Koszty przeniesieina własności mieszkania / koszty notariusza / formalności - Avia 7

Forum dla osób, które zamierzają kupić mieszkanie lub zamieszkają w budynku Avia 7 Budimex'u w krakowskich Czyżynach.
Awatar użytkownika
renee

Re: Koszty przeniesieina własności mieszkania / koszty notariusza / formalności - Avia 7

Postautor: renee » 04 kwie 2018, 15:56

klukli26 pisze:A czy ktoś kto zaakceptował ich cenę jeszcze po tym próbował negocjacji ? Ja za mieszkanie 38 m bez komórki i miejsca mam 1700 zł co wydaje mi się za dużo patrząc na was...

Ktoś z innego budynku Avia (nie pamiętam z którego) negocjował cenę po wcześniejszym jej uzgodnieniu. Info z ich forum.

Matys

Re: Koszty przeniesieina własności mieszkania / koszty notariusza / formalności - Avia 7

Postautor: Matys » 04 kwie 2018, 16:31

Jak cena wydaje się Wam jeszcze za duża to warto poprosić o szczegółową rozpiskę kosztów (to też może ich przekonać do obniżenia kosztów żeby nie musieli ich nagle ukrywać). Mi podesłali i wygląda już ok. Chyba faktycznie nie zejdę niżej z racji 2 ksiąg wieczystych.

JULITA102

Postautor: JULITA102 » 04 kwie 2018, 19:58

Dzisiaj w kancelarii poinformowano mnie, że jeśli przedstawię z imienia i nazwiska osobę, która za mieszkanie 64 m bez piwnicy i garażu z wpisem do księgi zapłaciła 1 500,00 pln to ja będę następną taką osobą.

Na dzisiaj za w/w mieszkanie opłata 2 000,00 pln ;-(

klukli26

Postautor: klukli26 » 04 kwie 2018, 20:45

JULITA102 pisze:Dzisiaj w kancelarii poinformowano mnie, że jeśli przedstawię z imienia i nazwiska osobę, która za mieszkanie 64 m bez piwnicy i garażu z wpisem do księgi zapłaciła 1 500,00 pln to ja będę następną taką osobą.

Na dzisiaj za w/w mieszkanie opłata 2 000,00 pln ;-(

Co za goście ! To samo mi powiedzieli !cwaniacy gdyby tak się trzymali prawa to by wiedzieli ze na forum nie udostępnia się takich inf... dlatego tak mówią !
Może zacznijmy lecieć z imienia i nazwiska to za akt zapłacimy 1200 zł :D

Małgorzatka

Postautor: Małgorzatka » 08 kwie 2018, 9:15

Się wtrącę gościnnie w Wasz wątek. Pamiętajcie, że jednak jest to forum i jednak, jak słusznie ktoś zauważył, anonimowe. Toolpusher za swoje mieszkanie wyliczył na wątku O12 że same koszty stałe +max stawka not. będą wynosić 1531 zł. Jest oczywiście możliwe, że 4 odpisy oraz wynagrodzenie not. za wpis hipoteki udało mu się wynegocjować tak aby ich koszt zmieścił się w zmniejszonej max stawce wynagrodzenia za akt ustnowienia odrebnej własności lokalu i umowy przeniesienia własności (a w zasadzie urwać z tego jeszcze 31 zł :))
ale... żebyście taką cenę uzyskali dla siebie, musicie dobrze operować kwotami max za poszczególne czynności, które wchodzą w grę i pamiętać że te kwoty które są ruchome nie zależą od metrażu mieszkania tylko od jego wartości. Jeżeli zaczynacie rozmowę z notariuszem od tego, że interesuje Was cena za mieszkanie o metrażu x, stawiacie się na lekko przegranej pozycji.
No i powodzenia, bo nie ma co przepłacać :)

knd

Postautor: knd » 08 kwie 2018, 21:17

Doliczcie sobie jeszcze, że za wpis do hipoteki trzeba zapłacić w sądzie 200zł.

Ja z notariuszem w zasadzie nie negocjowałem - zadzwoniłem i powiedziałem, że muszę wiedzieć wcześniej ile to będzie, bo urządzam mieszkanie i jestem praktycznie spłukany (co zresztą było w 100% zgodne z prawdą), oraz że każda złotówka się dla mnie liczy.

Podał mi przez telefon całkiem fajną cenę (korzystniejszą, niż te o których ludzie piszą w wątku) i szczerze mówiąc byłem zaskoczony, że będzie aż tak tanio. Miałem plan B wg którego jeśli cena będzie za wysoka, to podzwonię po innych notariuszach i zapytam się na ile oni wyceniają taką usługę, ale nie było takiej potrzeby.

Inna sprawa, że tak jak ktoś napisał wcześniej - nie możemy porównywać się tylko metrażem, bo ktoś może mieć większe mieszkanie warte mniej, niż mniejsze kogoś innego.

sylw

Postautor: sylw » 10 kwie 2018, 10:29

Mi zeszli ok. 600 zl jak poinformowalam o kwocie, ktora zostala zaproponowana przez inna kancelarie.
Polecam dzwonic, wiele mozna zdzialac obnizajac takse :-)

GRB

Postautor: GRB » 10 kwie 2018, 23:04

W moim przypadku z początkowej kwoty ok. 2300 zł udało się wynegocjować ostatecznie 1800 zł.
Mieszkanie 41 m + hipoteka + komórka lokatorska.

skowronki

Postautor: skowronki » 11 kwie 2018, 12:27

Czy po podpisaniu aktu u dewelopera trzeba coś zanieść jeszcze do budimexu? Np w celu zmniejszenia opłat?

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”