Dostawca Internetu / jaki internet do mieszkania - Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
orl69

Dostawca Internetu / jaki internet do mieszkania - Orlińskiego 12

Postautor: orl69 » 08 maja 2018, 20:50

Jaki polecacie internet w naszym bloku? Czy macie modemy/routery, które mieszczą się w naszych skrzynkach teletechnicznych? Skoro już mamy te skrzynki i mieszkanie jest odpowiednio okablowane (gniazdka ethernetowe w pokojach) to szkoda tego nie wykorzystać. Pan z UPC podłączał nam dziś wszystko, ale niestety nie mają oni sprzętu mieszczącego się w skrzynce teletechnicznej więc modem trzeba było zostawić w pokoju. Zna ktoś może dostawcę, którego sprzęt mieści się do tej skrzynki?

knd

Re: Dostawca Internetu / jaki internet do mieszkania - Orlińskiego 12

Postautor: knd » 08 maja 2018, 21:28

orl69 pisze:Jaki polecacie internet w naszym bloku? Czy macie modemy/routery, które mieszczą się w naszych skrzynkach teletechnicznych? Skoro już mamy te skrzynki i mieszkanie jest odpowiednio okablowane (gniazdka ethernetowe w pokojach) to szkoda tego nie wykorzystać. Pan z UPC podłączał nam dziś wszystko, ale niestety nie mają oni sprzętu mieszczącego się w skrzynce teletechnicznej więc modem trzeba było zostawić w pokoju. Zna ktoś może dostawcę, którego sprzęt mieści się do tej skrzynki?

Netia.

Ewentualnie wszystko do czego możesz podłączyć swój router.

Jest tylko jedno ale. Skrzynka jest metalowa i działa jak klatka Faradaya, a to znaczy że jak włożysz do niej router z WiFi, to z tego WiFi wielkiego zasięgu nie będziesz mieć.

JacekSky

Postautor: JacekSky » 09 maja 2018, 1:23

Hej,

Ja mam UPC i wszytko modem podłączone w puszce multimedialnej . Jeżeli chodzi o WiFi to na 60 m2 mieszakniu wszytko działa oki nie mam żadnych problemów z połączeniem.

Pozdr,
Jacek

orl69

Postautor: orl69 » 09 maja 2018, 7:57

JacekSky pisze:Hej,

Ja mam UPC i wszytko modem podłączone w puszce multimedialnej . Jeżeli chodzi o WiFi to na 60 m2 mieszakniu wszytko działa oki nie mam żadnych problemów z połączeniem.

Pozdr,
Jacek

A podesłałbyś zdjęcie swojego modemu? Instalator z UPC powiedział, że nie mają sprzętu mieszczącego się w tej skrzynce. Albo podaj chociaż model to sprawdzę

JacekSky

Postautor: JacekSky » 09 maja 2018, 19:30

orl69 pisze:

Pozdr,
Jacek

A podesłałbyś zdjęcie swojego modemu? Instalator z UPC powiedział, że nie mają sprzętu mieszczącego się w tej skrzynce. Albo podaj chociaż model to sprawdzę

Model i jak jest umieszczony na zdjęciu.

Wszytko robiłem sam ponieważ gniazda które są w puszce zrobione przez budimex do podpięcia zajmują tylko miejsce wiec musiałem je przerobić i zamiast gniazda mam teraz końcówki do podpięcia bezpośrednio do rutera.

Dodatkowo ja miałem gniazdko do prądu zrobione w górnym rogu i musiałem je przenieść na dół na prawo. Ale to akurat było proste wystarczyło odkręcić je od puszki.

Co do modemu to jest dostępny na stronie UPC :P

upc.pl/internet/poznaj/modemy

ale z tego co wiem to wciskają te nowe rutery bo są droższe i mają jakieś niby turbo funkcje a tak na prawdę z tego co widzę do ogranicza to się do ładnego wyglądu.

