Uchwały wspólnoty mieszkaniowej poddane pod głosowanie - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Nietoperzu

Uchwały wspólnoty mieszkaniowej poddane pod głosowanie - Orlińskiego 1

Postautor: Nietoperzu » 02 kwie 2018, 16:47

Dlaczego na zzn jest tylko jedna uchwała do głosowania i to, za przeproszeniem, taka, o której w ogóle nie było mowy na zebraniu? Skąd ona się wzięła? I gdzie jest, znacznie ważniejsza, reszta???

Z tego co pamiętam, było ustalane że głosowanie ma się zakończyć do 30.04.2018. Mam rozumieć, że niezamieszczanie uchwał do głosowania jest celowym działaniem, aby ich nie przegłosować?? Ciekawa sytuacja.

czekamy 2017

Re: Uchwały wspólnoty mieszkaniowej poddane pod głosowanie - Orlińskiego 1

Postautor: czekamy 2017 » 02 kwie 2018, 21:38

Widząc jaka jest frekwencja w głosowaniu na temat lokalu 33 to można przypuszczać że i z pozostałymi uchwałami może być problem, co nie zmienia faktu że uchwały (a jest ich sporo po zebraniu) miały być już dawno dostępne online.
Może warto napisać e maile do zzn z zapytaniem o uchwały...

janina_nowak

Postautor: janina_nowak » 06 kwie 2018, 18:13

Spokojnie, na pewno zaraz się pojawią. A jak nie będzie po weekendzie to trzeba napisać do administratora i po kłopocie.

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 10 kwie 2018, 22:23

Drodzy Sąsiedzi pojawiły się uchwały pod głosowanie na stronie zzn.pl
Choć jest kilka błędów lub ja nie dosłyszałam na zebraniu, czas wypowiedzenia umowy ochronie to lipiec plus 30dni czyli od sierpnia dopiero jej nie będzie wydawało mi się że to wcześniej zadziała.
Ważne na uchwały głosujemy do 18 maja 2018

gapek

Postautor: gapek » 11 kwie 2018, 17:11

Czekamy2017 dzięki za informację!

Ja tę uchwałę odnośnie ochrony rozumiem inaczej - od 1 lipca chcemy zrezygnować, więc do końca maja zarządca musi wypowiedzieć umowę ochronie, aby z końcem czerwca się zakończyła. Zadzwonię to doprecyzować i dowiedzieć się jak to mamy rozumieć.

Nie pojawiła się natomiast uchwała odnośnie rezygnacji z kontenerów, które miały zniknąć z końcem maja, a więc być wypowiedziane z końcem kwietnia - w rozmowie telefonicznej Pani Zarządca nie wiedziała czy potrzebują do tego naszej uchwały czy nie..

Nie ma uchwały nr 9/2018.

Nie można głosować na uchwałę nr 1/2018 (przynajmniej u mnie).

Ponadto, dzwoniąc w poniedziałek z interwencją o pojawienie się w końcu uchwał, otrzymałam informację, że termin na głosowanie zostaje do końca kwietnia a jeśli nie uda się zdobyć większości to termin wydłużą. Dawanie od razu dłuższego terminu wiąże się z późniejszym oddawaniem głosów przez mieszkańców na zasadzie "mamy czas" - prosiłabym o oddawanie głosów jeśli ktoś jest zdecydowany, aby jak najszybciej je przegłosować większością.

Będę również dzwonić w sprawie uchwał uchwalonych jeszcze "za czasów" budimexu, gdyż mimo próśb nadal się nie pojawiły w systemie i ciągle otrzymuję odpowiedź, że są w biurze na Kapelance.. a często jest odniesienie się do regulaminu wspólnoty, którego jeszcze nie widziałam.. czy ktoś go widział? :)

Co do kolejnego spotkania wspólnoty - trwają ustalenia ze strony zarządcy, które miejmy nadzieję zakończą się sukcesem i organizacją spotkania do końca kwietnia tak jak to było planowane.

kamil

Postautor: kamil » 11 kwie 2018, 18:07

Ktoś mi może wyjaśnić o co chodzi z tymi uchwałami:
Wspólnota Mieszkaniowa podejmuje decyzję, że w przypadku niezgłoszenia osób do wywozu nieczystości w danym mieszkaniu będzie na to mieszkanie naliczana opłata za 1 osobę.

w sprawie wyrażenia zgody na zniszczenie dokumentacji po upływie okresu przedawnienia

- przykładowo o jaką dokumentację chodzi i jaki to jest okres przedawnienia?

