Śmieci / wysypisko śmiec na osiedlu pod blokiem Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
bar

Re: Śmieci / wysypisko śmiec na osiedlu pod blokiem Orlińskiego 1

Postautor: bar » 03 maja 2018, 17:30

Czy ktoś się orientuje dlaczego nowe stawki za śmieci nie są zgodne ze stawkami obowiązującymi w gminie? mpo.krakow.pl/nowe-zasady/stawki

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 03 maja 2018, 21:26

Faktycznie są "lekkie" rozbieżnośći.
W głosowaniu
UCHWAŁA NR 5/2018
właścicieli lokali tworzących
WSPÓLNOTĘ MIESZKANIOWĄ "UL. B. ORLIŃSKIEGO 1"
z dnia 20.03.2018 r.
w sprawie rozliczania opłat za wywóz nieczystości stałych

nie ma słowa o wysokości stawki, napisano tylko o sposobie naliczania opłat.
Widać kolejny temat na zebranie wspólnoty 11.05 o 17

gapek

Postautor: gapek » 03 maja 2018, 23:19

Fedaykin pisze:
andrew pisze:O tym, że kontenera nie będzie od początku maja też szczerze mówiąc nie wiedziałem ... Albo jestem kompletnie niedoinformowany, albo jest jakiś problem na linii administracja - mieszkańcy w zakresie polityki informacyjnej :)
Pozdrawiam

W moim przypadku była informacja w skrzynce na listy o zmianie sposobu naliczania opłat (jakiś tydzień/dwa temu). Odpadła opłata za kontenery na gruz (45zł), jednocześnie pojawiła się opłata za wywóz nieczystości stałych (28,94zł/os). Jeśli ktoś mieszka sam, to zapłaci trochę mniej. Dwa razy dostałem również listę uchwał do uzupełnienia, więc pod tym względem nie jest źle. Gorzej z informowaniem o pewnych sprawach z wyprzedzeniem (wspomniana już likwidacja kontenerów).

Panie z administracji stwierdziły, ze skoro to było dyskutowane na zebraniu to wszyscy wszystko wiedzą i nie trzeba było wcześniej informować o tym, ze kontenery na gruz zostają zabrane a wstawiane będą zwykle do pozostałych klatek.
Ja informację o naliczeniu opłat dostałam 2 maja poprze e-mail, w skrzynce nic nie miałam na ten temat, więc chyba trzeba poprawić komunikację administracja - mieszkańcy. W portalu tumieszkamy informacje pojawiają się ciagle w innych zakładkach..
bar pisze:Czy ktoś się orientuje dlaczego nowe stawki za śmieci nie są zgodne ze stawkami obowiązującymi w gminie? mpo.krakow.pl/nowe-zasady/stawki

Dla mnie wskazana stawka za jedną osobę jest wysoka, ale bie mam aktualnych danych jak to wygląda na innych osiedlach w Krakowie, wie ktoś jakie ludzie mają stawki aktualnie za wywóz segregowany i niesegregowany?

Moim zdaniem kiepskim pomysłem jest stawianie kontenerów na szkło na zewnątrz..

gucio

Postautor: gucio » 04 maja 2018, 0:39

:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 04 maja 2018, 0:40 przez gucio, łącznie zmieniany 1 raz.

gucio

Postautor: gucio » 04 maja 2018, 0:39

Dla zabudowy wielorodzinnej za odpady zbierane nieselektywnie:
a) dla gospodarstwa domowego jednoosobowego – 22,00 złotych,
b) dla gospodarstwa domowego dwuosobowego – 41,00 złotych,

Dla zabudowy wielorodzinnej za odpady zbierane selektywnie:
a) dla gospodarstwa domowego jednoosobowego – 15,00 złotych,
b) dla gospodarstwa domowego dwuosobowego – 29.00 złotych,

Lokator1

Postautor: Lokator1 » 04 maja 2018, 8:53

Obecnie na Pradniku Czerwonym spoldzielnia Prokocim za segregowalne odpady stawka 13,30/ os.

kasiekk

Postautor: kasiekk » 04 maja 2018, 9:28

gapek pisze:Moim zdaniem kiepskim pomysłem jest stawianie kontenerów na szkło na zewnątrz..

