Koszty kredytu hipotecznego do wpisu banku do hipoteki
Koszty kredytu hipotecznego do wpisu banku do hipoteki
Czy mógłby ktoś przedstawić swoje przykładowe raty do czasu wpisu hipoteki. Ciekawy jestem jak wyglądają takie koszty? Czy spłaca się wtedy same odsetki czy również kapitał? Czy pieniądze z kredytu dostaję na konto, czy to bank przelewa je bezpośrednio deweloperowi jako transze? Czy można sobie wybrać które transze są przelewane z moich oszczędności, a które z kredytu?
Re: Koszty kredytu hipotecznego do wpisu banku do hipoteki
Jeśli chodzi o koszty kredytu hipotecznego do czasu wpisu do banku do hipoteki nieruchomości, to faktycznie są one nieco wyższe, bo do czas aż to się stanie, marża pożyczki hipotecznej jest wyższa o 0,6%. Możesz sobie łatwo policzyć ile to jest, dla każdych 10 tys. wyjdzie to jakieś 60 zł rocznie 
Pożyczone pieniądze bank przelewa bezpośrednio deweloperowi, tak że Ty ich w ogóle nie widzisz, ani nie przepływają przez Twoje konto. Co najwyżej musisz podpisać zlecenie takiego przelewu.
Same odsetki spłaca się przez cały okres karencji, czyli przynajmniej do ukończenia budowy budynku, choć zazwyczaj i dłużej (ale też można go skrócić). Zdaje się, że można zacząć spłacać również kapitałową część raty jeszcze w zanim nieruchomość zostanie wpisana do hipoteki.
Co do wyboru, które transze przelewa się samemu, a które przelewa bank, to jest tu jakieś pole manewru, choć zazwyczaj chcą, żeby wkład własny wpłaciło się najpierw, na początku. W sumie jest to o tyle pozytywne, że płaci się późnej odsetki, skoro bank później pożycza pieniądze.

Pożyczone pieniądze bank przelewa bezpośrednio deweloperowi, tak że Ty ich w ogóle nie widzisz, ani nie przepływają przez Twoje konto. Co najwyżej musisz podpisać zlecenie takiego przelewu.
Same odsetki spłaca się przez cały okres karencji, czyli przynajmniej do ukończenia budowy budynku, choć zazwyczaj i dłużej (ale też można go skrócić). Zdaje się, że można zacząć spłacać również kapitałową część raty jeszcze w zanim nieruchomość zostanie wpisana do hipoteki.
Co do wyboru, które transze przelewa się samemu, a które przelewa bank, to jest tu jakieś pole manewru, choć zazwyczaj chcą, żeby wkład własny wpłaciło się najpierw, na początku. W sumie jest to o tyle pozytywne, że płaci się późnej odsetki, skoro bank później pożycza pieniądze.
ragar pisze:marża pożyczki hipotecznej jest wyższa o 0,6%.
To czy marża jest wyższa i o ile zależy od umowy z bankiem. Najczęściej jest to 1 pkt procentowy.
Trzeba podejść do banku i zapytać. Teraz banki maja inne stawki niz jak my braliśmy kredyt przed obnizka stop procentowych. Wszystko zalezy od zdolności, wysokości kredytu, dlugosci splaty i od banku - one maja różne stawki dotyczące podwyższania marzy. 0,6% to ma chyba Pko któreś - sa nawet o 2% podnoszone wiec na to nie ma reguły. Do czasu wpisu do hipoteki placi sie podwyzszona stawke a od momentu kiedy bank zaczyna wyplacac kapital w transzach do dewelopera pomostowe czyli odsetki od wyplaconego przez bank kapitału. Potem dochodzi juz rata kapitalowa. Najlepiej idz do banku, w ktorym chcialbys wziac kredyt i wszystkiego sie dowiesz tym bardziej ze niektóre banki w MdM maja inne stawki niz w kredycie bez dofinansowania.
Ja podałem parametry dla takiego kredytu, jaki sam dostałem. Oczywiście to dodatkowe "ubezpieczenie" do czasu wpisu banku do hipoteki, może być inne
Generalnie jak dla mnie, to najchętniej już zacząłbym spłacać kapitał, ale tak się nie da, bank swoje musi przecież zabrać 

Dzięki za odpowiedzi
Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”