Miejsca parkingowe na pasie startowym przy os Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Feelip

Re: Miejsca parkingowe na pasie startowym przy os Orlińskiego

Postautor: Feelip » 20 cze 2015, 16:20

gucio pisze:wiec za co mam placic co miesiac za uzytkowanie "mojego " miejsca postojowego?

W garażu podziemnym za:

1. Prąd (oświetlenie, zasilanie bramy wjazdowej i wentylacji)
2. Konserwację instalacji, w tym bramy do garażu
3. Utrzymanie czystości i drobne naprawy

Pytanie jak powyzej ma prawo zadac osoba ktora nie ma miejsca w garazu budynku, nie korzysta z tej powierzchni i nie ma powodu by za w/w koszty placic :mrgreen:

gucio

Postautor: gucio » 20 cze 2015, 19:32

Feelip pisze:
gucio pisze:wiec za co mam placic co miesiac za uzytkowanie "mojego " miejsca postojowego?

W garażu podziemnym za:

Pytanie jak powyzej ma prawo zadac osoba ktora nie ma miejsca w garazu budynku, nie korzysta z tej powierzchni i nie ma powodu by za w/w koszty placic :mrgreen:
:shock: :lol:

ja pytałem o miejsce postojowe a nie o garaż. . .
Jaki prąd na parkingu?
jaka brama ? Jaka instalacja ?
jakie utrzymanie czystości?
:geek: :shock: :lol:
na parkingu ani nie będę miał prądu ani bramy ani instalacji ani nikt nie będzie mi niczego naprawial ani nikt nie będzie sprzątal ani odśnieżalWszystkie te czynności będę musiał robić sam wiec pytam jeszcze raz za co mam placic co miesiac? :-)

blue

Postautor: blue » 20 cze 2015, 20:57

Gucio, mylisz sie.
Oczywiscie ze bedziesz placil za prad bo prawdopodobnie teren bedzie ogrodzony i bedzie szlaban ktory ten prad bedzie wykorzystywal. Dochodzi rowniez sprawa odsniezania, bo choc nikt ci auta nie odgarnie to drogi dojazdowe do wyjazdu to juz koniecznosc - chyba nie wyobrazasz sobie ze o 5 rano pol bloku wyjdzie z lopatami i zapanuje zryw narodowy... Dodatkowo przyda sie kilka latarni ktore oswietla plac aby nikomu nie wpadlo na mysl aby zniknelo kilka tablic rejestracyjnych lub kolpakow z samochodow tudziesz monitoring abys wiedzial czy zarysowane drzwi to sprawka poirytowanego jakiegos sasiada czy roztargnienie jego dzieci...

keniger

Postautor: keniger » 20 cze 2015, 21:10

.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2015, 14:16 przez keniger, łącznie zmieniany 1 raz.

gucio

Postautor: gucio » 20 cze 2015, 23:42

blue pisze:Gucio, mylisz sie.
Oczywiscie ze bedziesz placil za prad bo prawdopodobnie teren bedzie ogrodzony i bedzie szlaban ktory ten prad bedzie wykorzystywal. Dochodzi rowniez sprawa odsniezania, bo choc nikt ci auta nie odgarnie to drogi dojazdowe do wyjazdu to juz koniecznosc - chyba nie wyobrazasz sobie ze o 5 rano pol bloku wyjdzie z lopatami i zapanuje zryw narodowy... Dodatkowo przyda sie kilka latarni ktore oswietla plac aby nikomu nie wpadlo na mysl aby zniknelo kilka tablic rejestracyjnych lub kolpakow z samochodow tudziesz monitoring abys wiedzial czy zarysowane drzwi to sprawka poirytowanego jakiegos sasiada czy roztargnienie jego dzieci...

Drogi blue chyba sobie pomyliłeś orlinskiego 1 z Avia.
ty chyba coś źle czytasz albo mylisz z kimś innym.pod moim blokiem napewno nie będzie żadnego ogrodzenia ani szlabanu :-) zachęcam do lektury projektów otoczenia osiedla i umowy developerskiej :-)
pod moim obecnym mieszkaniem nikt nie wychodzi o 5 rano i nie robi żadnego zrywu mieszkańców. droga jak i chodniki są odśnieżanie przez dozorcę a obsługa jest wliczona w cenę każdemu mieszkańcowi w czynsz i tym co mają samochody i tym co nie mają bo każdy żeby dojść lub wyjść z klatki musi przejść przez drogę i chodniki.
a latarnie jak to latanie są na planie zagospodarowania otoczenia osiedla. Nikt specjalnie nie postawi mi na moich 11m latarni bo śle porostu nie zmieści :-)
A MONITORORING jak wogóle powstanie to będzie doliczany do czynszu każdego mieszkania a nie miejsca postojowego ani garażu :-)
oczywiście jak ktoś będzie jeszcze chciał i miał taką wewnętrzną potrzebe płacenia dodatkowych i juz tak bardzo wysokich kosztów utrzymania mieszkan to można na zebraniu wspólnoty podać do dyskusji taki temat :-)

