Koszty ochrony osiedla / bloku / czy pozostawić ochronę - Orlinskiego 1
Re: Koszty ochrony osiedla / bloku / czy pozostawić ochronę - Orlinskiego 1
Gdzie to pismo przyszło i kiedy?
bar pisze:Gdzie to pismo przyszło i kiedy?
Pismo znajdziesz w skrzynce pocztowej.
dzisiaj po południu byłem świadkiem jak Nasz Pan ochroniarz zauważył pewnego jegomościa który na wózku przywiózł pełno gruzu i wielkie kartony i chciał wrzucić do Naszego kontenera. . kazał mu iść tam skąd przyszedł i żeby wrzucił do swojego kontenera notabene Pan był Orlińskiego 3 a ich kontener jest tak przepełniony że wszystko leży wokół niego bo się już nic nie mieści . . .
Ja bym się w sumie jeszcze zastanowił czy ochronę wyrzucać, może zostawić ją ale na naszych warunkach tzn pilnują czy nie ma samochodów na chodnikach itp itd może tez wystarczy aby pilnowali tylko w godzinach nocnych od 19. do 7. rano
Pracowałem w firmie w której mieliśmy bardzo dobry monitorinig mnóstwo kamer ale jak już coś się stało złego to policja owszem przyjmowała za każdym razem sprawę brała filmy a następnie po kilku tygodniach przychodziło pismo sprawa umorzona , podejrzany niezidentyfikowany . dodam że takich spraw w miesiącu było czasami kilkadziesiąt a "sprawca wykryty" oscylowal w liczbie 1szt.
Przemyslmy to jeszcze raz na spokojnie
Ja bym się w sumie jeszcze zastanowił czy ochronę wyrzucać, może zostawić ją ale na naszych warunkach tzn pilnują czy nie ma samochodów na chodnikach itp itd może tez wystarczy aby pilnowali tylko w godzinach nocnych od 19. do 7. rano
Pracowałem w firmie w której mieliśmy bardzo dobry monitorinig mnóstwo kamer ale jak już coś się stało złego to policja owszem przyjmowała za każdym razem sprawę brała filmy a następnie po kilku tygodniach przychodziło pismo sprawa umorzona , podejrzany niezidentyfikowany . dodam że takich spraw w miesiącu było czasami kilkadziesiąt a "sprawca wykryty" oscylowal w liczbie 1szt.
Przemyslmy to jeszcze raz na spokojnie
-
Nie wiem na ile sensowne jest pozostawienie ochrony, żeby ta pilnowała czy ktoś wrzuca śmieci nie do swojego kontenera, albo źle parkuje samochód. W sytuacji kiedy ochrona naprawdę była potrzebna żadnej interwencji nie było. Mieliśmy pewnej nocy na korytarzu, przed drzwiami do mieszkania "nieproszonego gościa" w postaci bezdomnego w stanie mocno nietrzeźwym (brak jakiegokolwiek kontaktu z nim), i w tej sytuacji, w której ochrona zdecydowanie powinna była zainterweniować (bo przecież w tym celu jest ona zatrudniona) nie było możliwości skontaktowania się z nią, swoją drogą nie wiem na ile działał przycisk w domofonie wzywający ochronę, ale półgodzinne próby dzwonienia po ochroniarza nie przyniosły rezultatów i ostatecznie musieliśmy ściągnąć straż miejską, która "zgarnęła" pana spod naszych drzwi. Sytuacja która miała miejsce mogła być naprawdę niebezpieczna i czy dosyć kosztowna ochrona nie powinna przysłużyć się w takich właśnie przypadkach? O ile do czasu tamtego zdarzenia wahaliśmy się co do ochrony, no bo przecież fajnie jak się pan ochroniarz przejdzie wokół bloku i będzie robił "porządki" z nieprawidłowym wyrzucaniem śmieci albo parkowaniem, ale jeżeli w sytuacji, w której czuliśmy się zagrożeni we własnym mieszkaniu tego pana już nie było, to zdecydowanie uważamy, że ochrona to tylko i wyłącznie ponoszenie zbędnych kosztów.
Czy ktoś widział umowę z firmą ochroniarską?
Czy firma ta odpowiada finansowo za szkody?
Np. Ktoś przewrócił latarnie przy placu zabaw. Czy firma ochroniarska odpowiada za niedopilnowanie?
Czy firma ta odpowiada finansowo za szkody?
Np. Ktoś przewrócił latarnie przy placu zabaw. Czy firma ochroniarska odpowiada za niedopilnowanie?
Adam pisze:Czy ktoś widział umowę z firmą ochroniarską?
Na pewno każdy, kto zalogował się do panelu klienta...
playand1 pisze:Adam pisze:Czy ktoś widział umowę z firmą ochroniarską?
O jakim panelu klienta mówisz? Bo ja loguję się do naszej administracji i nic nie widzę. Chyba, że źle szukam...
agulass pisze:playand1 pisze:Adam pisze:Czy ktoś widział umowę z firmą ochroniarską?
O jakim panelu klienta mówisz? Bo ja loguję się do naszej administracji i nic nie widzę. Chyba, że źle szukam...
strefa klienta zarządcy budynku: w menu po lewej Dokumenty->Dokumenty wspólnoty->Umowy->Umowa Feniks.pdf
Mam nadzieję, że dotarcie do modułu głosowania nie stanowi problemu dla mieszkańców bloku, w przeciwnym wypadku, chętnie służę pomocą.
-
dzięki, nie widziałam tego wcześniej....
hmm, no nie powiem, wzruszyłam się i łzy mi kapały jak czytałam m.in.: "Zleceniobiorca w ramach ww. ceny gwarantuje: w pełni jednolicie umundurowanych i (...) pracowników wyposażonych w łączność bezprzewodową"
naprawdę jestem pod wrażeniem....
A podsumowując, nie - nie odpowiadają za nic. A jeden ze wspólników dość karkołomnie wyglądającej spółki cywilnej - ma kapitał zakładowy aż 5.000,00 zł
(ale to i tak bez znaczenia - wystarcza zapisy umowy, żeby się nie musieli o nic martwić)
BTW. dotarcie do modułu głosowania stanowi problem - więc proszę pomóż, bo ja nigdzie tych uchwał nie widzę
hmm, no nie powiem, wzruszyłam się i łzy mi kapały jak czytałam m.in.: "Zleceniobiorca w ramach ww. ceny gwarantuje: w pełni jednolicie umundurowanych i (...) pracowników wyposażonych w łączność bezprzewodową"

A podsumowując, nie - nie odpowiadają za nic. A jeden ze wspólników dość karkołomnie wyglądającej spółki cywilnej - ma kapitał zakładowy aż 5.000,00 zł

BTW. dotarcie do modułu głosowania stanowi problem - więc proszę pomóż, bo ja nigdzie tych uchwał nie widzę

Nietoperzu pisze: bo ja nigdzie tych uchwał nie widzę
rozumiem, że to aluzja do braku większości uchwał w systemie

Najprawdopodobniej te uchwały, na które głosowaliśmy na zebraniu wymagają od zarządcy wklepania ręcznego każdego głosu do konta użytkownika - tak żeby nie było, że ktoś np zagłosował na papierze za a w internecie przeciw. Stąd pewnie wynika to opóźnienie w pojawieniu się większości uchwał do głosowania. Ale już mogliby to ogarnąć, bo jak mamy głosować do końca kwietnia to słabo to widze.
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”