Jest to dobry pomysł o ile będą to tzw. "dzwony". Wtedy faktycznie tylko szkło będzie w nich lądować bo nic innego nie będzie dało się przez otwór wepchać :D

czekamy 2017

Re: Śmieci / wysypisko śmieci na osiedlu pod blokiem Orlińskiego 1

Postautor: czekamy 2017 » 04 maja 2018, 17:42

Gdyby ktoś nie widział pisma w sprawie śmieci.
Jest trochę nie jasne dla mnie :
1.dlaczego zostają uruchomione pomieszczenia śmietnikowe przy klatkach (A,D i E) a co z klatką C?Bo B to wiemy już że to śmietniki lokali usługowych
2. Lokator1 piszę o stawkach w innych lokalizacjach, znowu wychodzi ogromna rozbieżność między naszymi stawkami a stawkami na innych osiedlach. Grunt żeby zgadzały się stawki z tym co ustala MPO a tu jakiś kosmos!!!!-
a) dla gospodarstwa domowego jednoosobowego – 15,00 złotych
a 28,94 jest różnica, kolejny temat na zebranie wspólnoty
3. Pojemniki na szkło w miejscu kontenerów na gruz-KATEGORYCZNIE się nie zgadzam po to są pomieszczenia śmietnikowe żeby tam umieszczać kontenery a nie robić dodatkowy bałagan. Gdyby brakło miejsca w tych że pojemnikach przy wjeździe od Stella stoją "grzybki" do selekcji odpadów więc wszystko jest do ogarnięcia
Załączniki
info wspólnoty 30.04-śmieci.jpg
info wspólnoty 30.04-śmieci.jpg (117.94 KiB) Przejrzano 4908 razy

adi

Postautor: adi » 04 maja 2018, 19:05

To mała podpowiedź od sąsiadów z O4, można wstawić małe pojemniki na szkło do pomieszczenia śmietnikowego, nic nie wystaje na zewnątrz i też, co najważniejsze, nie tłucze się tak, co może być uciążliwe, jeśli ktoś ma okna blisko wystawionego na zewnątrz pojemnika na szkło. Poza tym są pojemniki na surowce wtórne po drugiej stronie ul. Orlińskiego. Pewnie i tak prawie nikt do nich nie chodzi, ale jednak są blisko bloku.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 04 maja 2018, 21:20

czekamy 2017 pisze:Gdyby ktoś nie widział pisma w sprawie śmieci.
Jest trochę nie jasne dla mnie :
1.dlaczego zostają uruchomione pomieszczenia śmietnikowe przy klatkach (A,D i E) a co z klatką C?Bo B to wiemy już że to śmietniki lokali usługowych
2. Lokator1 piszę o stawkach w innych lokalizacjach, znowu wychodzi ogromna rozbieżność między naszymi stawkami a stawkami na innych osiedlach. Grunt żeby zgadzały się stawki z tym co ustala MPO a tu jakiś kosmos!!!!-
a) dla gospodarstwa domowego jednoosobowego – 15,00 złotych
a 28,94 jest różnica, kolejny temat na zebranie wspólnoty
3. Pojemniki na szkło w miejscu kontenerów na gruz-KATEGORYCZNIE się nie zgadzam po to są pomieszczenia śmietnikowe żeby tam umieszczać kontenery a nie robić dodatkowy bałagan. Gdyby brakło miejsca w tych że pojemnikach przy wjeździe od Stella stoją "grzybki" do selekcji odpadów więc wszystko jest do ogarnięcia

Dokładnie tak, temat należy poruszyć na zebraniu wspólnoty. Stawki zdecydowanie odbiegają od tych MPO. Kuriozalne jest to, że w przypadku rodziny dwuosobowej taniej wychodzą kontenery na gruz, do których wszyscy wrzucali śmieci "jak leci", bez jakiejkolwiek segregacji. Nie mówiąc już o większej ilości zameldowanych osób. Oczywiście również nie zgadzam się na jakieś szpecące okolicę budynku śmietniki na zewnątrz. Po to są pomieszczenia śmietnikowe.

Edit:
Jeszcze inną sprawą jest to, że poza zaśmiecaniem chodnika, osoby wykańczające mieszkania zaczęły dzielnie maszerować z odpadami do kontenerów O3. Co chwilę są tam jakieś kłótnie. :roll:

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”