BO2018: Budowa parkingu przy ul. Stella-Sawickiego przy osiedlu

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
egal1754

Re: BO2018: Budowa parkingu przy ul. Stella-Sawickiego przy osiedlu

Postautor: egal1754 » 27 mar 2018, 7:22

Adrianna pisze:Oczywiście, zaraz jak przestaniecie dewastować chodnik, ścieżkę rowerową i trawniki wjeżdżając na ten pseudo parking. Zresztą tym od jutra zajmą się odpowiednie służby. Posypią się regularnie mandaty to skończy się dewastowanie rzeczy wykonanych z naszych pieniędzy.

I właśnie dlatego najwyższy czas "zalegalizować" ten parking. Zrobić odpowiednie miejsca postojowe, wjazd, może oświetlenie, po to aby Pani nie musiał tracić swojego cennego czasu na informowanie odpowiednich służb.

mik

Postautor: mik » 27 mar 2018, 10:08

Idąc rozumowaniem niektórych to najlepiej nie robić parkingu a najlepiej w ogóle nie parkować, wyprowadzić się.
Ja tym wszystkim pieniaczom proponuję zajrzeć Majchrowskiemu do portfela bo to on i jego klika przyklepali i tylko oni są winni całej tej sytuacji. Nawet nie deweloper, któremu nie ma się co dziwić, że chciał zmaksymalizować zysk i działał w granicach prawa.
Nie ma co obwiniać ludzi, którzy kupili mieszkania bo chcieli mieć swoje, gdzieś mieszkać. A że akurat było tanio, cóż....

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 27 mar 2018, 10:19

:|
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 17:56 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

mik

Postautor: mik » 27 mar 2018, 10:27

Dla wszystkich chętnych na ten parking proponuję zrobić zrzutkę na farbę i wymalować zatoki. Nikt Wam za to łba nie urwie.
Nie ma potrzeby nawet zgłaszać tego do BO.
A chodnik i parking i tak pójdą na zaoranie pod rondo więc po co kasę z BO marnować. Lepiej zrobić coś na lata.
Był tu "gość od wylewek na trawnikach". Niech on skrzyknie ludzi i wymalują razem zatoki zamiast betonować trawę.
Ba, nawet mogliby wjazd zrobić.

Betonowiec1978 pisze:Z TRAWNIKA PROSTO W BETON!

Adrianna

Postautor: Adrianna » 27 mar 2018, 11:11

Tak jest zniszczyć. Zniszczyć trawnik, zniszczyć ścieżkę rowerową i zniszczyć chodnik. Bo my musimy parkować, nam się należy. Tu wymalujemy, tam zabetonujemy, a 15 minut po rozpoczęciu niszczenia tego co nie wasze jakiś wkurzony mieszkaniec dywizjonu zciągnie wam na głowy policję. Wtedy dowiecie się ile kosztuje doprowadzenie wszystkiego do stanu początkowego.

Wbijcie sobie do głowy że sami podjęliście decyzje o zamieszkaniu w inwestycji o bardzo małej ilości miejsc parkingowych. Pisano o tym bez ogródek. Teraz płacz i zgrzytanie zębów bo nie ma gdzie parkować. Teraz próby wywalczenia w budżecie miasta pięniędzy i działki na pokrycie WASZYCH potrzeb parkingowych. Tak WASZYCH ponieważ żaden z mieszkańców tego miasta nie ma w tym żadnego interesu poza nieszczęśliwymi "mieszkańcami" Orlińskiego. Dla każdego innego bardziej pozyteczny jest jakikolwiek inny pomysł, chocby wykonanie kolejnego parku bo tych nigdy za wiele.

lofinden

Postautor: lofinden » 27 mar 2018, 12:04

mik pisze:Dla wszystkich chętnych na ten parking proponuję zrobić zrzutkę na farbę i wymalować zatoki. Nikt Wam za to łba nie urwie.
Nie ma potrzeby nawet zgłaszać tego do BO.
A chodnik i parking i tak pójdą na zaoranie pod rondo więc po co kasę z BO marnować. Lepiej zrobić coś na lata.
Był tu "gość od wylewek na trawnikach". Niech on skrzyknie ludzi i wymalują razem zatoki zamiast betonować trawę.
Ba, nawet mogliby wjazd zrobić

Nie wiem jak wygląda dokładnie projekt, ale nie wydaje mi się żeby zakładał jakąś gruntowną przebudowę. Tam wystarczy zrobić wjazd, postawić znak, rozrysować linie i ewentualnie postawić słupki żeby nikt na trawę nie wjeżdżał. To też jednak są koszty i nie widzę powodu, dla którego nie można tego zrobić w ramach BO.

