Estakada przy al. Bora Komorowskiego - mural lotniczy czy zieleń - dyskusja

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
iti

Re: Estakada przy al. Bora Komorowskiego - mural lotniczy czy zieleń - dyskusja

Postautor: iti » 20 mar 2018, 2:20

Podrzucam zdjęcia estakady nad Bora-Komorowskiego widzianej od strony pasa startowego dawnego lotniska w Czyżynach :) Trzeba przyznać, że nie wygląda to specjalnie atrakcyjnie i przydałoby się jakoś to zasłonić. Spójrzcie na te zacieki po prawej stronie, jeszcze nie jest otwarta, a już na niej są. Myślicie, że tak samo nie zacząłby wkrótce wyglądać mural, bo ja miałbym pewne obawy, że tak.

Obrazek

A gdyby tak wzdłuż estakady, w pewnej odległości od niej posadzić drzewa i krzewy i zrobić ścianę z zieleni? Ewentualnie właśnie obsadzić ją zielonymi pnączami, żeby przysłonić trochę tego szarego betonu. Wszyscy teraz mówią bez przerwy o zieleni, więc pojawia się szansa na to, aby trochę jej jeszcze przybyło w okolicy :)

Obrazek

Swoją drogą, ostatnio w prasie pojawiły się informacje o tym, że otwarcie nowej estakady nad ul. Bora-Komorowskiego miałoby nastąpić jeszcze przed Świętami Wielkanocnymi :) Choć jak tam byłem ostatnio, to wyglądało, jakby czekało ich nieco więcej roboty, ale miejmy nadzieję, że skończą. Ciekawe kiedy i czy się dowiemy, jakie były kary umowne za opóźnienia...

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 20 mar 2018, 11:57

Estakada jest już gotowa.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 12:29 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy

Postautor: Nowy » 20 mar 2018, 13:14

Jak byłem tydzień temu, to nie było jeszcze wierzchniej warstwy asfaltu, widać że faktycznie coś robią :)

Selassie

Postautor: Selassie » 20 mar 2018, 18:06

Ja to bym wolal jakas abstrakcyjna sztuke - albo rzeczywiscie samoloty.

Mam troche dosyc patryiotycznych / histrycznych nawiazan.
Chcialbym zeby w przestrzeni w ktorej zyje bylo troche mniej ideologii a wiecej estetyki.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 20 mar 2018, 23:28

:|
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 12:31 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 21 mar 2018, 14:16

Skąd pomysł, że pisanie pomysłów tu na forum ma jakąś moc sprawczą i "coś zrobią"?

iti

Postautor: iti » 10 kwie 2018, 10:00

Co do muralu, to polecam wszystkim jego zwolennikom artykuł (a raczej galerię):
krakow.naszemiasto.pl/artykul/zniszczone-krakowskie-murale-historyczne-zdjecia,4599602,artgal,t,id,tm.html

Obrazek

Niestety tak kończy większość tego rodzaju dzieł, nie wiem czy na pewno chciałbym takiego czegoś przy lotnisku. A jeżeli chodzi o pisanie na forum i moc sprawczą, to jest projekt zgłoszony w Budżecie Obywatelskim Zielona estakada nad ul. Bora-Komorowskiego, formalnie zweryfikowany już pozytywnie. Zobaczymy, jak pójdzie dalej.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”