Ważne! Szkoła 155- zmiany w rejonizacji szkół w Czyżynach os. Avia i Orlińskiego)
Re: Ważne! Szkoła 155- zmiany w rejonizacji szkół w Czyżynach os. Avia i Orlińskiego)
Z tego co ptaszki ćwierkają nastapiły istotne zmiany i Avia została przesunieta na osiedle dywizjonu 303 po drugiej stronie pasa.
Re: Ważne! Szkoła 155- zmiany w rejonizacji szkół w Czyżynach os. Avia i Orlińskiego)
Nasze prośby nie zostały wysłuchane przez Radnych. Na odczepnego włączyli do SP 155 bloki 4,5,6,7,8 do roku szkolnego 2018/2019. Od roku szkolnego 2019/2020 cała Avia ma być przypisana do SP 52 na Dywizjonu 303.
Uchwała Rady Miasta:
https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=167&s ... %26typ%3Du
Uchwała Rady Miasta:
https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=167&s ... %26typ%3Du
iga pisze:clash pisze:Niestety szkoła 155 już cierpi na nadmiar uczniów a po reformie jak dojdą dwa roczniki to już będzie masakra. Dlatego nie dziwi mnie że ograniczają liczbę nowych uczniów.
To jest nieprawda! Szkoła jest duża, może pomieścić do tysiąca uczniów, a są to wyliczenia Wydziału Edukacji, więc proszę nie wprowadzać nikogo w błąd!
Na dodatek, jak powstanie basen to zagęszczenie będzie jeszcze mniejsze.
A ograniczają liczbę uczniów, bo p.dyr Dziekanowej po wygaszeniu gimnazjum spadnie liczba uczniów (prosto mówiąc : stołek pod nią się trzęsie)
i chcą w ten sztuczny sposób zagęścić jej szkołę.
Clash poczytaj w innym wątku, jak to wszystko wygląda.
Pozdrawiam
Już obecnie dzieci się w szkole uczą na dwie zmiany. Jeśli dorzuciliby jeszcze 400 uczniów to lekcje zaczynałyby się chyba o 7 i kończyły o 21. Świetne rozwiązanie szczególnie dla klas 1-3, prawda? No i na jedną szatnię przypadałyby 3 klasy, extra!
iga pisze:clash pisze:Niestety szkoła 155 już cierpi na nadmiar uczniów a po reformie jak dojdą dwa roczniki to już będzie masakra. Dlatego nie dziwi mnie że ograniczają liczbę nowych uczniów.
To jest nieprawda! Szkoła jest duża, może pomieścić do tysiąca uczniów, a są to wyliczenia Wydziału Edukacji, więc proszę nie wprowadzać nikogo w błąd!
Na dodatek, jak powstanie basen to zagęszczenie będzie jeszcze mniejsze.
A ograniczają liczbę uczniów, bo p.dyr Dziekanowej po wygaszeniu gimnazjum spadnie liczba uczniów (prosto mówiąc : stołek pod nią się trzęsie)
i chcą w ten sztuczny sposób zagęścić jej szkołę.
Clash poczytaj w innym wątku, jak to wszystko wygląda.
Pozdrawiam
Szkoła jest tak duża że nie dla wszystkich klas starczyło miejsca w szatniach. Dla niektórych brakło nawet szafek na korytarzu.
UWAGA!
Od września 2019 nastąpi zmiana w rejonizacji zgodnie z którą, cała Avia zostanie włączona do rejonu SP 52 (Dywizjonu 303). Do końca maja trwają konsultacje w tej sprawie. Jeżeli ktoś z Państwa jest zainteresowany, aby ten projekt został zmieniony i przynajmniej część bloków mogła trafić do rejonu SP 155 proszę zgłosić taką uwagę do 31 maja 2018 Im więcej głosów, tym większa szansa na zmianę.
http://krakow.pl/aktualnosci/220032,34, ... kowie.html
Od września 2019 nastąpi zmiana w rejonizacji zgodnie z którą, cała Avia zostanie włączona do rejonu SP 52 (Dywizjonu 303). Do końca maja trwają konsultacje w tej sprawie. Jeżeli ktoś z Państwa jest zainteresowany, aby ten projekt został zmieniony i przynajmniej część bloków mogła trafić do rejonu SP 155 proszę zgłosić taką uwagę do 31 maja 2018 Im więcej głosów, tym większa szansa na zmianę.
