzień nie działa, najczęściej w weekend. Może są jeszcze na gwarancji to je wymienić. Zresztą jest fundusz na ich naprawy z których nic nie wynika bo po tygodniu znowu panel nie działa.
madoxx pisze:Wszystkie powyższe tematy trafne. Dodałbym od siebie kwestie domofonów. W mojej klatce średnio raz dwa na tydzień nie działa, najczęściej w weekend. Może są jeszcze na gwarancji to je wymienić. Zresztą jest fundusz na ich naprawy z których nic nie wynika bo po tygodniu znowu panel nie działa.
W rozmowie z przedstawicielem Promosu słyszałem coś na temat ewentualnej wymiany na panel bezdotykowy, tj. z możliwością otwierania za pomocą bodajże pilota. Ma to być omawiane na spotkaniu.
W mojej ocenie myśląc o malowaniu klatek itd. wypada pomyśleć o podniesieniu wpłat na fundusz remontowy. Aktualnie stopy procentowe są niskie, więc koszt ewentualnego kredytu na pokrycie brakujące kwoty na remont nie jest straszny, ale wiecznie tak nie będzie.
Z malowaniem nawet klatek tylko na dole wypada się wstrzymać do czasu aż Budimex usunie wszystkie pęknięcia (wypada zweryfikować listę usterek, którą posiada zarządca).
W mojej ocenie sensowne byłoby utworzenie funduszu celowego na montaż monitoringu. Rękojmia na budynek nie trwa wiecznie i trzeba się do tego przygotować.
Sprawa z domofonami jest irytująca. Faktycznie wypada przycisnąć w tej sprawie zarządcę. Wg mnie proponowane rozwiązanie z dotykowym otwieraniem nie rozwiązuje problemu a tylko obciąży nas dodatkowymi kosztami. (Jakoś wypada wpuścić do klatki rodzinę, znajomych, listonosza itd.)
Kwestia czystości faktycznie jest irytująca. Może lepiej pomyśleć o zewnętrznej firmie sprzątającej nie powiązanej z Promosem, którą możnaby faktycznie rozliczać z jakości sprzątania.
Z malowaniem nawet klatek tylko na dole wypada się wstrzymać do czasu aż Budimex usunie wszystkie pęknięcia (wypada zweryfikować listę usterek, którą posiada zarządca).
W mojej ocenie sensowne byłoby utworzenie funduszu celowego na montaż monitoringu. Rękojmia na budynek nie trwa wiecznie i trzeba się do tego przygotować.
Sprawa z domofonami jest irytująca. Faktycznie wypada przycisnąć w tej sprawie zarządcę. Wg mnie proponowane rozwiązanie z dotykowym otwieraniem nie rozwiązuje problemu a tylko obciąży nas dodatkowymi kosztami. (Jakoś wypada wpuścić do klatki rodzinę, znajomych, listonosza itd.)
Kwestia czystości faktycznie jest irytująca. Może lepiej pomyśleć o zewnętrznej firmie sprzątającej nie powiązanej z Promosem, którą możnaby faktycznie rozliczać z jakości sprzątania.
Myślę, że domofony tego typu co jest u nas są w porządku (klucz + panel, wejście na kod i dzwonienie). Użytkowałem (użytkuję) w kilku innych miejscach i jest ok, tylko te nasze to, albo jakiś badziew albo nie wiem, gdzie tkwi przyczyna. Szczególnie, że chyba jest fundusz na ich naprawy, który wynosi ponad 2 tys zł miesięcznie.
Odnośnie monitoringu to wydaje mi się, że zarządca powinien zgromadzić po zebraniu oferty i propozycje oraz sprawdzić jak to jest z tą gwarancją elewacji? Czy po ingerencji w kilkunastu miejscach celem zamontowania kamer traci się na całość czy tylko na te poszczególnie fragmenty? Potem mimo wszystko powinien przeprowadzić głosowanie czy większość będzie chciała tego monitoringu czy nie na chwilę obecną.
Czystość faktycznie jest kiepska, a partery klatek poniszczone po remontach, popisane poniszczone w niektórych miejscach przez jakiś **ebili. Warto pomyśleć nad ich odmalowaniem. Chyba, że trzeba poczekać na usunięcie wad przez Budimex - tylko pytanie kiedy ono nastąpi.
Odnośnie monitoringu to wydaje mi się, że zarządca powinien zgromadzić po zebraniu oferty i propozycje oraz sprawdzić jak to jest z tą gwarancją elewacji? Czy po ingerencji w kilkunastu miejscach celem zamontowania kamer traci się na całość czy tylko na te poszczególnie fragmenty? Potem mimo wszystko powinien przeprowadzić głosowanie czy większość będzie chciała tego monitoringu czy nie na chwilę obecną.
Czystość faktycznie jest kiepska, a partery klatek poniszczone po remontach, popisane poniszczone w niektórych miejscach przez jakiś **ebili. Warto pomyśleć nad ich odmalowaniem. Chyba, że trzeba poczekać na usunięcie wad przez Budimex - tylko pytanie kiedy ono nastąpi.
Odnosnie sprzatania w maszym bloku to wydaje mi się , że nasz blok w ogóle nie został oczyszczony po budowie( na schodach stopione są jakieś pozostałości) Z tego co widziałam jak były śniegi Panie myły wszystkie klatki dzień w dzień. Wydaje mi się że to nie jest wina Pan sprzatajacych że tak klatki wyglądają tylko tych co je doczyszczali. Więc nie możemy ż drugiej strony winy zwalac na Panie. Możemy poruszyć temat monitoringu ponieważ faktycznie przydałby się bo co chwilę jest coś rozwalone.
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”