Cześć sąsiedzi,
po zamontowaniu u mnie okapu, włączeniu na najwyższy bieg, słychać głośno klapę zwrotną wentylacji jak trzepocze i przez rurę, ten odgłos jest wzmacniany.
Napiszcie proszę, czy pozostawialiście klapę na miejscu gdzie była, czy ją usuneliście przy montażu rury.
Zastanawiam się, czy może przenieść ją, gdzieś do rury okapu, aby leżała poziomo.
Klapa zwrotna wentylacji i hałas z niej przy włączonym okapie - Avia 3
Re: Klapa zwrotna wentylacji i hałas z niej przy włączonym okapie - Avia 3
Sprawdź jaką wydajność ma Twój okap na najwyższym biegu. Z tego co pamiętam Instalacja została zaprojektowana na 200m3/h. Jeśli okap na najwyższym biegu pracuje bardziej wydajnie to powietrze będzie wtłaczane do sąsiadów. U mnie klapa jest zamontowana pionowo i nie stuka (2gi bieg - 180m3/h).
RaceX pisze:Zastanawiam się, czy może przenieść ją, gdzieś do rury okapu, aby leżała poziomo.
Tak właśnie zrobiłem, rozwiązało to problem stukania klapy (u mnie stukała od ruchu powietrza w wentylacji, przy wyłączonym okapie)
sand pisze:Sprawdź jaką wydajność ma Twój okap na najwyższym biegu. Z tego co pamiętam Instalacja została zaprojektowana na 200m3/h. Jeśli okap na najwyższym biegu pracuje bardziej wydajnie to powietrze będzie wtłaczane do sąsiadów. U mnie klapa jest zamontowana pionowo i nie stuka (2gi bieg - 180m3/h).
Słabo jak instalacja jest do 200m3/h, bo byle jaki okap ma wydajność powyżej 200(a lepsze z opcją turbo nawet i 600). Większość mieszkańców prawdopodobnie o tym nie wie i będzie innym wdmuchiwać zapaszki np bobu

playand1 pisze:RaceX pisze:Zastanawiam się, czy może przenieść ją, gdzieś do rury okapu, aby leżała poziomo.
Tak właśnie zrobiłem, rozwiązało to problem stukania klapy (u mnie stukała od ruchu powietrza w wentylacji, przy wyłączonym okapie)
Jak sprawdzone, to dzisiaj przełożę zawór zwrotny bliżej okapu(poziomo).
Dzięki za odpowiedzi
Jeżeli ktoś nie wymontował klapy zwrotnej, to nie ma prawa mu żaden zapaszek wlecieć. Po to ona jest żeby z zewnątrz nic się do mieszkania nie dostawało.
wojtekf pisze:Jeżeli ktoś nie wymontował klapy zwrotnej, to nie ma prawa mu żaden zapaszek wlecieć. Po to ona jest żeby z zewnątrz nic się do mieszkania nie dostawało.
Kilka osób już narzekało, że z zaworem zwrotnym czuć zapachy. U mnie w mieszkaniu nie miałem jeszcze okapu, ale zapach popołudniami zawsze czułem. Widziałem, że klapy zaworu się ruszały i coś zawsze wleciało.
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”