Wyodrębnienie przez sąd księgi wieczystej mieszkania - Orlińskiego 1
Re: Wyodrębnienie przez sąd księgi wieczystej mieszkania - Orlińskiego 1
wrzucacie na ogólnodostępne forum te numery KW, a później każdy może sobie sprawdzić jakie macie dane osobowe, pesele, hipoteki i kredyty... 

Poważnie 10 miesięcy trzeba czekać? Ja u notariusza w pażdzierniku bylam i spodziewałam się wyodrębnienia księgi w maju...
Polecam sprawdzić czy swoje mieszkanie jest już wyodrębnione i jeżeli jest kredyt. Przez stronę można wyciągnąć elektroniczny odpis kw " Składanie wniosków o wydanie dokumentu z Centralnej Informacji Ksiąg Wieczystych" dostarczyć do banku aby zmniejszyć ratę przez ściągnięcie ubezpieczenia pomostowego.
Czy wyodrębnienie księgi dla lokalu jest równoznaczne z ustanowieniem zabezpieczenia hipotecznego, czy też trzeba jeszcze czekać na jakieś osobne ruchy ze strony sądu, czy też podjąć jakieś dodatkowe działania osobiście? Jestem totalnym troglodytą jeśli chodzi o te wszystkie sprawy urzędowe, więc nie zaszkodzi zapytać bardziej doświadczonych.

Odpowiem sam sobie - może przyda się jeszcze komuś. Dzisiaj wydzielono mi księgę wieczystą dla lokalu. W dziale czwartym widnieje nadana hipoteka, co dla banku powinno być wystarczającą informacją. Jeśli ktoś załatwiał hipotekę od razu z aktem notarialnym, po wydzieleniu księgi wieczystej dla lokalu - hipoteka jest od razu ustanowiona i widoczna w dziale IV. Nie trzeba załatwiać nic dodatkowo.
Z całym szacunkiem ale sie mylisz . Zależy od banku .Czasem wystarczy dostarczyć zawiadomienie o wpisie z sądu jak dostaniesz - czasem 2 miesiące się czeka. Czasem zgłosić się do banku i podać numer księgi wieczystej. A czasem należy wyciągnąć odpis papierowy za 30 zł z sądu lub elektronicznie za 20 zł obie formy zgodnie z prawem muszą zostać zaakceptowane. Ja polecam jak tylko została wyodrębniona kw. Dostarczyć wymaganą formę do banku- gdyż powoduje to ściągnięcie ubezpieczenia pomostowego . Pamiętajcie że to dopiero po miesiącu poczujecie na racie. Raty są płatne za wykorzystany okres z wyższym oprocentowaniem.
Tommy pisze:wrzucacie na ogólnodostępne forum te numery KW, a później każdy może sobie sprawdzić jakie macie dane osobowe, pesele, hipoteki i kredyty...
Tommy kw są jawne numery kw inwestycji są dostępne wszędzie na forum. Ja dałem numer kw gruntu . A kumate osoby nawet nie będą się bawiły w pojedyńcze księgi. Jak poszukasz są bazy do kupienia

Z całym szacunkiem ale sie mylisz . Zależy od banku.
Wiadomo, że forma w jakiej masz dostarczyć informację o ustanowieniu hipoteki zależy od banku. U mnie wystarczył screen z księgi wieczystej na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości. Chodziło mi o to, że jeżeli załatwiałem hipotekę razem z aktem notarialnym, to w tym przypadku wyodrębnienie księgi dla lokalu = jednoczesne ustanowienie hipoteki i na nic więcej nie muszę czekać dodatkowo, ani nic więcej nie muszę załatwiać czy ponownie "bujać się" po urzędach/sądach.
Czy jest tutaj ktoś kto podpisywał akt notarialny w październiku i ma już wpis w księdze?
Ja pod koniec wrzesnia i w tym tygodniu przyszedł listownie wypis;-)
Ja w październiku podpisywałam i do teraz nie mam, coś jest nie tak.
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”