Wnioski i uwagi dotyczące projektu sieci szkół podstawowych od 1 września 2019 r. można dostarczać do Wydziału Edukacji w nieprzekraczalnym terminie do 31 maja 2018 r. pocztą lub osobiście na adres: Wydział Edukacji, ul. Michała Stachowicza 18, 30-103 Kraków lub elektronicznie na adres: dialoguj@um.krakow.pl
http://krakow.pl/aktualnosci/220032,34, ... kowie.html
Myślę że dla wszystkich dzieci będzie lepiej jeżeli Avia i Orlińskiego zostaną przeniesione na Dywizjonu 303 do szkoły nr. 52
Tutaj jest już o wiele za dużo dzieci, co odbija się na poziomie nauczania.
Niedopuszczalne natomiast jest by przenosić dzieci które uczęszczają do szkoły 155 już od kilku lat, a ich rodzice często inwestowali swój czas i środki aby szkoła była jak najlepsza. Jeżeli rodzice z nowych lokalizacji wykażą się takim samym zaangażowaniem to szkoła 52 szybko stanie się wzorowym ośrodkiem.
Niedopuszczalne natomiast jest by przenosić dzieci które uczęszczają do szkoły 155 już od kilku lat, a ich rodzice często inwestowali swój czas i środki aby szkoła była jak najlepsza. Jeżeli rodzice z nowych lokalizacji wykażą się takim samym zaangażowaniem to szkoła 52 szybko stanie się wzorowym ośrodkiem.
Adrianna pisze:Myślę że dla wszystkich dzieci będzie lepiej jeżeli Avia i Orlińskiego zostaną przeniesione na Dywizjonu 303 do szkoły nr. 52
Rejonizacja nie oznacza, że Twoje dziecko nie może chodzić do szkoły spoza rejonu.
Rejon, to taka domyślna szkoła, z której nie mogą wywalić Twojego dziecka. Nie ważne, czy rozrabia, czy zdemoluje całą klasę itd.
Ze szkoły spoza rejonu nie mogą wyrzucić Twojego dziecka bez podania przyczyny, np. demolowanie szkoły, to już jest przyczyna. Zmiana rejonu nie jest taką przyczyną.
Knd to nie kwestia wywalania, ale tego by wszystkie dzieci miały szanse na jak najlepszą kindersztubę. W przepełnionej szkole, choćby i najlepszej takie szanse wyglądają mi słabo. Ponieważ niezwykle trudno jest wyrokować kto ma chodzić gdzie wyszłam z założenia że w 155 powinny pozostać dzieci które chodziły tam wcześniej. Powyżej pokrótce napisałam dlaczego. To oczywiście moje subiektywne zdanie i każdy ma prawo do własnego.
Nie rozumiem skąd sugestia, że dzieci uczęszczające już do danej szkoły miałyby być przenoszone. Takiej opcji nikt nie bierze pod uwagę. Obecnie konsultowane zmiany dotyczą roku szkolnego 2019/2020, kiedy to SP155 zaczną opuszczać roczniki rozpoczynające w tym roku 8 klasę, więc ilość uczniów powinna się zacząć normować.
Patrząc na mapę widać, że bloki znajdujące się po wschodniej stronie osiedla (6,7,8, być może też 4 i 5) znajdują się dużo bliżej SP155 niż SP52, dlatego przesłałem uwagę aby przy wyznaczaniu rejonów wziąć pod uwagę kryterium odległości od szkoły.
Patrząc na mapę widać, że bloki znajdujące się po wschodniej stronie osiedla (6,7,8, być może też 4 i 5) znajdują się dużo bliżej SP155 niż SP52, dlatego przesłałem uwagę aby przy wyznaczaniu rejonów wziąć pod uwagę kryterium odległości od szkoły.
Adrianna pisze:Knd to nie kwestia wywalania, ale tego by wszystkie dzieci miały szanse na jak najlepszą kindersztubę. W przepełnionej szkole, choćby i najlepszej takie szanse wyglądają mi słabo. Ponieważ niezwykle trudno jest wyrokować kto ma chodzić gdzie wyszłam z założenia że w 155 powinny pozostać dzieci które chodziły tam wcześniej. Powyżej pokrótce napisałam dlaczego. To oczywiście moje subiektywne zdanie i każdy ma prawo do własnego.
Adrianna pisze:Myślę że dla wszystkich dzieci będzie lepiej jeżeli Avia i Orlińskiego zostaną przeniesione na Dywizjonu 303 do szkoły nr. 52
Niedopuszczalne natomiast jest by przenosić dzieci które uczęszczają do szkoły 155 już od kilku lat, a ich rodzice często inwestowali swój czas i środki aby szkoła była jak najlepsza.
Nie wiem, wydawalo mi sie, ze z mojej odpowiedzi jasno wynika do czego sie odnosi.
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”