Mam pytanie, zarezerwowałam mieszkanie na osiedlu AVIA 3 na parterze, jest tam spory ogród i mam teraz wątpliwości gdyż nie zapytałam agenta nieruchomości czy za ogród/balkon/taras płaci się osobno , cena podana + ogród/balkon/taras. Agent mówił coś o podziale tego w umowie, ale czy może mi ktoś z Was odpowiedzieć czy Budimex chce pieniądze jeszcze za te części?
Pozdrawiam
Płatne ogródki/balkony/tarasy do nowego mieszkania
-
Re: Płatne ogródki/balkony/tarasy do nowego mieszkania
Cena którą Ci podają jest już za całość.
Choć rzeczywiscie na umowie będziesz już mieć to rozbite na poszczególne części, jednak sumarczynie będzie to tyle ile podaje w biurze.
Choć rzeczywiscie na umowie będziesz już mieć to rozbite na poszczególne części, jednak sumarczynie będzie to tyle ile podaje w biurze.
-
Dziękuje bardzo za odpowiedź 

Właśnie tak jest, na umowie jest to później rozbijane, bo balkony, ogródki, loggie są potraktowane jako części wspólne przeznaczone do wyłącznego użytkowania. Choćby stąd trzeba to rozróżniać na umowach. Przy czym taka konstrukcja jest całkiem dobra, bo w tej sytuacji odpowiedzialność za otrzymanie balkonu (np. tynki, poręcze itp.) spoczywa na wspólnocie mieszkaniowej. Poza tym, nie będzie tak, że ktoś sobie balkon zabuduje, pomaluje na jakiś dziwny kolor itp., bo na to trzeba by też zgody wspólnoty 

Obok w Atalu wszystkie balkony i tarasy były dodatkowo płatne ;-(
gucio pisze:Obok w Atalu wszystkie balkony i tarasy były dodatkowo płatne ;-(
Formalnie to i tutaj sa platne. Jak ktos negocjuje cene to raczej robi to w ujeciu calosciowym, a jak to potem deweloper rozdzieli w umowie? Jego sprawa. Dla kupujacego o tyle istotna ze jest podstawa roszczenia w przypadku roznicy w metrazu. Za m2 balkonu tez placimy konkretne pieniadze.
Rzeczywiście w umowie deweloperskiej z Budimexem balkon był wydzielony i była za niego przewidziana jakaś osobna kwota, choć faktycznie zawierała się ona we wcześniej ustalonej cenie mieszkania.
Feelip pisze:gucio pisze:Obok w Atalu wszystkie balkony i tarasy były dodatkowo płatne ;-(
Formalnie to i tutaj sa platne. Jak ktos negocjuje cene to raczej robi to w ujeciu calosciowym, a jak to potem deweloper rozdzieli w umowie? Jego sprawa. Dla kupujacego o tyle istotna ze jest podstawa roszczenia w przypadku roznicy w metrazu. Za m2 balkonu tez placimy konkretne pieniadze.
Nie było żadnej możliwości negocjacji kwotowej ani mieszkania ani balkonu ani komórki ani miejsca postojowego ani garażu.

gucio pisze:Feelip pisze:gucio pisze:Obok w Atalu wszystkie balkony i tarasy były dodatkowo płatne ;-(
Nie było żadnej możliwości negocjacji kwotowej ani mieszkania ani balkonu ani komórki ani miejsca postojowego ani garażu.
To ze nie bylo mozliwosci negocjacji ceny nie znaczy ze byly za free. Placisz za balkon konkretna cene, tak samo jak placa za niego nabywcy mieszkan Atala.
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”