Glosowanie nad uchwalami zzn online - kiedy (Avia 3)
Re: Glosowanie nad uchwalami zzn online - kiedy (Avia 3)
na zebraniu nie mogliśmy bo nie było kworum. WYDAJE mi się, że wymagane jest ponad 50% głosów na tak/nie z całej wspólnoty. Czyli na zebraniu musiałaby być ilość mieszkańców mająca 50.00001% udziałów i wszyscy musieliby głosować za jedną opcją. Tak czy siak jest to dość dziwne podejście... skoro nawet w wyborach parlamentarnych nie ma minimalnej frekwencji 

RaceX pisze:mko13 pisze:B&P pisze:Z plakatami dałem sobie chwilowo spokój gdyż Administrator dał mi wcześniej znać że przedłuży głosowanie do końca czerwca. Plan jest taki-jeśli koło 15czerwca sytuacja się nie wyklaruje pod uchwałami to zajmę się przejściem po głosy w klatkach F i G. Czy są chętni którzy na priva podesłali by swoje namiary i zaangażowali się do podobnych działań w pozostałych klatkach?! Miłego dnia wszystkim
Bardzo dobry pomysł! Chętnie pomogę! Też uważam jak @maniekmal, ze nie powinno być ustalone 50% frekwencji, bo w ten sposób mamy blokowane wszystkie uchwały.
Nie reguluje tego art 23 UWL?? Jeżeli nie, to dlaczego nie mogliśmy przyjąć tych uchwał na zebraniu??
Tylko tam nic nie ma o 50% frekwencji. Cytuję:
Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali
Na razie większość głosów ( i to zdecydowana) jest za tym, żeby odwołać ochronę i zamontować monitoring.
maniekmal pisze:na zebraniu nie mogliśmy bo nie było kworum. WYDAJE mi się, że wymagane jest ponad 50% głosów na tak/nie z całej wspólnoty. Czyli na zebraniu musiałaby być ilość mieszkańców mająca 50.00001% udziałów i wszyscy musieliby głosować za jedną opcją. Tak czy siak jest to dość dziwne podejście... skoro nawet w wyborach parlamentarnych nie ma minimalnej frekwencji
Dokładnie. A jednak wybory parlamentarne są ważniejsze i nie jest wymagana 50% frekwencja. Gdyby była, to żadne wybory parlamentarne nie byłyby ważne, bo frekwencja jest w granicach 30-40 procent.
Coś z tą frekwencją trzeba zrobić, bo w kolejnych latach nie będzie lepiej.
Kowal90 pisze:RaceX pisze:mko13 pisze:
Bardzo dobry pomysł! Chętnie pomogę! Też uważam jak @maniekmal, ze nie powinno być ustalone 50% frekwencji, bo w ten sposób mamy blokowane wszystkie uchwały.
Nie reguluje tego art 23 UWL?? Jeżeli nie, to dlaczego nie mogliśmy przyjąć tych uchwał na zebraniu??
Tylko tam nic nie ma o 50% frekwencji. Cytuję:
Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali
Dokładnie tak "większość głosów właścicieli lokali", czyli np z 300mieszkań potrzebne jest 151 głosów za odwołaniem. Znacie obecne wyniki??
Na zzn jest wynik 50.0... Ale to chyba % głosów A nie przewaga
Edyta. pisze:Na zzn jest wynik 50.0... Ale to chyba % głosów A nie przewaga
To i do Grudnia będziemy przedłużać głosowanie

Nie rozumiem z czym jest problem z tymi głosami. Jeśli właściciel nie mieszka to zzn ma telefony do tych ludzi A czy większość jest wynajmujących?
Edyta. pisze:Nie rozumiem z czym jest problem z tymi głosami. Jeśli właściciel nie mieszka to zzn ma telefony do tych ludzi A czy większość jest wynajmujących?
Ja dzwoniłem do administracji i mieli dzwonić. Tylko efektu to nie dało żeby dużego. W administracji powiedzieli mi, że ludzie przez telefon mówili, ze się zastanowia i zagłosują, a potem nie głosowali. To może trzeba zadzwonic do nich drugi a może i trzeci raz. Może warto też dzwonić do administracji i wywierać presje nad kolejnymi działaniami.
Czas leci, a frekwencja dalej kiepska... Administrator nie potrafi skutecznie zająć się tą kwestią.
dlaczego zwalacie winę na administratora skoro to właściciele lokali mają w dupie 

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”