blue

Postautor: blue » 21 cze 2015, 9:08

Gucio, byc moze mylimy miejsca parkingowe, ty myslisz moze o tych 12 miejscach przy wjezdzie do garazu i tu sie zgodze, teren nie ogrodzony przypisany do O1 odpowiada dozorca natomiat duzy teren od strony polnocy to juz oddzielny teren ktory bedzie odgrodzony np. Niskim plotem lub wysokim chodnikiem z jednym wjazdem i wyjazdem nalezacy do oddzielnej wspolnoty lub do jednej ktora bedzie droga umowy nim zarzadzala gdyz beda mieli mozliwosc zakupu tych miejsc wszyscy mieszkancy. Tak czy siak oplaty na pewno beda podobno ok 100 -150 zl msc. Czy to duzo czy malo to kazdy sobie sam okresli. Nie chcesz placic - nie kupuj. Moze jak ruszy sprzedaz przy 04 to wiecej bedziemy wiedziec.

creaf

Postautor: creaf » 21 cze 2015, 10:23

Na pewno nie będzie to opłata rzędu 100-150pln/msc...

Kto by to kupił? Na start 25k pln a później 1000-1500/rok!? Jeszcze trzeba doliczyć koszt kredytu za to miejsce... Do tego dla większości mieszkańców w sporej odległości od bloku...

Idąc dalej, tam ma być około 200 miejsc. Ze sprzedaży tych miejsc wpływ wyniesie 5mln... Roczny wpływ dla zarządcy wynosiłby 200-300k pln :P

Moim zdaniem opłata za to miejsce nie będzie większa niż 20-30pln/msc.

gucio

Postautor: gucio » 21 cze 2015, 10:26

Blue napisałem już po raz kolejny ze ja już kupiłem. . .
i właśnie to przy samym wejściu do mojej klatki :-) :-)
A z tego co pytałem Pana sprzedawcę to na Avi koszt wynosi 10zł miesięcznie Albo albo wcale, zależy właśnie od położenia miejsca. :-) :-)
Najlepiej może zapytać kogoś kto już płaci na Avi i spytać się dokładnie bo oni w biurze nie widzą wszystkiego co się już dzieje na sprzedanych budynkach :-)

creaf

Postautor: creaf » 21 cze 2015, 10:44

Na forum Avia ktoś napisał że za garaż podziemny płaci około 70zł ale na to ma wpływ powierzchnia miejsca + udział w części wspólnej garażu i jest to około 24m2.

Feelip

Postautor: Feelip » 21 cze 2015, 14:04

gucio pisze:
Feelip pisze:

W garażu podziemnym za:

:shock: :lol:

ja pytałem o miejsce postojowe a nie o garaż. . .
Jaki prąd na parkingu?
jaka brama ? Jaka instalacja ?
jakie utrzymanie czystości?
:geek: :shock: :lol:
na parkingu ani nie będę miał prądu ani bramy ani instalacji ani nikt nie będzie mi niczego naprawial ani nikt nie będzie sprzątal ani odśnieżalWszystkie te czynności będę musiał robić sam wiec pytam jeszcze raz za co mam placic co miesiac? :-)

To z czego się w takim razie śmiejesz? Chyba z własnej głupoty, skoro wiesz o czym pisze? Jak zobaczysz wyliczenie od zarządcy to masz prawo na piśmie zarządzać wyjaśnień za co konkretnie płacisz i potwierdzenia (faktury, rachunki), że Twoje wpłaty zostały prawidłowo spożytkowane.

Ps. Szlabanu bym sie nie spodziewał, takie cuda to raczej do realizacji, w uzgodnieniu ze Wspólnotą.

blue pisze:Gucio, byc moze mylimy miejsca parkingowe, ty myslisz moze o tych 12 miejscach przy wjezdzie do garazu i tu sie zgodze, teren nie ogrodzony przypisany do O1 odpowiada dozorca natomiat duzy teren od strony polnocy to juz oddzielny teren ktory bedzie odgrodzony np. Niskim plotem lub wysokim chodnikiem z jednym wjazdem i wyjazdem nalezacy do oddzielnej wspolnoty lub do jednej ktora bedzie droga umowy nim zarzadzala gdyz beda mieli mozliwosc zakupu tych miejsc wszyscy mieszkancy. Tak czy siak oplaty na pewno beda podobno ok 100 -150 zl msc. Czy to duzo czy malo to kazdy sobie sam okresli. Nie chcesz placic - nie kupuj. Moze jak ruszy sprzedaz przy 04 to wiecej bedziemy wiedziec.

W przypadku miejsca naziemnego koszt nierealny. W strefie płatnego parkowania mozesz wykupic abonament za 10 pln/mc a na swoim placic 100PLN? To chyba serwis samochodu i mycie w cenie..

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”