Ponadto w uchwale: "w sprawie ustalenia wysokości zaliczek na pokrycie kosztów miejsc postojowych, komórek lokatorskich i schowków" jest błąd
2. Miejsc postojowych zewnętrznych - 25,00 zł/m2 za miejsce postojowe,

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 11 kwie 2018, 19:30

kamil pisze:Ktoś mi może wyjaśnić o co chodzi z tymi uchwałami:
Wspólnota Mieszkaniowa podejmuje decyzję, że w przypadku niezgłoszenia osób do wywozu nieczystości w danym mieszkaniu będzie na to mieszkanie naliczana opłata za 1 osobę.

Kamil mieszkańcy bardzo różnie podchodzą do tematu zgłaszania osób do wywozu nieczystości(śmieci), po prostu 1 mieszkanie- to 1 osoba produkująca śmieci- ma być uczciwie. W innych wspólnotach jest to rozliczane w bardzo różny sposób, wg zużycia wody, deklaracja osób zamieszkujących mieszkanie czy wg metrażu. Takie zgłoszenia to pole do popisu dla kreatywnych w wielu inwestycjach nagle okazywało się że konkretne mieszkanie nie ma zgłoszonych mieszkańców a tym samym nie może płacić a finalnie okazywało się że mieszkają 4 osoby
w sprawie wyrażenia zgody na zniszczenie dokumentacji po upływie okresu przedawnienia

- przykładowo o jaką dokumentację chodzi i jaki to jest okres przedawnienia?
http://www.administrator24.info/artykul ... szkaniowej tu mamy link jaka to dokumentacja
http://emieszkaniec.pl/blog/jaki-jest-t ... s5Fsy5uaM8 a tu jak długo przechowywać dokumenty

Ponadto w uchwale: "w sprawie ustalenia wysokości zaliczek na pokrycie kosztów miejsc postojowych, komórek lokatorskich i schowków" jest błąd
też tak mi się wydawało, chyba co innego było ustalane

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 11 kwie 2018, 19:37

gapek pisze:Czekamy2017 dzięki za informację! Nie ma za co :)

Ja tę uchwałę odnośnie ochrony rozumiem inaczej - od 1 lipca chcemy zrezygnować, więc do końca maja zarządca musi wypowiedzieć umowę ochronie, aby z końcem czerwca się zakończyła. Zadzwonię to doprecyzować i dowiedzieć się jak to mamy rozumieć. No właśnie dziwnie skonstruowane zdanie i różnie można to rozumieć

Nie pojawiła się natomiast uchwała odnośnie rezygnacji z kontenerów, które miały zniknąć z końcem maja, a więc być wypowiedziane z końcem kwietnia - w rozmowie telefonicznej Pani Zarządca nie wiedziała czy potrzebują do tego naszej uchwały czy nie.. może lepiej wszystko "załatwiać" uchwałami będzie bezpieczniej

Nie ma uchwały nr 9/2018.

Brakuje też u mnie tej uchwały

Nie można głosować na uchwałę nr 1/2018 (przynajmniej u mnie). spróbuj ponowie się zalogować, u mnie działa

Ponadto, dzwoniąc w poniedziałek z interwencją o pojawienie się w końcu uchwał, otrzymałam informację, że termin na głosowanie zostaje do końca kwietnia a jeśli nie uda się zdobyć większości to termin wydłużą. Dawanie od razu dłuższego terminu wiąże się z późniejszym oddawaniem głosów przez mieszkańców na zasadzie "mamy czas" - prosiłabym o oddawanie głosów jeśli ktoś jest zdecydowany, aby jak najszybciej je przegłosować większością.

Będę również dzwonić w sprawie uchwał uchwalonych jeszcze "za czasów" budimexu, gdyż mimo próśb nadal się nie pojawiły w systemie i ciągle otrzymuję odpowiedź, że są w biurze na Kapelance.. a często jest odniesienie się do regulaminu wspólnoty, którego jeszcze nie widziałam.. czy ktoś go widział? :)

Co do kolejnego spotkania wspólnoty - trwają ustalenia ze strony zarządcy, które miejmy nadzieję zakończą się sukcesem i organizacją spotkania do końca kwietnia tak jak to było planowane.

