Zmiana zarządcy - podzielcie się opiniami o firmach, które znacie, a ja roześlę zapytania o ich stawki - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
mko13

Re: Zmiana zarządcy - podzielcie się opiniami o firmach, które znacie, a ja roześlę zapytania o ich stawki - Avia 3

Postautor: mko13 » 22 mar 2018, 7:36

Dobry i potrzebny temat.
Natomiast myślę, że na początku można się spróbować dogadać z naszym zarządca. Ja bym go na chwilę obecną jeszcze nie przekreślał naszego zarządcy.. Najlepiej prezentującym się zarządca jest MGM. W Avii 4 właśnie jego wybrali i są zadowoleni. Natomiast możemy powiedzieć na zebraniu jakie stawki ma Avia4 i powiedzieć, że oczekujemy zbliżonych warunków finansowych. Z tego co słyszałem to jest to 1,85 zł za m2 garażu i 2,50zl za mieszkanie. My mamy na 2018 2,20 za garaż i 2,80 za mieszkanie, czyli różnica dość spora. To, że MGM już ma tu jeden blok to jest duża zaleta, bo zawsze to taniej zarządzać dwoma blokami na osiedlu niż jednym.

Tutaj wątek z Avia4
Etanol pisze:Ja osobiście jestem zadowolony głównie z uwagi na bardzo szybki kontakt (z którego skorzystałem już kilkakrotnie, zarówno zaraz po zmianie zarządcy jak również przy ustaleniu nowych zaliczek za media). Pani Maria, na maile odpisuje bardzo szybko, niejednokrotnie poza normalnymi godzinami "urzędowania". Co do opłat... koszty utrzymania mieszkania, garażu i schowka od czasu gdy zmienił się zarządca budynku zmalały już dwukrotnie. Za czasów Barbakanu płaciłem za wszystko ponad 740 złotych. Obecnie przy niezmienionych zaliczkach płacę za wszystko 500 złotych bez kilku groszy. Nie analizowałem co było powodem pierwszej obniżki (około 140zł mniej) ale druga obniżka spowodowana była zmianą naliczenia opłat za garaż i schowek (około 100zł mniej). To wszystko sprawia, że jestem na chwilę obecną zadowolony. Zobaczymy czy takie samo zadowolenie będzie mi towarzyszyło przez następne lata.

mko13

Re: Zmiana zarządcy - podzielcie się opiniami o firmach, które znacie, a ja roześlę zapytania o ich stawki - Avia 3

Postautor: mko13 » 22 mar 2018, 8:11

Powyższe stawki podałem bez ochrony, bo jeśli myślimy o zmniejszeniu kosztów, to w pierwszej kolejności ochrona jest do wywalenia. Ale warto się przyjrzeć innym kosztom, np 34 tys za sprzątanie, to w mojej ocenie bardzo dużo, zwłaszcza że w sierpniu tu jeszcze raczej nikt nie mieszkał, to licząc września- grudnia to daje 8,5 tys za miesiąc sprzątania.

Selassie

Postautor: Selassie » 22 mar 2018, 10:23

Ja to bym tej ochrony nie przekreslal tak szybko.

Duzo osob pisze na forum, że potrzeba nam sensownej alternatywy dla tych oszczednosci. Mko wszedzie pisze, ze jest za drogo - zrobmy oszczednosci ale nie wariujmy w ich imieniu! Zgadzajmy sie w glosowaniu na likwidacje ochrony dopiero jesli zostanie przedstawiona realna alternatywa. Załóżmy system monitoringu z prawdziwego zdarzenia, zmienmy firme ochroniarska na tansza. Nie tworzmy sytuacji w ktorej rezygnujemy z ochrony tylko w imie malych oszczednosci (tak tak wiem ze w skali roku za caly blok to nie mala kwota - bylo walkowane tysiac razy).

Jestem zdecydowanie za monitoringiem - ale dobry system a nie kamerki wifi najtansze jak ktos proponowal. Nie robmy atrapy.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 22 mar 2018, 13:00

mam pytanie gdzie znajdę info o powierzchni użytkowej mieszkań i lokali w naszym bloku?