Co do samego UPC to jeżeli masz szybki internet chyba powyżej 120M i tv to telewizję cyfrową masz z dekoderu, natomiast można tak jak ja mieć od nich w pakiecie tv analogową w dodatkowych gniazdkach. Podczas przenoszenia usługi poprosiłem instalatora żeby dorobił mi dwa sygnały do pozostałych pokoi. Koszt jednego to 30 zł

Gniazdka Internetowe w pokojach są zaciśnięte w standardzie B tak dla informacji, a jeżeli nie masz zaciśniętych to o dziwo mamy gniazdka Legrandowe te lepsze w których jest zacisk który możesz zrobić sam bez używania żadnych dodatkowych narzędzi. :):)

Mam nadzieję ze pomogłem :P

Obrazek

orl69

Postautor: orl69 » 14 maja 2018, 8:31

JacekSky pisze:
orl69 pisze:

Pozdr,
Jacek

Model i jak jest umieszczony na zdjęciu.

Wszytko robiłem sam ponieważ gniazda które są w puszce zrobione przez budimex do podpięcia zajmują tylko miejsce wiec musiałem je przerobić i zamiast gniazda mam teraz końcówki do podpięcia bezpośrednio do rutera.

Dodatkowo ja miałem gniazdko do prądu zrobione w górnym rogu i musiałem je przenieść na dół na prawo. Ale to akurat było proste wystarczyło odkręcić je od puszki.

Co do modemu to jest dostępny na stronie UPC :P

upc.pl/internet/poznaj/modemy

ale z tego co wiem to wciskają te nowe rutery bo są droższe i mają jakieś niby turbo funkcje a tak na prawdę z tego co widzę do ogranicza to się do ładnego wyglądu.

Co do samego UPC to jeżeli masz szybki internet chyba powyżej 120M i tv to telewizję cyfrową masz z dekoderu, natomiast można tak jak ja mieć od nich w pakiecie tv analogową w dodatkowych gniazdkach. Podczas przenoszenia usługi poprosiłem instalatora żeby dorobił mi dwa sygnały do pozostałych pokoi. Koszt jednego to 30 zł

Gniazdka Internetowe w pokojach są zaciśnięte w standardzie B tak dla informacji, a jeżeli nie masz zaciśniętych to o dziwo mamy gniazdka Legrandowe te lepsze w których jest zacisk który możesz zrobić sam bez używania żadnych dodatkowych narzędzi. :):)

Mam nadzieję ze pomogłem :P

Tak, dzięki! Pomogłeś mi po kilku latach zrezygnować z UPC :) Przerzucam się na Netię. W modelu, który Ty masz z UPC przeszkadza mi, że działa w dwóch częstotliwościach: 2,4 Ghz lub 5 Ghz" - czyli mogę wybrać tylko jedną częstotliwość. Interesuje mnie model działający na obu częstotliwościach jednocześnie.

Dzięki za pomoc!

pannamonika

Postautor: pannamonika » 24 maja 2018, 11:20

Witam,

Czy ktoś jeszcze ma tutaj Netię i mógłby wyrazić swoje zdanie na jej temat? Jej oferta wydaje się najkorzystniejsza, ale opinie w internecie ma tragiczne, więc mam wątpliwości.

Pozdrawiam

knd

Postautor: knd » 24 maja 2018, 20:44

pannamonika pisze:Witam,

Czy ktoś jeszcze ma tutaj Netię i mógłby wyrazić swoje zdanie na jej temat? Jej oferta wydaje się najkorzystniejsza, ale opinie w internecie ma tragiczne, więc mam wątpliwości.

Pozdrawiam

Netia u mnie działa ok. Jedyne co, to musisz pamiętać, żeby zadzwonić do nich i wyłączyć usługę "bezpieczny internet", bo inaczej doliczą Ci za to 10zł do rachunku.

Aha, jeszcze jedno. Cena na ulotkach to jest cena po wyrażeniu zgody na marketing, inaczej jest 10zł drożej.

pannamonika

Postautor: pannamonika » 14 cze 2018, 23:11

knd pisze:
pannamonika pisze:Witam,

Pozdrawiam

Netia u mnie działa ok. Jedyne co, to musisz pamiętać, żeby zadzwonić do nich i wyłączyć usługę "bezpieczny internet", bo inaczej doliczą Ci za to 10zł do rachunku.

Aha, jeszcze jedno. Cena na ulotkach to jest cena po wyrażeniu zgody na marketing, inaczej jest 10zł drożej.

Faktycznie trzeba zwrócić uwagę na ten drobny szczegół, dziękuję za podpowiedź.

toolpusher

Postautor: toolpusher » 23 cze 2018, 12:54

Zastanawiam się jaki sens jest brać Netie po przeczytaniu tylu negatywnych komentarzy.
To jak proszenie się o kłopoty.

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”