Pierwsze Spotkanie Wspólnoty - naglace tematy do poruszenia - Avia 1

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
mik

Re: Pierwsze Spotkanie Wspólnoty - naglace tematy do poruszenia - Avia 1

Postautor: mik » 02 maja 2018, 8:29

Uporządkowanie burdelu z parkowaniem. Ludziom się w głowach poprzewracało już. Nie da się po chodnikach chodzić.

GrzegorzDragon

Postautor: GrzegorzDragon » 02 maja 2018, 13:36

renataszatkowska pisze: Wymiana zarządcy pilnie w celu obniżenia realnych opłat(nie pseudo-oszczędności, jak poprzednio).

jakieś konkrety? co jest za drogo a na czym możemy przyoszczędzić? na kogo mamy wymienić?

i o kogo chodzi jak poprzednio? to jest pierwszy zarządca tego bloku:)

renataszatkowska

Postautor: renataszatkowska » 02 maja 2018, 21:37

Konkrety znajdziesz w forach innych numerów.

Bartek

Postautor: Bartek » 03 maja 2018, 23:17

Ochrona do zwolnienia w pierwszej kolejności. Dzisiaj 2 osoby z ochrony siedziały sobie na ławeczce i cieszyły się piękną pogodą.

M4334

Postautor: M4334 » 04 maja 2018, 8:43

Jeśli mieszkańcy z 10proc udziałem, zgłoszą się z wnioskiem do zarządcy o poddanie pod głosowanie uchwały o zwolnieniu firmy ochroniarskiej to Zarządca ma obowiązek poddać pod głosowanie taką uchwałę i zbierać głosy od mieszkańców. po przegłosowaniu 50proc na którąś ze stron umowa dla firmy Feniks zostanie wypowiedziana.

Trzeba napisać taki wniosek do: AS nieruchomości i wspólnoty mieszkaniowej Avia 1, i zebrać pod nim podpisy pewnie jakiś 17-18 właścicieli (najlepiej z dużymi mieszkaniami i miejscami postojowymi żeby udział był duży). Tak jak pisałem już wcześniej, zaoszczędzić do przyszłorocznego zebrania możemy jakieś 100 000 zł (11 000 zł miesięcznej pensji razy 10 lub 9 miesięcy jakie pozostały do zwołania następnego zebrania).

Jeśli ktoś będzie dysponować takim pismem to od razu zgłaszam się do podpisu.

Ewik87

Postautor: Ewik87 » 04 maja 2018, 12:01

Ja również chętnie podpisze taki wniosek o wypowiedzenie umowy bezuzytecznej firmie ochroniarskiej.

Ewik87

Postautor: Ewik87 » 04 maja 2018, 12:51

Odpowiedź na moje pytanie w kwestii klatki A i drzwi wejsciowych do nich aby ograniczyć wejście ludzi "z ulicy " i zbanować ulotkarzy.

"Uprzejmie informuję, że nie ma możliwości obecnie na montaż dodatkowych drzwi wejściowych do klatki A, między innymi dlatego, że budynek jest na gwarancji, ingerencja w stan istniejący zgodny z projektem naraża Wspólnotę na utratę gwarancji udzielonej przez Inwestora z zakresie dokonanych zmian.

Drugim powodem jest brak środków na kocie Wspólnoty na wykonanie remontów, nie uchwalili jeszcze Państwo funduszu remontowego z którego finansowane mogą być remonty. Jeżeli w przyszłości po zakończeniu gwarancji Wspólnota w formie uchwały wyrazi zgodę na montaż dodatkowych drzwi i zabezpieczy środki finansowe na funduszu remontowym wówczas prace będą mogły zostać wykonane.

Zwróciłam uwagę ochronie i poprosiłam o zwiększony nadzór nad kl. A"

Czy ktoś poruszał kwestie wejście do klatki A, a mianowicie tego, że jest poza brama STRZEŻONEGO osiedla z Budimexem?

Bartek

Postautor: Bartek » 04 maja 2018, 23:46

Postaram się w weekend przygotować pismo, które pomoże nam pozbyć się ochrony.

M4334

Postautor: M4334 » 07 maja 2018, 15:06

Bartek pisze:Postaram się w weekend przygotować pismo, które pomoże nam pozbyć się ochrony.

Jak byś miał już gotowe to daj znać gdzie możemy się umówić na dopełnienie formalności.

M4334

Postautor: M4334 » 08 maja 2018, 10:18

Ewik87 pisze:Odpowiedź na moje pytanie w kwestii klatki A i drzwi wejsciowych do nich aby ograniczyć wejście ludzi "z ulicy " i zbanować ulotkarzy.

"Uprzejmie informuję, że nie ma możliwości obecnie na montaż dodatkowych drzwi wejściowych do klatki A, między innymi dlatego, że budynek jest na gwarancji, ingerencja w stan istniejący zgodny z projektem naraża Wspólnotę na utratę gwarancji udzielonej przez Inwestora z zakresie dokonanych zmian.

Drugim powodem jest brak środków na kocie Wspólnoty na wykonanie remontów, nie uchwalili jeszcze Państwo funduszu remontowego z którego finansowane mogą być remonty. Jeżeli w przyszłości po zakończeniu gwarancji Wspólnota w formie uchwały wyrazi zgodę na montaż dodatkowych drzwi i zabezpieczy środki finansowe na funduszu remontowym wówczas prace będą mogły zostać wykonane.

Zwróciłam uwagę ochronie i poprosiłam o zwiększony nadzór nad kl. A"

Czy ktoś poruszał kwestie wejście do klatki A, a mianowicie tego, że jest poza brama STRZEŻONEGO osiedla z Budimexem?

To nie jest chyba dobry pomysł żeby montować jakieś dodatkowe drzwi... Chodziło by raczej o zmianę lokalizacji domofonu z drzwi wewnętrznych w budynku na drzwi frontowe/wejściowe na klatkę. Nie jest też na pewno prawdą brak możliwości wykonania takiego montażu bo ingerencji może przecież dokonać firma która instalowała ten domofon i przy akceptacji Budimexu gwarancja zostanie utrzymana. Jeśli Budimex nie zgodzi się na przełożenie domofonu to zawsze możemy poprosić o ingerencję ze strony podwykonawcy bezpośrednio montującego domofon i utrzymanie gwarancji na ten zakres przez tą firmę.

W odpowiedzi na takiego maila zwrócił bym się z prośbą o przesłanie odmownej odpowiedzi Budimexu na pytanie zarządcy dotyczące możliwości zmiany lokalizacji domofonu.

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”