@Adrianna
To czy ten parking powstanie zależy od głosowania. Być może większość mieszkańców uzna, że lepiej wydać pieniądze na park czy cokolwiek innego z Twojego projektu, który złożyłaś. No bo jako 40-letnia działaczka złożyłaś czyż nie?

ragandbones

Postautor: ragandbones » 27 mar 2018, 13:01

twardowsky pisze:
Adrianna pisze:Yhy i wszyscy przybysze płacą podatki w Krakowie, aut nie przerejestrowali bo po co płacić uczciwie ubezpieczenie wg tutejszych stawek jak lepiej w pierdzichowie bo taniej.

A co ma jedno do drugiego??? :lol: wierz mi, że cena ubezpiecznia nie ma nic wspólnego z miejscem rejestracji samochodu

Ma i to bardzo duzo :) a Krakow ma jeden z najwyzszych wspolczynnikow "doplaty" w calej Polsce.

mik

Postautor: mik » 27 mar 2018, 13:06

@Adrianna
Widzę, że masz wyjątkowy ból dupy. To nie są nasze (tylko Orlińskiego) potrzeby parkingowe tylko nasze-czyt. D303,2PL i Avia/Orl. Szkoda, że tego nie widzisz.

Ja tylko piszę, że lepiej namalować zatoki zamiast wylewać beton na trawę bo i tak tam parkują na dziko.
Ja parking mam więc ten koło O1 mi lata. A Ty nie potrafisz pojąć, że już D303 nie jest samo po ten stronie Czyżyn.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 27 mar 2018, 13:12

Miałem zakończyć temat, ale jeszcze się pokuszę o wypowiedź. ;)

Niby dlaczego miałoby mi się nie podobać, są miejsca ogólnodostępne, sa miejsca przeznaczone dla mieszkańców konkretnych bloków i miejsca dla członków spółdzielni. Więc prosze nie zajmować miejsc przeznaczonych dla kogoś innego czy się wam to podoba, czy nie.

Przecież ja cały czas piszę o miejscach ogólnodostępnych, przy każdej wypowiedzi to podkreślam. Miejsc ogólnodostępnych dla mieszkańców Orlińskiego i mieszkańców Dywizjonu zacznie z czasem brakować (nie bez powodu SM chciała przejąć miejsca ogólnodostępne na Włodarczyka). I będzie to problem mieszkańców obu osiedli. Po co więc w ogóle piszesz o miejscach dla kogoś dedykowanych? Cała Twoja wypowiedź, mimo że prawdziwa, względem toczącej się dyskusji jest pozbawiona sensu.

W każdym razie - skoro już mimochodem poruszyłaś kwestię "miejsc członków spółdzielni". Mnie problem parkingów nie dotyczy - mam swoje prywatne, odgrodzone miejsce. Ciebie problem nie dotyczy - podobno masz kilka miejsc, w tym garaże. Jednak dotyczy on innych mieszkańców. Znając życie z czasem na pewno znajdą się "ameby", które będą bezprawnie parkować na "miejscach członków spółdzielni". Wtedy dopiero zacznie się dla Ciebie (i innych) zabawa z służbami i wylewanie łez, ewentualnie - wydatki z własnej kieszeni (nie z BO/podatków) na odpowiednie odgrodzenie/zabezpieczenie miejsc przed "dzikusami". No, ale widocznie jako doświadczony, kilkudziesięcioletni działacz wolisz bezproduktywnie bić pianę, zamiast zapobiegać oczywistym, nadchodzącym problemom.

Wbijcie sobie do głowy że sami podjęliście decyzje o zamieszkaniu w inwestycji o bardzo małej ilości miejsc parkingowych. Pisano o tym bez ogródek. Teraz płacz i zgrzytanie zębów bo nie ma gdzie parkować. Teraz próby wywalczenia w budżecie miasta pięniędzy i działki na pokrycie WASZYCH potrzeb parkingowych. Tak WASZYCH ponieważ żaden z mieszkańców tego miasta nie ma w tym żadnego interesu poza nieszczęśliwymi "mieszkańcami" Orlińskiego.

