Głosowanie dot. rezygnacji z usług ochrony w bloku Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Xpe

Re: Głosowanie dot. rezygnacji z usług ochrony w bloku Orlińskiego 10

Postautor: Xpe » 08 cze 2018, 9:58

ragandbones pisze:Poprawcie mnie jesli sie myle, ale wglad do nagran monitoringu otrzymuje sie tylko po kontakcie z policja gdy to nagranie jest potrzebne.

Tak jest, w innym przypadku trzeba by było zrobić jakieś centrum monitoringu i ustawić tam jakiegoś ciecia i to by wyszło strasznie drogo no i wtedy nagrania byłyby na miejscu

ragandbones

Postautor: ragandbones » 08 cze 2018, 10:10

Tak mi sie wlasnie wydawalo, zaden operator monitoringu nie udostepni tak o nagran z tego co robia ludzie w ogrodkach.

Ja bym poruszyl inna kwestie, czy jest mozliwosc przetestowania takich kamer wczesniej. Dobrze byloby wiedziec czy cokolwiek na tych nagraniach w ogole widac.

Adam M.

Postautor: Adam M. » 08 cze 2018, 11:11

Dla mnie to jest chory pomysł, jak jeszcze na klatce w windzie czy garażu rozumiem, że może być taka potrzeba, to już z monitorowaniem elewacji, czytaj patrzeniem na ludzi w ogródkach pomysł jest absurdalny, nikt mi przecież przez płot nie wskoczy i graffiti nie zrobi. No proszę was.
To nie jest moja paranoja, paranoją jest chęć montowania takich kamer.

Xpe

Postautor: Xpe » 08 cze 2018, 17:13

Też jestem za tym żeby wzdłuż elewacji nie wstawiać kamer, nie jest to potrzebne i będzie niepotrzebnie burzyć komfort życia ludziom na parterze.
Strategiczne miejsca jak wejście do klatki, windy itp to ok

socha

Postautor: socha » 09 cze 2018, 9:30

Wydaje mi się, że kamery wzdłuż elewacji są zaprojektowane właśnie celem zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańcom parteru, nikt raczej okna na 5. piętrze nie wybije

saqer

Postautor: saqer » 09 cze 2018, 16:05

Kamery w windzie to już lekka przesada. Zdecydowanie te przy wejściu na klatkę wystarczą. Druga sprawa to kamery "obserwujące" parter. Jak widać nawet wśród właścicieli tych mieszkań nie ma jednomyślności czy są za czy przeciw. Zresztą gdy będzie głosowanie wątpię żeby głosy z wyższych pięter były za takimi generującymi dodatkowe koszty rozwiązaniami.
Podobnie uważam że kamery w garażu podziemnym są zbędne, jeśli już to tylko przy bramie wjazdowej.
Brak ochrony przez ponad miesiąc nie sprawił abym czuł się mniej bezpieczniej w naszym bloku, tak samo ilość kamer nie sprawi że nagle będzie super bezpiecznie.

Adam M.

Postautor: Adam M. » 19 cze 2018, 1:10

socha pisze:Wydaje mi się, że kamery wzdłuż elewacji są zaprojektowane właśnie celem zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańcom parteru, nikt raczej okna na 5. piętrze nie wybije

Reasumując, właściciele powyższych 6 pieter, chcą sąsiadowi zamontować 3 kamery na ogródku, by zapewnić mu bezpieczeństwo, a bezwdziecznik tego nie chce?

ragandbones

Postautor: ragandbones » 19 cze 2018, 9:05

socha pisze:Wydaje mi się, że kamery wzdłuż elewacji są zaprojektowane właśnie celem zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańcom parteru, nikt raczej okna na 5. piętrze nie wybije

Pragne zauwazyc, ze na parterze oprocz okien jest takze elewacja, elementy wspolne, stojaki rowerowe i cala masa innych rzeczy, ktorych nie ma na wyzszych pietrach - a na ktore mieszkancy wyzszych pieter beda musieli sie zlozyc w przypadku dewastacji.

A jakos watpie zeby mieszkancy parteru chcieli brac te rzeczy na siebie w razie czego, zreszta nie widze powodu czemu mieliby zostac z tym sami.

Adam M.

Postautor: Adam M. » 19 cze 2018, 10:28

Akurat na stojaki rowerowe kamery nie ma w tym projekcie. Elewacja jest za płotem, i jak pisałem wcześniej, nie sądzę, żeby mi ktoś przez płot przeskoczył i napisał na ścianie "Mietek to ch.j" i gwarantuję, jeśli się tak stanie, sam to zamaluje.
Projekt do wglądu w e-kartotece. Mniej kamer jest w więzieniach.
Jak miło, że tak się martwicie o sąsiadów z parteru, skoro to się rzekło, to może byście im nie wrzucali śmieci na ogródki i nie kiepowali na glowe, był bym bardziej wdzięczny niż za trzy kamery, których nie chcę a zapłacić będę musiał.

socha

Postautor: socha » 19 cze 2018, 21:13

ragandbones pisze:

Pragne zauwazyc, ze na parterze oprocz okien jest takze elewacja, elementy wspolne, stojaki rowerowe i cala masa innych rzeczy, ktorych nie ma na wyzszych pietrach - a na ktore mieszkancy wyzszych pieter beda musieli sie zlozyc w przypadku dewastacji.

A jakos watpie zeby mieszkancy parteru chcieli brac te rzeczy na siebie w razie czego, zreszta nie widze powodu czemu mieliby zostac z tym sami.

Dokładnie tak, zgadzam się. Mój wpis był jedynie odpowiedzią na sugestię , że kamery na parterze mają na celu "podglądanie" mieszkańców.

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”