B&P

Postautor: B&P » 22 mar 2018, 18:07

Edyta. pisze:mam pytanie gdzie znajdę info o powierzchni użytkowej mieszkań i lokali w naszym bloku?

W zestawieniu jakie otrzymaliśmy od Zarządcy (na najbliższe spotkanie) możesz znaleźć te informacje na trzeciej kartce u góry.
Pow mieszkań 10291,69m2
Pow lokali 526,62 m2
Pow garażu 2880,84m2

B&P

Postautor: B&P » 22 mar 2018, 18:14

Selassie pisze:Ja to bym tej ochrony nie przekreslal tak szybko.

Duzo osob pisze na forum, że potrzeba nam sensownej alternatywy dla tych oszczednosci. Mko wszedzie pisze, ze jest za drogo - zrobmy oszczednosci ale nie wariujmy w ich imieniu! Zgadzajmy sie w glosowaniu na likwidacje ochrony dopiero jesli zostanie przedstawiona realna alternatywa. Załóżmy system monitoringu z prawdziwego zdarzenia, zmienmy firme ochroniarska na tansza. Nie tworzmy sytuacji w ktorej rezygnujemy z ochrony tylko w imie malych oszczednosci (tak tak wiem ze w skali roku za caly blok to nie mala kwota - bylo walkowane tysiac razy).

Jestem zdecydowanie za monitoringiem - ale dobry system a nie kamerki wifi najtansze jak ktos proponowal. Nie robmy atrapy.

Zgadzam się z Tobą i myślę, że wiele osób również ;)
Dziś wizytowała nasz budynek firma Lokator (zanim wyślą swoją ofertę chcieli sprawdzić instalacje jakie będą do przeglądów itd) i poruszyłem temat monitoringu. 4 miesiące temu montowali 8 kamer dobrej jakości z serwerem 4-5 TG i kosztowało ich to 12 tys, biorąc pod uwagę wielkość naszego budynku szacowali to na 30 tys zł - koszt jednorazowy, a potem miesięcznie podejrzewają, że ok 200-600 zł za obsługę. Jak dla mnie to świetna alternatywa 'naszej ochrony' ;).

Edyta.

Postautor: Edyta. » 22 mar 2018, 20:47

Zestawienie? Nie otrzymałam nic takiego, pocztą wysłali?

B&P

Postautor: B&P » 23 mar 2018, 14:00

Edyta. pisze:Zestawienie? Nie otrzymałam nic takiego, pocztą wysłali?

ZZN miało wysłać na adres podany przez Ciebie jako korespondencyjny do kontaktu z nimi. W moim przypadku wrzuciło do skrzynki ;)

Ogr

Postautor: Ogr » 24 mar 2018, 8:47

Potwierdzam dobre opinie o MGM. Za zmianą zarządcy przemawia też to, że pierwszy zarządca jest wybierany przez dewelopera i zdarza się, że działa bardziej na korzyść dewelopera ( w ramach dobrej współpracy, żeby później dostać kolejne bloki) niż mieszkańców.
A co do kosztów, to oczywiście trzeba zacząć od likwidacji ochrony.

Może dobrym pomysłem będzie rozmowa mieszkańców po zebraniu? Już bez zarządcy?

gigi

Postautor: gigi » 24 mar 2018, 17:16

Ogr pisze:Potwierdzam dobre opinie o MGM. Za zmianą zarządcy przemawia też to, że pierwszy zarządca jest wybierany przez dewelopera i zdarza się, że działa bardziej na korzyść dewelopera ( w ramach dobrej współpracy, żeby później dostać kolejne bloki) niż mieszkańców.
A co do kosztów, to oczywiście trzeba zacząć od likwidacji ochrony.

Może dobrym pomysłem będzie rozmowa mieszkańców po zebraniu? Już bez zarządcy?

Mam bardzo podobne odczucia. Taki administrator "namaszczony" przez wykonawcę nie chce powodować z nim konfliktów - wiadomo dlaczego.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”