Temat wałkowany od lat na tym forum. Ludzie kupili tu mieszkania, mimo iż od początku było wiadomo, że miejsc będzie mało. Teraz wciskają samochody gdzie się da, przy okazji niszcząc przestrzeń publiczną. Durnota. Ale co z tym zrobisz? Kultury się "siłowo" nikogo nie nauczy. Przy okazji (jak wynika z Twojego wpisu, oraz z wielu poprzednich), jak sama widzisz, "nasze" problemy parkingowe są także problemami "mieszkańców tego miasta" - zniszczony trawnik, ścieżka rowerowa, chodnik, zajmowanie miejsc postojowych. Miasto to system naczyń połączonych. To się nie zmieni, niezależnie od tego ile łez tu wylejesz. Chyba jako "działaczka" to rozumiesz? ;)

... a 15 minut po rozpoczęciu niszczenia tego co nie wasze jakiś wkurzony mieszkaniec dywizjonu zciągnie wam na głowy policję. Wtedy dowiecie się ile kosztuje doprowadzenie wszystkiego do stanu początkowego.

"Nie strasz, nie strasz, bo ...". ;) Jak wynika z wielu postów na tym forum - mieszkańcy Avii/Orlińskiego bardzo często wzywają służby w celach interwencyjnych. Czy to niewłaściwe parkowanie, czy to zniszczony trawnik/chodnik. Służby natomiast nie robią praktycznie nic - często nawet nikogo nie karzą. Raczej nie ma co liczyć na ich pomoc.

Oczekujesz że ktoś was za to polubi, pomoże w czymś. Masz poczucie humoru.

Podchodzę do tego pragmatycznie. Mam gdzieś to czy ktoś będzie mnie lubił, czy też nie. Mieszkańcy Dywizjonu, Avii/Orlińskiego, PL (a przede wszystkim "lokalni działacze") powinni sobie uświadomić, że w sposób długofalowy są sobie w stanie wzajemnie pomagać i rozwiązywać swoje WSPÓLNE problemy (jak wynika z całej tej przepychanki - brak miejsc postojowych jest WSPÓLNYM problemem, dotykającym wszystkich). Choćby właśnie dzięki takim inicjatywom jak BO, gdzie samą masą mieszkańców połączonych osiedli (biorąc też pod uwagę żenującą ogólną frekwencję BO) są w stanie przegłosować swój projekt (a nawet kilka) rok do roku. Zmieniać, rozwijać, upiększać swoje otoczenie za pieniądze pozostałej części Krakowian, którym do głosowania się nie pali. W ubiegłym roku park? Super. Może w tym roku m.in. parking? A jakie projekty pojawią się w przyszłych latach?

iti

Postautor: iti » 27 mar 2018, 13:16

Ależ tu się gorąca dyskusja zrobiła, nie bardzo mam czas na jej pociągnięcie, choć przypomnę tylko, że w regulaminie Budżetu Obywatelskiego Miasta Krakowa nie ma nic o płaceniu podatków. I czy parkingi powyżej pasa startowego, wzdłuż ul. Włodarczyka nie były przypadkiem budowane za publiczne pieniądze? Ale mniejsza z tym.

Podpisy na liście poparcia zebrane, jeszcze trzeba ją dostarczyć do rady dzielnicy. Później projekt czeka i tak jeszcze weryfikacja formalna, która odpowie nam na pytanie o, czy parking można tam urządzić, czy zapisana na jego urządzenie kwota (40 tys. zł) jest wystarczająca itp.

A jeżeli wszystko pójdzie dobrze, to dopiero będzie głosowanie i mieszkańcy dzielnicy zadecydują o tym, czy są za urządzeniem tam parkingu, czy zagłosują na inne projekty, czy może w ogóle nie zagłosują.

Myślę, że nie ma się czym teraz tak gorączkować.

lrc1912 pisze:Gdybyście przykładali wagę do innych ważnych rzeczy jak np. park na placu manewrowym, park, który ma powstać na działce gdzie deweloper chciał/chce budować bloki, to te parki już by były. Ważniejsze są parkingi i kłótnie między sobą.

Gdyby nie było ludzi, którzy przykładają do tego wagę, to na działce bloki na pewno by już powstały, a park na pewno by nie powstał. Ale nie o tym ten temat.

I jest takie powiedzenie "Psy szczekają, karawana idzie dalej" ;)

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”