Metro w Krakowie i stacja w Czyżynach - Rynek Czyżyński - dyskusja na forum

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
iti

Re: Metro w Krakowie i stacja w Czyżynach - Rynek Czyżyński - dyskusja na forum

Postautor: iti » 24 kwie 2018, 13:27

Otóż temat był poruszany na forum, miałem podrzucać do tego wątku tą aktualizację o metrze w Czyżynach. Kilka razy rzucałem też takie hasło na spotkaniach z Prezydent Koterbą, np. podczas dyskusji o Miejscowym Planie Zagospodarowania przestrzennego (nie, nie uważam się za aktywistę). Ale temat ważny i warto robić wokół tego szum. Mało tego, myślę, że im więcej hejtu na osiedle od różnych sąsiadów, dziennikarzy i aktywistów, tym większa jest szansa na załatwienie takich spraw, jak metro w okolicy :) Podsumowując, mam wrażenie, że hejt jest tu przeciwskuteczny i chyba nie ma sensu z nim walczyć.

@lrc1912, a na jakiej podstawie taka opinia? Czy metro się opłaca czy nie, jest do policzenia, Kraków już osiąga takie "potoki pasażerskie", przy których to ma sens. To nie kwestia tego, że komuś się podoba albo nie. Linie metra funkcjonują też z powodzeniem w mniejszych miastach niż Kraków.

Pamiętajcie, Stacja Metra - Rynek Czyżyński! :)

Fedaykin

Re: Studium Wykonalności budowy metra

Postautor: Fedaykin » 24 kwie 2018, 13:39

lrc1912 pisze:Ja jestem przeciwnikiem metra. Uważam, że Kraków jest za małym Miastem na tego typu rzeczy. W Warszawie, Rzymie, Paryżu i Nowym Jorku ma to sens, ale nie tutaj. Oczywiście jest to tylko moje zdanie, więc zanim zaczniesz mnie atakować policz do dziesięciu i weź głęboki wdech. To co napisałem to nie hejt tylko opinia do której mam prawo.

Twoje zdanie, to Twoje zdanie. Moje jest przeciwne. Metro jak najbardziej "na tak". Lepiej przeciwdziałać, niż za jakieś 10-15 lat obudzić się z "ręką w nocniku" i z potężnymi korkami - szczególnie biorąc pod uwagę dynamiczny rozwój miasta. Pomijam już fakt, że budowa metra "teraz", zapobiegawczo, będzie po prostu łatwiejsza i tańsza niż budowa metra gdy miasto rozrośnie się jeszcze bardziej.

Pamiętajcie, Stacja Metra - Rynek Czyżyński!

Byłoby super. :)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 24 kwie 2018, 19:24

:|
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, 18:27 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

knd

Postautor: knd » 24 kwie 2018, 20:29

Oni nie budują metra, tylko robią studium wykonalności i inne projekty. Robią tak od kilkudziesięciu lat i wydali na to więcej kasy, niż w kosztuje budowa metra. To taki sposób na przewietrzenie miejskiej kasy.

RaceX

Postautor: RaceX » 24 kwie 2018, 22:28

Kraków potrzebuje ulepszenia komunikacyjnego, ale nie metra tylko szybkich tramwajów(szkoda kasy nawet na premetro, bo budowa w przygotowaniu pod metro za dużo kosztuje). Więcej tunelów i skrzyżowań bezkolizyjnych. Z nowo powstałych torów będę mogły korzystać wszystkie tramwaje, a nie tylko wagony metra.
Warszawa pierwszą linię, budowała 20lat później niż powinna. Pamiętajmy, że za kilkanaście lat będzie drożej i dojdzie do większego zatoru na drogach.

Nowy

Postautor: Nowy » 25 kwie 2018, 11:43

Tramwaje super, o ile tylko gdzieś się szyna nie wybrzuszy, albo nie skurczy, albo ktoś nie zerwie trakcji ciężarówką, albo ktoś nie zaparkuje tak, że nie ma przejazdu i tak by można jeszcze długo wymieniać. Metro dlatego jest popularne, bo jest niewrażliwe na większość takich czynników, a tylko niezawodny i szybki transport publiczny jest w stanie konkurować z indywidualnymi samochodami.

D89

Postautor: D89 » 08 maja 2018, 22:23

Termin składania ofert przesunięto na 18 maja. Dodatkowo Zamawiający do chwili obecnej nie odpowiedział na wszystkie pytania Wykonawców, więc ten termin jest już nieaktualny. Zgodnie z PZP termin składania ofert to minimum 14 dni od daty odpowiedzi na wszystkie pytania. Szykuje się ostra walka o to zamówienie, więc można spodziewać się odwołań, KIO i dalszych opóźnień.

D89

Postautor: D89 » 10 maja 2018, 19:54

Termin ponownie przesunięty na 28 maja, do tej pory nie pojawiły się odpowiedzi na wszystkie pytania. Nie jest zbyt dobrze skoro urząd nie wyrabia już na tym etapie...

D89

Postautor: D89 » 18 maja 2018, 20:29

Pojawiła się ostatnia grupa odpowiedzi na pytania, tym razem mniej prawnicza, a bardziej merytoryczna. Z ciekawostek:
Pytanie 88:
Pkt 6.2. Zamawiający wymaga, by Studium dotyczyło horyzontów czasowych w okresie od rozpoczęcia realizacji Projektu Jaki rok należy przyjąć?
Odpowiedź na pytanie:
Jako termin rozpoczęcia realizacji Projektu (rozpoczęcia robót budowlanych) należy założyć rok 2023.

Aktualny termin otwarcia ofert: 5 czerwca.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”