Parkowanie i parkingi dla mieszkańców w inwestycji Avia 7 w Krakowie

Forum dla osób, które zamierzają kupić mieszkanie lub zamieszkają w budynku Avia 7 Budimex'u w krakowskich Czyżynach.
gamera64

Re: Parkowanie i parkingi dla mieszkańców w inwestycji Avia 7 w Krakowie

Postautor: gamera64 » 31 gru 2017, 17:17

Nowy pisze:
jas78 pisze:Dokładnie jest tak ja Pan pisze. Standardowo miejsca zewnętrzne kosztują 10-kilkanaście tysięcy złotych, a podziemne 20-30 tys. Nasze kosztowały 19900 a mój deweloper to nie Janka Ochojska - nie zajmuje się działalnością charytatywną. Ceny na Avii ewidentnie są zawyżone.

Niestety wybudowanie parkingów podziemnych kosztuje trochę więcej, po prostu miejsca dotują później kupujący mieszkania bez miejsc, to jest wliczone w cenę metra kwadratowego mieszkania. A do budowy miejsc postojowych obligują deweloperów przepisy, więc muszą je projektować, choć pewnie by nie chcieli, bo to drogie i później ciężko sprzedać jeszcze, zwłaszcza za tyle, ile kosztowała ich budowa. Zwróćcie uwagę na to, że budowa jednego miejsca postojowego na otwartym niedawno parkingu P+R na Kurdwanowie kosztowała ok. 50 tys., a to kawałek utwardzonego terenu z wydzielonymi stanowiskami (do tego chyba też na miejskiej działce). Zobaczcie ile kosztuje budowa parkingów podziemnych w mieście (podzielcie koszt inwestycji przez liczbę miejsc). Ja wiem, że inwestycje publiczne rządzą się swoimi prawami i są pewnie o połowę droższe, niż jeśli ktoś by budował taki parking prywatnie, ale jednak nawet połowę niższe kwoty, to ciągle nie 20 tys. zł :) Nie chodzi tu o żadną działalność charytatywną, deweloperzy takich parkingów podziemnych by nie budowali, gdyby nie obligowały ich do tego przepisy, a skoro już je budują, to muszą je sprzedać i tu modele kształtowania cen w taki sposób, żeby cała inwestycja się spięła, mogą być różne (tanie mieszkania + drogie parkingi, droższe mieszkania + tańsze parkingi, bardzo drogie mieszkania + parking gratis). No właśnie, myślicie, że jeśli ktoś daje gratis miejsce postojowe, to dopłaca do interesu? ;)

Najlepsze interesy robi się z miastem Kraków, bo płaci 2x więcej niż każdy zdroworozsądkowy klient". Bez kosztów działki o ile mnie pamięć nie myli to jedno miejsce P+R w Kurdwanowie kosztowało około 23tys(gdzie bez kupna działki, potrzebne było tylko wyrównanie i utwardzenie(żwir, piasek,kostka,beton). Jak obliczała moja firma "pewne zapotrzebowania" w Krakowie to widziałem koszty budowy parkingu wielopoziomowego chyba na PC. Koszt działki + wybudowanie 5 pięter parkingu= 22tys za jedno miejsce postojowe. Tak UM w Krakowie robi biznes, no ale od lat mamy te same osoby osoby, które wymieniają się krzesłami.

raffi

Postautor: raffi » 12 sty 2018, 21:42

Ceny miejsc postojowych i komorek sa spore ale za to mieszkan stosumkowo niskie jak na lokalizacje w naszym bloku 4700 - 5400 w zaleznosci od metrazu cos za cos.

realsugar

Postautor: realsugar » 07 mar 2018, 11:24

Mam miejsce postojowe w garażu podziemnym, ale ono mnie nie uratuje od takich sytuacji jak na zdięciu.

Obrazek

Co mogę z tym zrobić?

arekkr

Postautor: arekkr » 23 mar 2018, 18:55

Nie otwieram nowego tematu bo, moim zdaniem nie ma to sensu, a sprawa dotyczy garazu.

Wiadomosc do osoby ,podszywajacej sie pod pracownika administracji :

prosze przestac wkladac kartki za wycieraczki samochodu, jezeli Pani /Panu nudzi sie, to prosze sobie kupic szydelko, druty, wedke ,rower ,ksiazki ,krzyzowki , jezeli w/w zajecia przerastaja Twoje mozliwosci zawsze mozesz skladac dlugopisy , lub na Wawelu pilnowac Smoka ,czlowieku znajdz sobie zajecie i daj zyc innym .
Ostatnio zmieniony 24 mar 2018, 22:39 przez arekkr, łącznie zmieniany 1 raz.

APR

Postautor: APR » 24 mar 2018, 18:26

Uprasza się o niestawianie swoich samochodów w hali garażowej na nieswoich miejscach.
Chodzi mi tu o busa na blachach TOS***** !!!

rupafin

Postautor: rupafin » 24 mar 2018, 18:44

APR pisze:Uprasza się o niestawianie swoich samochodów w hali garażowej na nieswoich miejscach.

pewnie bus należy do czyjejś ekipy remontowej, a te raczej nie śledzą naszego forum. Może wrzuć gościowi kartkę za wycieraczkę?

arekkr

Postautor: arekkr » 24 mar 2018, 22:45

Jezeli ktos bezprawnie zajmuje miejsce parkingowe to oczywiscie nalezy zwrocic uwage ,ale jak stoje na swoim miejscu, to nie zycze sobie zadnych karteczek .

APR

Postautor: APR » 24 mar 2018, 23:59

rupafin pisze:
APR pisze:Uprasza się o niestawianie swoich samochodów w hali garażowej na nieswoich miejscach.

pewnie bus należy do czyjejś ekipy remontowej, a te raczej nie śledzą naszego forum. Może wrzuć gościowi kartkę za wycieraczkę?

Pierwsze co zrobiłem to było wsadzenie kartki za wycieraczkę.

arekkr pisze:Jezeli ktos bezprawnie zajmuje miejsce parkingowe to oczywiscie nalezy zwrocic uwage ,ale jak stoje na swoim miejscu, to nie zycze sobie zadnych karteczek .

Dlaczego miałbym wrzucać karteczkę za wycieraczkę w samochodzie na czyimś miejscu parkingowym. Mam swoje i nie życzę sobie bezprawnego na nim parkowania. Szanujmy się.

arekkr

Postautor: arekkr » 25 mar 2018, 0:18

APR pisze:
rupafin pisze:

Pierwsze co zrobiłem to było wsadzenie kartki za wycieraczkę.

arekkr pisze:Jezeli ktos bezprawnie zajmuje miejsce parkingowe to oczywiscie nalezy zwrocic uwage ,ale jak stoje na swoim miejscu, to nie zycze sobie zadnych karteczek .

Dlaczego miałbym wrzucać karteczkę za wycieraczkę w samochodzie na czyimś miejscu parkingowym. Mam swoje i nie życzę sobie bezprawnego na nim parkowania. Szanujmy się.

uderz w stol, a nozyce się odezwą

Na swoim miejscu rob co chcesz ,mozesz okleic w kartki nawet caly samochod ,ja pisze o wkladaniu kartek na moim miejscu i nie na samochodzie jakiejs tam firmy.

Podszywanie sie pod pracownika administracji oraz wykorzystanie ich znakow firmowych jest chyba bezprawne i może być uznane za przestępstwo z art. 190a kodeksu karnego.

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”