Wychodzi na to że konieczne jest powołanie zarządu który będzie w naszym imieniu patrzył na ręce wspólnocie, bo na wyjaśnienie lub zakończenie niektórych tematów nie można się doprosić.

gapek

Postautor: gapek » 11 kwie 2018, 19:59

kamil pisze:Ponadto w uchwale: "w sprawie ustalenia wysokości zaliczek na pokrycie kosztów miejsc postojowych, komórek lokatorskich i schowków" jest błąd

Myślę że to omyłka pisarska i powinno być 25 zł za miejsce postojowe, bez dodawania "m2", niemniej jednak trzeba zwrócić Paniom na to uwagę, żeby nie głosować błędnie skonstruowanej uchwały.

czekamy2017 pisze:konieczne jest powołanie zarządu

Też jestem za tym.

gapek

Postautor: gapek » 12 kwie 2018, 10:44

Rozmawiałam dziś z Panią zarządcą i mam kilka odpowiedzi i wyjaśnień, ale też kolejnych wątpliwości ;)
Pani Zarządca obiecała poprawić wszystkie omyłki w uchwałach (tj. niemożliwość głosowania na uchwałę nr 1, brak załączników do tej uchwały, błędne odwołanie w par. 2 uchwały nr 2, brak doprecyzowania dot. procentowego udziału lokali użytkowych w uchwale nr 5, uchwała nr 6 - miejsca postojowe zewn - poprawka na 25 zł za miejsce).

Co do uchwały nr 7 o ochronie - jest tak jak pisałam wyżej, tj. od 1 lipca rezygnujemy z ochrony, a więc umowa musi zostać przez Administrację wypowiedziana do końca maja ze skutkiem na koniec czerwca, tak aby od 1 lipca ochrony nie było.

Co do braku uchwały nr 9 okazało się, że się numerki im pokręciły przy tworzeniu uchwał i kolejną uchwałę będzie można "włożyć" pod ten numer.

Teraz moje wątpliwości ;) :
Uchwała nr 3: 0,20 zł/m2 na fundusz remontowy płacą wszyscy - lokale mieszkalne, usługowe, miejsca postojowe podziemne, komórki lok., schowki - wydawało mi się, że to będzie dotyczyło tylko lokali mieszkalnych i usługowych..

Uchwała nr 6: co do miejsc post. w garażu i schowków - ja zrozumiałam, że będzie to wyliczane od m2 miejsca/schowka, a teraz okazuje się że to od m2 udziału - czyli jak np. miejsce postojowe ma 12 m2 to jego m2 powierzchni ułamkowej udziału to 28 m2.. co znacznie zwiększa koszty.. czy pamiętacie, żeby coś takiego było mówione na zebraniu? Pani twierdzi, że to tłumaczyła, ja tego nie pamiętam, żeby tak było mówione. Taka uchwała podobno poszła do podpisu na sali i musi też być w systemie, a jak chcemy to zmienić to musimy to uzgodnić na następnym zebraniu

Co do następnego zebrania, pojawiła się informacja na ogłoszeniach:
Dzień dobry
Szanowni Państwo
Zgodnie z ustaleniami z zebrania chcemy zwołać kolejne zebranie w celu omówienia spraw, które nie zdążyliśmy omówić na ostatnim zebraniu.
Ze względu na fakt, że szkoła może nam wynająć "salę" tylko do godziny 20: 00 zaproponowałam, że można by było zrobić zebranie w pobliskim klubie studenckim Kwadrat. Klub Kwadrat może wynająć nam salę. Koszt wynajęcia to 1230 zł (koszt wynajęcia sali w szkole to 160zł).
Ze względu na wysokie koszty wynajmu sali w Kwadracie zebranie zorganizujemy w szkole.
O terminie zebrania poinformujemy Państwo w osobnym ogłoszeniu.
Z poważaniem
Magdalena Skraba

Co do kontenerów na gruz - otrzymałam informację, że nie potrzebna jest uchwała i wypowiedzą umowę z końcem kwietnia ze skutkiem na koniec maja, a od czerwca nie będzie kontenerów na gruz tylko wrócą kontenery "zwykłe" do pozostałych klatek.

Pani Zarządca obiecała też (wreszcie ;) ) zamieścić wszystkie wcześniejsze uchwały "z czasów budimexu" oraz regulaminy np. regulamin wspólnoty, regulamin opłat (do którego jest odwołanie w jednej z uchwał na które mamy głosować).

Chyba o niczym nie zapomniałam ;) :)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”