Naprawa usterek w nieodebranych od dewelopera mieszkaniach - Avia 1 Kraków

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
grochemosciane

Re: Naprawa usterek w nieodebranych od deelopera mieszkaniach - Avia 1 Kraków

Postautor: grochemosciane » 27 mar 2018, 12:27

na szczęście nie jestem, po tym co tu przeczytałem pewnie bym nie wytrzymał. x lat temu to robiłem gdzie indziej, tu cena za m2 sprawiła iż kupiło kilka osób co nie powinno. pisałem coś o drzwiach oknach? usterkach mechanicznych? nie, chodziło o idee pomiaru sufitu, każdy można tak zmierzyć by wykazać krzywiznę. wystarczy mieć jakąś wiedzę w tym temacie chyba że ktoś woli słuchać eksperta który nigdy na budowie nie był :)
porozmawiaj kiedyś z kimś od wykończeń o idei wyrównania kąta, tylko szczerze, to gwarantuje iż zabije ci śmiechem.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 27 mar 2018, 12:29

Szemrane firmy deweloperskie (kłopoty z prawem Majchroskiego) swoją drogą, ale kogo oni tam zatrudniają?
Takie usterki bywały w wielkiej płycie.

PS.Słyszał ktoś wiązanki z rusztowań A1?
Płacą imigrantom najniższą pensje, a potem dopłacamy do dziadostwa dodatkami do mieszkań, i emeryturami po 10 latach pracy. Jak nie przymierzając resortowym, z poprzedniej wędrówki ludów.

Bogdan

Postautor: Bogdan » 27 mar 2018, 12:53

Mili Państwo.
grochemosciane strofuje nas za to że nie umiemy , bądź tendencyjnie mierzymy nierówności sufitu.
i pewnie miałby rację , gdyby nie jeden drobny fakt - nikt nie broni sprzedającemu wziąć ten dalmierz od delikwenta który kwestionuje płaszczyzny na suficie i pomierzyć odległości pomiędzy wylewką a sufitem i od razu wykazać że jesteśmy w błędzie. późniejsze zajmowanie stanowiska przez sprzedającego i odrzucanie roszczeń w tym zakresie wygląda słabo.
grochemosciane - co to są usterki mechaniczne?
- czy to takie które mechanicznie wpisywane na listę usterek
- czy też może takie które mechanicznie są odrzucane
- a może jak z dowcipu ( ze słowem automatyczny )
co do oceny kupujących mieszkania ze względu na ich atrakcyjność cenową to napisze że uważam ludzi kupujących za rozsądnych a nie uważam żeby grochemosciane był uprawniony do zapisów mało eleganckich, jeżeli chce uchodzić za osobę z kindersztubą i , co mniemam - znającą się na tym o czym pisze ( przynajmniej w sprawie wiedzy i śmiechu )
pozdrawiam
Bogdan

mik

Postautor: mik » 27 mar 2018, 13:16

grochemosciane pisze:jakieś brednie to nie sumowania norm, nie odchyłki, nie proces technologiczny którego jak widać nie rozumiesz a idea przykładania łaty do sufitu wmawiana wam przez wasze specjalistyczne ekipy odbiorowe

To powiedz mi kolego jak takiś mądryś. Odbieram tynki czy stropy? interesuje mnie norma na tynki czy na stropy?
I jak można powiedzieć, że sufit jest OK w jednym miejscu (15mm/1m od poziomu) a za ścianą z bloczka gipsowego (1mm/2m) pół metra dalej też jest OK skoro różnice widać gołym okiem a pomiar jest przeprowadzany w tym samym kierunku? Wniosek jest jeden - jest OK bo tak pasuje deweloperowi.

Skoro wszystko jest wykonane zgodnie ze sztuką to czemu nie chce się pod tym podbić żaden inspektor budowlany dewelopera?

tomo30

Postautor: tomo30 » 27 mar 2018, 13:36

Nikt z uprawnieniami sie pod tym nie podpisze, bo wie że w przypadku braku porozumienia z klientami część z nich odda sprawę do sądu.
To że ktoś kupuje tanie mieszkanie, nie znaczy że jest żulem(niechcianym klientem) jak to sugeruje przemądrzały poplecznik budimeksu i że nie stać go na ekspertyzę i adwokata. Koniec końców budimeks sprawy w sadach poprzegrywa i tak zapłaci za "niedoróbki" + koszty adwokatów i ekspertyz klientów. To że próbuje olewać żądania klientów bazuje na przekonaniu że większości nie będzie się chciało iść do sądu i suma summarum firma i tak wyjdzie na swoje. Opinii firmy budimex nie bierze pod uwagę bo ta i tak chyba gorsza być nie może.

mik

Postautor: mik » 27 mar 2018, 14:12

Niestety takie przekonanie panuje dookoła - budimeks i ościenne osiedla - "chcieli tanio to teraz urwa mają"
Jeśli ćwierć miliona to tanio to tylko pogratulować zamożności pozostaje.

tomo30

Postautor: tomo30 » 27 mar 2018, 14:49

Taka przykra prawda, za cenę mieszkania w takiej Bochni na przykład w krakowie mozna sobie kupić budę dla psa.
250 tysięcy jak na kraków to bardzo tanio. Moje stare mieszkanie w dywizjonu mogłem sprzedać od ręki za 470 tysięcy. Taką dostałem propozycje zaraz gdy się rozniosło że się przeprowadzam. Taki fun że stare jest dużo droższe niż nowe jeżeli chodzi o cene metra

Aviator

Postautor: Aviator » 28 mar 2018, 18:19

Do kiedy BX wg Waszych umów powinien przeniesc akt wlasnosci? Czy zaproponowali przed tym terminem 2 termin odbioru? Jak postapiliscie, jelsi kogos taka sytuacja dotyczy? ;)

KRK001

Postautor: KRK001 » 28 mar 2018, 22:59

Mnie proponowano podpisanie aktu notarialnego przed drugim odbiorem. Odmówiłem. W sumie trochę bez sensu ponieważ nie jest to żaden formalny motywator dla BX do usunięcia usterek.

Z perspektywy czasu to bym raczej podpisał.

renataszatkowska

Re: Naprawa usterek w nieodebranych od dewelopera mieszkaniach - Avia 1 Kraków

Postautor: renataszatkowska » 29 mar 2018, 17:41

Nowina!
Zatelefonowała Pani z Bu..., i mam termin 2 odbioru. Tylko jedna szyba do wymiany później, bo już jest zamówiona(45dni).

Teraz dylemat. Brać fachmana, tym razem z uprawnieniami?

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”