Koszty utrzymania / zarządu nieruchomości i ich obniżenie - Orlińskiego 5
Re: Koszty utrzymania / zarządu nieruchomości i ich obniżenie - Orlińskiego 5
Jestem również za jak najszybszym zwołaniem zebrania. Koszty wywozu śmieci też są niezłe...
Nie wiem czy koszty śmieci można obniżyć ,ale ochronę na pewno....
Koszty śmieci to żart. Nie powinny byc liczone od metrażu mieszkania, tylko od osoby.
Chyba logiczne, że dwuosobowa rodzina wyprodukuje tych śmieci więcej niż 1 osoba na takim samym metrażu?
Chyba logiczne, że dwuosobowa rodzina wyprodukuje tych śmieci więcej niż 1 osoba na takim samym metrażu?
W koszty śmieci wydaje mi się ze jest wliczony koszt wywozu kontenera. Jeśli chodzi o ochronę to jak najbardziej jestem za rezygnacją. Warto zastanowić się jeszcze nad postawieniem znaku droga pozarowa aby uporządkować wejścia do klatek ponieważ niektórzy to praktycznie wyjeżdżają samochodami do klatek. Nie mówiąc o sytuacji gdyby potrzebna była reakcja straży pożarnej
Gremax coś się kurcze ociąga 
Może ich trzeba popędzić...
Zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 3 Ustawy o własności lokali (UWL) zarząd lub zarządca wspólnoty mieszkaniowej jest zobowiązany do zwołania zebrania ogółu właścicieli lokali co najmniej raz w roku, nie później niż w pierwszym kwartale każdego roku. Zarząd lub zarządca (nie administrator – zarządca nieruchomości) mogą również w razie potrzeby zwołać zebranie ogółu właścicieli (art. 31 lit. a UWL). Zebranie powinno być również zwołane przez zarząd lub zarządcę na wniosek właścicieli lokali dysponujących co najmniej 1/10 udziałów w nieruchomości wspólnej (art. 31 lit. b UWL). Wynika więc z powyższego, że generalną zasadą jest zwoływanie zebrania przez zarząd lub zarządcę, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1 UWL.

Może ich trzeba popędzić...
Zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 3 Ustawy o własności lokali (UWL) zarząd lub zarządca wspólnoty mieszkaniowej jest zobowiązany do zwołania zebrania ogółu właścicieli lokali co najmniej raz w roku, nie później niż w pierwszym kwartale każdego roku. Zarząd lub zarządca (nie administrator – zarządca nieruchomości) mogą również w razie potrzeby zwołać zebranie ogółu właścicieli (art. 31 lit. a UWL). Zebranie powinno być również zwołane przez zarząd lub zarządcę na wniosek właścicieli lokali dysponujących co najmniej 1/10 udziałów w nieruchomości wspólnej (art. 31 lit. b UWL). Wynika więc z powyższego, że generalną zasadą jest zwoływanie zebrania przez zarząd lub zarządcę, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1 UWL.
Zebranie, ja jeszcze nic od nich nie dostałem w sprawie płatności 

A masz już akt notarialny?
Ja jestem w podobnej sytuacji. Po przesłaniu zarządcy skanu aktu notarialnego dostałem informacje, że prześlą mi informacje o płatnościach po wprowadzeniu danych do jakiegoś systemu.
Od tego czasu nie dostałem żadnej informacji.
Od tego czasu nie dostałem żadnej informacji.
Dostałem fv z Budimexu za czynsz za garaż. Jakież miłe zaskoczenie, że tylko 123 zł, zamiast ponad 160 jak mają w innych wspólnotach 

Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”