Uchwała w sprawie zmiany przeznaczenia mieszkania nr 33 na lokal uslugowy - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
michalxg

Re: Uchwała w sprawie zmiany przeznaczenia mieszkania nr 33 na lokal uslugowy - Orlińskiego 1

Postautor: michalxg » 02 kwie 2018, 18:05

Poraża mnie zawiść sąsiadów, ktoś chce otworzyć własny biznes, ale przecież trzeba to blokować bo dlaczego ma mieć lepiej... żałosne.

Argument o obcych na klatkach jest śmieszny, ponieważ ci obcy to będą głównie mieszkanki naszego osiedla. Uwierzcie, że jak ktoś będzie chciał wejść do bloku i ukraść Wam telewizor kupiony w 50ratach 0% to i tak znajdzie sposób, żeby wejść i Wam go ukraść. Przy tylu mieszkaniach ktoś zawsze otworzy drzwi pod legenda kuriera, sąsiada który zapomniał kluczy itp.

Kamil - sprawdź to, natomiast moim zdaniem nie ma absolutnie przepisów wymagających uzyskania zgody wspólnoty na prowadzenie działalności gospodarczej w lokalu mieszkalnym. Chyba, że uchwała stanowi inaczej, ale przy tylu mieszkaniach nigdy nie przejedzie taka uchwała, ponieważ ponad połowa mieszkańców musiałby być równie zawistna jak pare przykładów z powyższych komentarzy.

Pozdrawiam i powodzenia!

gucio

Re: Uchwała w sprawie zmiany przeznaczenia mieszkania nr 33 na lokal uslugowy - Orlińskiego 1

Postautor: gucio » 02 kwie 2018, 18:19

michalxg pisze:Poraża mnie zawiść sąsiadów, ktoś chce otworzyć własny biznes, ale przecież trzeba to blokować bo dlaczego ma mieć lepiej... żałosne.

Argument o obcych na klatkach jest śmieszny, ponieważ ci obcy to będą głównie mieszkanki naszego osiedla. Uwierzcie, że jak ktoś będzie chciał wejść do bloku i ukraść Wam telewizor kupiony w 50ratach 0% to i tak znajdzie sposób, żeby wejść i Wam go ukraść. Przy tylu mieszkaniach ktoś zawsze otworzy drzwi pod legenda kuriera, sąsiada który zapomniał kluczy itp.

Kamil - sprawdź to, natomiast moim zdaniem nie ma absolutnie przepisów wymagających uzyskania zgody wspólnoty na prowadzenie działalności gospodarczej w lokalu mieszkalnym. Chyba, że uchwała stanowi inaczej, ale przy tylu mieszkaniach nigdy nie przejedzie taka uchwała, ponieważ ponad połowa mieszkańców musiałby być równie zawistna jak pare przykładów z powyższych komentarzy.

Pozdrawiam i powodzenia!

Michałku nie kituj, ciekawe czy jeśli to byłoby mieszkanie napRzeciw twoich drzwi to ciekawe czy byś pisał tak samo :-)
zresztą jest głosowanie wiec zobaczymy czy są sami zawisni na tej klatce . miłej reszty świat. . :-)

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 02 kwie 2018, 21:35

Wszystko zależy od punktu widzenia, i ilu ludzi tyle opinii. Osobiście uważam że kolejny kosmetyczny niekoniecznie jest nam niezbędny Sąsiedzi za ścianą na 1p to mają generalnie część usługową a kupowaliśmy mieszkania z myślą o zamieszkaniu a nie otwieraniu lokali usługowych. Akurat Orlińskiego 1, 3 i 5 mają bardzo dużo lokali usługowych i raczej tam powinien być przeniesiony interes.

michalxg

Postautor: michalxg » 03 kwie 2018, 3:53

gucio pisze:
michalxg pisze:Poraża mnie zawiść sąsiadów, ktoś chce otworzyć własny biznes, ale przecież trzeba to blokować bo dlaczego ma mieć lepiej... żałosne.

Pozdrawiam i powodzenia!

Michałku nie kituj, ciekawe czy jeśli to byłoby mieszkanie napRzeciw twoich drzwi to ciekawe czy byś pisał tak samo :-)
zresztą jest głosowanie wiec zobaczymy czy są sami zawisni na tej klatce . miłej reszty świat. . :-)

Zdecydowanie wolałbym sąsiadować z osoba prowadząca gabinet kosmetyczny we własnym mieszkaniu w ciągu dnia niż na przykład ze studencką „meliną”. Nie sadze aby klienci takiego gabinetu byli zagrożeniem dla innych mieszkańców, zwłaszcza ze jak już wspominałem - jak ktoś będzie chciał wejść do bloku i coś zrobić to wejdzie i to zrobi.

A już komentarza w stylu „niepotrzebny kolejny gabinet kosmetyczny” bawią mnie do łez. Mentalność niektórych osób zamieszkujących to osiedle jest wręcz porażająca, a zwłaszcza tego typu postawy roszczeniowe względem cudzej własności i tego co sąsiad może/powinien robić w swoim mieszkaniu za które zapłacił swoimi pieniędzmi.

