Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex
- Wściekły Wąż
Re: Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex
My dzisiaj załatwiliśmy w banku (Millennium). Płatność z MDM czyli niewielka rata, ale przesunęli terminy na podstawie pism z Budimexu.
Nam pozostało do wpłaty tylko dofinansowanie z MDM, i doradzono nam w Millennium (na os. Teatralnym) żeby wpłacić to normalnie według harmonogramu. Pan z obsługi w banku wspomniał coś o tym, że jeśli podpiszemy aneks i wydłużymy termin zapłaty ostatniej transzy (MDM) wydłużyć nam się może tym samym jakiś tam okres "karencji"? co może spowodować naliczenie kar umownych. Więc zostaje po staremu.
No i poprawcie mnie jeśli się mylę, mianowicie transza z MDM to dofinansowanie a nie rata z kredytu (który już w całości wpłaciłem) więc żadnych odsetek itp. nie będzie dodatkowych.
No i poprawcie mnie jeśli się mylę, mianowicie transza z MDM to dofinansowanie a nie rata z kredytu (który już w całości wpłaciłem) więc żadnych odsetek itp. nie będzie dodatkowych.
- Wściekły Wąż
Nam też bankowiec sprawdzał okres karencji, ale u nas się to mieściło w zakładanym czasie.
z mojego doświadczenia, mogę Wam poradzić 2 rzeczy:
1. sprawdźcie, co macie wpisane w umowach kredytowych
2. skontaktujcie się z bankiem, najlepiej ze swoim doradcą kredytowym, bo na infoliniach często głupoty gadają
tym bardziej jak o MDM chodzi 
plus nie wierzcie bdmxowi, że termin oddania kluczy się nie przesunie
jedyny termin, o który "dbają", to akt przeniesienia własności (bo jest to jedyny termin, którego niedotrzymanie pociąga dla nich konsekwencje finansowe)
1. sprawdźcie, co macie wpisane w umowach kredytowych
2. skontaktujcie się z bankiem, najlepiej ze swoim doradcą kredytowym, bo na infoliniach często głupoty gadają

plus nie wierzcie bdmxowi, że termin oddania kluczy się nie przesunie

jedyny termin, o który "dbają", to akt przeniesienia własności (bo jest to jedyny termin, którego niedotrzymanie pociąga dla nich konsekwencje finansowe)
Ja jednak bym w to wierzył, że się nie przesunie ale nie dlatego, że jestem naiwny ale od początku dziwne dla mnie było to, że przerwa pomiędzy planowanym zakończeniem prac a oddaniem budynku to aż pół roku. Ja rozumiem, że biurokracja, inspekcje, etc I że to trwa ale aż pół roku? Wydaję mi się, że celowo Budimex założył tak długi okres na wypadek takich opóźnień.
Też tak na początku myślałam. U nas było ponad 5 mcy od planowanej daty zakończenia budowy do terminu odbioru mieszkań. Potem przesunęli datę zakończenia o 2 mce, ale i to im nie wyszło, był poślizg kilka tygodni. Mieszkania zaczęli wydawać tydzień po tym, jak minął pierwotny termin odbiorów i trwało to ok 3 tygodnie. Jednocześnie biuro zajmowało się raczej mydleniem oczu niż przekazywaniem rzetelnych informacji.
Z portalu klienta
Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Orlińskiego na dzień 27.04.2018r. wynosi 87%

Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Orlińskiego na dzień 27.04.2018r. wynosi 87%
- Wściekły Wąż
Dzisiaj dostałem mejla z potwierdzeniem, że budowa jest ukończona w 89% (a przynajmniej była 18 maja) i w związku z tym chcą kasę do 29 maja.
[quote="Wściekły Wąż"]Dzisiaj dostałem mejla z potwierdzeniem, że budowa jest ukończona w 89% (a przynajmniej była 18 maja) i w związku z tym chcą kasę do 29 maja.
Albo burdel w papierach, jedni pisza wiadomosc że w zwiazku z opoznieniem jest przesuniecie do sierpnia obowiazku zaplaty a drudzy czekaja na kase zgodnie z pierwotnymi ustaleniami , albo druga opcja osoby ktore nie podpisały aneksu musza kase wyslac do 29..
Albo burdel w papierach, jedni pisza wiadomosc że w zwiazku z opoznieniem jest przesuniecie do sierpnia obowiazku zaplaty a drudzy czekaja na kase zgodnie z pierwotnymi ustaleniami , albo druga opcja osoby ktore nie podpisały aneksu musza kase wyslac do 29..
Ten mail dotyczy tylko osób, które wstrzymały również przedostatnią transzę. W takim wypadku przedostatnia transza powinna zostać wpłacona zgodnie z terminem w mailu od Budimexu. Potwierdzone info, dzwoniłam osobiście 

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”