Niszczenie zieleni samochodai / rozjeżdżanie trawników i krzewów - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
supper

Re: Niszczenie zieleni samochodai / rozjeżdżanie trawników i krzewów - os. Avia

Postautor: supper » 24 mar 2018, 21:27

Proponuje dać na flaszkę operatorowi koparki z pobliskiej budowy, który w parę minut wykopię fosę.

Selassie

Postautor: Selassie » 26 mar 2018, 11:07

Założę się, że marny troll "betonowiec" to właściciel jakiegos nielegalnie parkujacego gruchota.

Do tego z beznadziejnym poczuciem humoru.

Rababar

Postautor: Rababar » 30 mar 2018, 10:41

Czemu gruchota, mądrze gada gościu. Na listach do mieszkańców w skrzynkach mieliście nazwisko i kontakt.

Podstawowe fakty:

1. Miejsc na Avii brakuje i to jest wina budimexu a nie jak niektórzy bronią bx, że trzeba było sobie kupić garaż albo nie kupować mieszkania. Miejsc z założenia było zbyt mało.

2. Każdy sensowny pomysł na zwiększenie ilości dostępnych miejsc powinien byc rozpatrzony.

mik

Postautor: mik » 30 mar 2018, 10:51

Czekam tylko na pozwy sądowe przeciwko wspólnocie za to betonowanie. Potem każdy będzie koledze dziękował za podniesiony czynsz.
Bdx zrobił tyle miejsc ile nakazywało mu prawo.

M4334

Postautor: M4334 » 30 mar 2018, 10:59

Miejsc jest ponad 0,7 na mieszkanie - widziałem inwestycje które miały współczynniki 0,4. Z jednej strony miejsc jest zbyt mało a z drugiej stanowiska postojowe w garażu są ciągle dostępne do zakupienia. Kupując mieszkanie blisko centrum Krakowa za cenę poniżej 5 tys zł za metr nawet jak się wyda 50tys zł na miejsce to cały czas się to opłaca i cały komplet z mieszkaniem kupuje się taniej niż na konkurencyjnych inwestycjach.

Fajnie było by powiększyć liczbę stanowisk parkingowych ale terenów zielonych jest na tyle niewiele, że jakiekolwiek ich zabetonowanie jest pomysłem niedorzecznym!

Ewentualne zbudowanie parkingu kilku poziomowego lub montaż platform parkingowych były by dobrym pomysłem ale betonowanie zieleni to idiotyzm i prowizorka.

Spokojnie

Postautor: Spokojnie » 30 mar 2018, 13:13

Gdzie konkretnie jest 0.7 miejsca na mieszkanie? No bo licząc całą Avię to na pewno nie. 2ka i 1ka raczej mocno niszczą statystykę :D

tomo30

Postautor: tomo30 » 30 mar 2018, 13:42

0,7 to prosze państwa podał budimex, a jak wyszło z wyliczeń przeprowadzonych przy okazji zawieruchy o sprzedane miejsca parkingowe dla inwalidów wartośc ta zawiera się pomiędzy 0,5 a 0,6 w najlepiej zaopatrzonych blokach. Wliczone w to sa oczywiście miejsca dla inwalidów, hala garażowa i pozostale sprzedane miejsca postojowe, a także ogólnodostępne miejsca parkingowe (w tej chwili leżę i kwiczę).
Dla kontrastu podam jaki standard jeżeli chodzi o parkingi ma sm"czyżyny" 1.3 i jak tak pobieżnie policzyłem sobie jeden z nowych bloków to ten standard jest utrzymany. Nie żeby spółdzienia święta była ;)
Z innych ciekawostek porównałem grubośc ścianek działowych na orlińskiego i hynka. Oj będą dokładnie na orlińskiego słyszeć kiedy sąsiad kloca stawia :twisted:

Mordin

Postautor: Mordin » 30 mar 2018, 14:16

tomo30 pisze:0,7 to prosze państwa podał budimex, a jak wyszło z wyliczeń przeprowadzonych przy okazji zawieruchy o sprzedane miejsca parkingowe dla inwalidów wartośc ta zawiera się pomiędzy 0,5 a 0,6 w najlepiej zaopatrzonych blokach. Wliczone w to sa oczywiście miejsca dla inwalidów, hala garażowa i pozostale sprzedane miejsca postojowe, a także ogólnodostępne miejsca parkingowe (w tej chwili leżę i kwiczę).
Dla kontrastu podam jaki standard jeżeli chodzi o parkingi ma sm"czyżyny" 1.3 i jak tak pobieżnie policzyłem sobie jeden z nowych bloków to ten standard jest utrzymany. Nie żeby spółdzienia święta była ;)
Z innych ciekawostek porównałem grubośc ścianek działowych na orlińskiego i hynka. Oj będą dokładnie na orlińskiego słyszeć kiedy sąsiad kloca stawia :twisted:

Pan chyba nie uwzględnił, że wiele bloków na Orińskiego jest już od wielu miesięcy zamieszkanych i kwestia akustyki jest już przetestowana (w ciężkich warunkach licznych wykończeń) - ja użytkuje od ponad roku i nie ma absolutnie żadnych problemów z cienkimi ścianami ani odgłosami ze strony sąsiadów. Więc kwestia ta nie wynika tylko z grubości ścian (które istotnie są cienkie). Sam miałem w tej kwestii duże obawy jednak okazały się one zupełnie nieuzasadnione. Natomiast z treści na forum wynika, że w jednym z bloków (chyba Avia 3) wiele osób zgłaszało, że bardzo słychać sąsiadów za ścianą co by wskazywało, że w tym bloku zastosowano inne materiały albo metody konstrukcji (najpewniej inna ekipa).

mik

Postautor: mik » 30 mar 2018, 15:47

tomo30 pisze:0,7 to prosze państwa podał budimex, a jak wyszło z wyliczeń przeprowadzonych przy okazji zawieruchy o sprzedane miejsca parkingowe dla inwalidów wartośc ta zawiera się pomiędzy 0,5 a 0,6 w najlepiej zaopatrzonych blokach.

Skoro to prawda to ktoś powinien sie dobrać Budimeksowi do dupy bo prawnie, w momencie wystawiania WZ, byli zobowiązanie do min 0,7.

tomo30

Postautor: tomo30 » 30 mar 2018, 18:50

Nie wiem na ile to prawda nie brałem udziału w obliczeniach, ale to żaden problem policzyć ile masz w bloku wszystkich miejsc parkingowych i podzielić przez ilość mieszkań. Łatwe do zweryfikowania. WZ to ja bym się tak za bardzo nie podniecał, początkowo te bloki miały być dużo niższe i co. Dało się. Dało się sprzedać miejsca dla inwalidów, dało się nie dać ludziom pilotów do bram pomimo że ponoszą koszty utrzymania tak bram jak i ulic wewnątrz.
Panie z tego co ja widzę to bx nie takie sztuki magiczne potrafi. Póki co to zastanawiam się czy to są bardziej elementy groteski czy makabreski.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”