Pozdrawiam ;)

Kamil12

Postautor: Kamil12 » 03 kwie 2018, 11:38

Mieszkanie jest na 1 piętrze z klatki bezpośrednio wchodzi się do mieszkania:) : obok jest biuro nieruchomości więc nikt nie ma mieszkania na przeciwko itd proszę sobie przejść zobaczyć a nie brednie pisać itd dziękuję za głosy :) proszę o oddanie głosu na TuMieszkamy i sam ciekawy jestem dlaczego nie ma innych uchwał :/moja jest bo chyba 100 razy interweniowałem i temat od grudnia zeszłego roku poruszam ciężko to wszystko jak widać idzie :/

wiewioor85

Postautor: wiewioor85 » 04 kwie 2018, 18:13

Z mojego 5 letniego doświadczenia w branży ochroniarskiej wiem, że te "salony kosmetyczne" w lokalach mieszkalnych w 90% procentach służą celom "rozrywkowym" dla mężczyzn. Zapewne nikt z was się nie zastanawiał, że skoro jest już jeden salon kosmetyczny w bloku obok, który mieści się w normalnym lokalu usługowym, to jaki jest sens otwierania zaraz obok drugiego, gdzie reklama będzie tylko na balkonie (o ile pozwolimy)? Tylko i wyłącznie celom rozrywkowym. Więc sorry, chce Pan otwierać, proszę bardzo - ale TYLKO w lokalu usługowym a nie mieszkalnym. Ja w tym bloku kosmetyki tego rodzaju nie potrzebuję.

Kamil12 pisze:Lokali usługowych proporcjonalnie do mieszkań jest bardzo mało i dlatego pytam Państwa o zgodę, taki Gabinet nie jest uciążliwa działalnością. Ja chcę to zrobić legalnie i uczciwie z tego co wiem to już parę działalności jest już otwartych na różnych piętrach i nikt nas o zgodę nie pytał! Ja będę płacił dodatkowe podatki ze względu prowadzenia usługi. W każdym mieszkaniu będzie napewno kobieta to też duży plus dla mieszkańców że na miejscu będzie taki Gabinet a i Panowie korzystają . To jest pierwsze piętro wejście bezpośrednio z klatki schodowej wydaje mi się że dla nikogo to nie będzie problemem.
Bardzo proszę o oddanie głosu na tak lub nie.
Można elektronicznie na portalu TuMieszkamy.
Zdrowych Wesolych Świat dla Wszystkich mieszkańców :) pozdrawiam Kamil

Zapewne nikt tego nie przeczytał...
p.s.
Pozwolę panu to otworzyć, jeśli notarialnie Pan poświadczy, że lokal ten nie będzie służył celom erotycznym.

Kamil12

Postautor: Kamil12 » 04 kwie 2018, 18:32

wiewioor85 pisze:Z mojego 5 letniego doświadczenia w branży ochroniarskiej wiem, że te "salony kosmetyczne" w lokalach mieszkalnych w 90% procentach służą celom "rozrywkowym" dla mężczyzn. Zapewne nikt z was się nie zastanawiał, że skoro jest już jeden salon kosmetyczny w bloku obok, który mieści się w normalnym lokalu usługowym, to jaki jest sens otwierania zaraz obok drugiego, gdzie reklama będzie tylko na balkonie (o ile pozwolimy)? Tylko i wyłącznie celom rozrywkowym. Więc sorry, chce Pan otwierać, proszę bardzo - ale TYLKO w lokalu usługowym a nie mieszkalnym. Ja w tym bloku kosmetyki tego rodzaju nie potrzebuję.

Kamil12 pisze:Lokali usługowych proporcjonalnie do mieszkań jest bardzo mało i dlatego pytam Państwa o zgodę, taki Gabinet nie jest uciążliwa działalnością. Ja chcę to zrobić legalnie i uczciwie z tego co wiem to już parę działalności jest już otwartych na różnych piętrach i nikt nas o zgodę nie pytał! Ja będę płacił dodatkowe podatki ze względu prowadzenia usługi. W każdym mieszkaniu będzie napewno kobieta to też duży plus dla mieszkańców że na miejscu będzie taki Gabinet a i Panowie korzystają . To jest pierwsze piętro wejście bezpośrednio z klatki schodowej wydaje mi się że dla nikogo to nie będzie problemem.
Bardzo proszę o oddanie głosu na tak lub nie.
Można elektronicznie na portalu TuMieszkamy.
Zdrowych Wesolych Świat dla Wszystkich mieszkańców :) pozdrawiam Kamil

Zapewne nikt tego nie przeczytał...
p.s.
Pozwolę panu to otworzyć, jeśli notarialnie Pan poświadczy, że lokal ten nie będzie służył celom erotycznym.

Z doświadczenia Pan wie rozumiem Korzysta! Ochrania owe Gabinety!
Mogę poświadczyc notarialne bez problemu:)!

wiewioor85

Postautor: wiewioor85 » 04 kwie 2018, 18:40

Tak, ochraniałem. Nie wstydzę się tego. A jakby ktoś miał dalej problemy ze zrozumieniem: tak ochraniałem burdele domówki.
W takim razie spotkanie wspólnoty jest w kwietniu. Proponuję aby zgłosił Pan ten temat do dyskusji, wspólnie ustalimy rygor naruszenia warunków umowy, następnie Pan przedstawi we wspólnocie akt notarialny i może Pan działać.
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2018, 18:48 przez wiewioor85, łącznie zmieniany 1 raz.

Kamil12

Postautor: Kamil12 » 04 kwie 2018, 18:45

wiewioor85 pisze:"5 letniego doświadczenia w branży ochroniarskiej"
czytamy ze zrozumieniem "kolesiu"

Można się łapać za słowa w dwie strony to działa :)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”