Koszty ochrony osiedla / bloku / czy pozostawić ochronę - Orlinskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
bar

Re: Koszty ochrony osiedla / bloku / czy pozostawić ochronę - Orlinskiego 1

Postautor: bar » 14 mar 2018, 16:02

Gdzie to pismo przyszło i kiedy?

_damian

Postautor: _damian » 18 mar 2018, 12:25

bar pisze:Gdzie to pismo przyszło i kiedy?

Pismo znajdziesz w skrzynce pocztowej.

gucio

Postautor: gucio » 29 mar 2018, 23:32

dzisiaj po południu byłem świadkiem jak Nasz Pan ochroniarz zauważył pewnego jegomościa który na wózku przywiózł pełno gruzu i wielkie kartony i chciał wrzucić do Naszego kontenera. . kazał mu iść tam skąd przyszedł i żeby wrzucił do swojego kontenera notabene Pan był Orlińskiego 3 a ich kontener jest tak przepełniony że wszystko leży wokół niego bo się już nic nie mieści . . .
Ja bym się w sumie jeszcze zastanowił czy ochronę wyrzucać, może zostawić ją ale na naszych warunkach tzn pilnują czy nie ma samochodów na chodnikach itp itd może tez wystarczy aby pilnowali tylko w godzinach nocnych od 19. do 7. rano
Pracowałem w firmie w której mieliśmy bardzo dobry monitorinig mnóstwo kamer ale jak już coś się stało złego to policja owszem przyjmowała za każdym razem sprawę brała filmy a następnie po kilku tygodniach przychodziło pismo sprawa umorzona , podejrzany niezidentyfikowany . dodam że takich spraw w miesiącu było czasami kilkadziesiąt a "sprawca wykryty" oscylowal w liczbie 1szt.
Przemyslmy to jeszcze raz na spokojnie

zadowolenimieszkańcy

Postautor: zadowolenimieszkańcy » 03 kwie 2018, 7:58

Nie wiem na ile sensowne jest pozostawienie ochrony, żeby ta pilnowała czy ktoś wrzuca śmieci nie do swojego kontenera, albo źle parkuje samochód. W sytuacji kiedy ochrona naprawdę była potrzebna żadnej interwencji nie było. Mieliśmy pewnej nocy na korytarzu, przed drzwiami do mieszkania "nieproszonego gościa" w postaci bezdomnego w stanie mocno nietrzeźwym (brak jakiegokolwiek kontaktu z nim), i w tej sytuacji, w której ochrona zdecydowanie powinna była zainterweniować (bo przecież w tym celu jest ona zatrudniona) nie było możliwości skontaktowania się z nią, swoją drogą nie wiem na ile działał przycisk w domofonie wzywający ochronę, ale półgodzinne próby dzwonienia po ochroniarza nie przyniosły rezultatów i ostatecznie musieliśmy ściągnąć straż miejską, która "zgarnęła" pana spod naszych drzwi. Sytuacja która miała miejsce mogła być naprawdę niebezpieczna i czy dosyć kosztowna ochrona nie powinna przysłużyć się w takich właśnie przypadkach? O ile do czasu tamtego zdarzenia wahaliśmy się co do ochrony, no bo przecież fajnie jak się pan ochroniarz przejdzie wokół bloku i będzie robił "porządki" z nieprawidłowym wyrzucaniem śmieci albo parkowaniem, ale jeżeli w sytuacji, w której czuliśmy się zagrożeni we własnym mieszkaniu tego pana już nie było, to zdecydowanie uważamy, że ochrona to tylko i wyłącznie ponoszenie zbędnych kosztów.

Adam

Postautor: Adam » 03 kwie 2018, 15:56

Czy ktoś widział umowę z firmą ochroniarską?
Czy firma ta odpowiada finansowo za szkody?
Np. Ktoś przewrócił latarnie przy placu zabaw. Czy firma ochroniarska odpowiada za niedopilnowanie?

playand1

Postautor: playand1 » 03 kwie 2018, 19:42

Adam pisze:Czy ktoś widział umowę z firmą ochroniarską?

Na pewno każdy, kto zalogował się do panelu klienta...

agulass

Postautor: agulass » 04 kwie 2018, 9:15

playand1 pisze:

O jakim panelu klienta mówisz? Bo ja loguję się do naszej administracji i nic nie widzę. Chyba, że źle szukam...

playand1

Postautor: playand1 » 04 kwie 2018, 9:28

agulass pisze:
playand1 pisze:

O jakim panelu klienta mówisz? Bo ja loguję się do naszej administracji i nic nie widzę. Chyba, że źle szukam...

strefa klienta zarządcy budynku: w menu po lewej Dokumenty->Dokumenty wspólnoty->Umowy->Umowa Feniks.pdf

Mam nadzieję, że dotarcie do modułu głosowania nie stanowi problemu dla mieszkańców bloku, w przeciwnym wypadku, chętnie służę pomocą.

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 04 kwie 2018, 13:23

dzięki, nie widziałam tego wcześniej....

hmm, no nie powiem, wzruszyłam się i łzy mi kapały jak czytałam m.in.: "Zleceniobiorca w ramach ww. ceny gwarantuje: w pełni jednolicie umundurowanych i (...) pracowników wyposażonych w łączność bezprzewodową" :) naprawdę jestem pod wrażeniem....

A podsumowując, nie - nie odpowiadają za nic. A jeden ze wspólników dość karkołomnie wyglądającej spółki cywilnej - ma kapitał zakładowy aż 5.000,00 zł :) (ale to i tak bez znaczenia - wystarcza zapisy umowy, żeby się nie musieli o nic martwić)

BTW. dotarcie do modułu głosowania stanowi problem - więc proszę pomóż, bo ja nigdzie tych uchwał nie widzę :)

playand1

Postautor: playand1 » 04 kwie 2018, 14:57

Nietoperzu pisze: bo ja nigdzie tych uchwał nie widzę :)

rozumiem, że to aluzja do braku większości uchwał w systemie ;)

Najprawdopodobniej te uchwały, na które głosowaliśmy na zebraniu wymagają od zarządcy wklepania ręcznego każdego głosu do konta użytkownika - tak żeby nie było, że ktoś np zagłosował na papierze za a w internecie przeciw. Stąd pewnie wynika to opóźnienie w pojawieniu się większości uchwał do głosowania. Ale już mogliby to ogarnąć, bo jak mamy głosować do końca kwietnia to słabo to widze.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”