Zniszczenia w częściach wspólnych, awarie - Orlińskiego 5

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 5 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
K260

Zniszczenia w częściach wspólnych, awarie - Orlińskiego 5

Postautor: K260 » 15 cze 2018, 9:54

Witam,

Od pewnego czasu obserwuje postępujące zniszczenia części wspólnych budynku, przynajmniej w klatce C. Ostatnimi czasy sprawy przybierają coraz gorszy wydźwięk i jestem dość poirytowany.

1. Zauważyłem, że drzwi wejściowe do klatki te obok domofonu zostały uszkodzone - czy ktoś wie co było przyczyną? Jakiś czas temu zgłaszałem - nie wiem czy słusznie - że drzwi są źle wyregulowane i trzaskają jak nieszczęście,
2. Nie wiem komu przeszkadzała litera m w napisie "poziom -1", ale wczoraj zniknęła,
3. Przeraża mnie stan wind i nie wiem co trzeba mieć w głowie (albo czego nie mieć) żeby czyjąś windę rysować kluczem. Wyświetlacze i drzwi przesuwne są już teraz porysowane :(
4. W garażu jest przeciek który zgłosiłem na pogotowie. W korytarzu z sufitu leje się woda i wygląda to fatalnie.

Apeluje to Państwa o zwrócenie uwagi na to jak wyglądają części wspólne, bo jesteśmy wszyscy ich współwłaścicielami i mają one bezpośredni wpływ na wartość rynkową mieszkań w klatce.

AlaR

Re: Zniszczenia w częściach wspólnych, awarie

Postautor: AlaR » 15 cze 2018, 14:10

Dodałabym urwaną wczoraj klamkę od drzwi do klatki I ślady butów na ścianie. Monitoring jest chyba niezbędny, żeby móc nauczyć ludzi, że za zniszczenia się płaci.

Aga123

Postautor: Aga123 » 15 cze 2018, 16:48

Zgadzam się jak najbardziej z przedmówcami,
na zebraniu Wspólnoty 14.06.2018 była o tym mowa także, pan Zarządca chętnie - niechętnie powiedział, że najwcześniej odmalowanie klatek w grudniu ??? chyba , że źle słyszałam. Obawiam się, że trzeba będzie poczekać czas jakiś aż wszyscy nie wykończą mieszkań- niestety. Fakt jest też taki, że winda przez Gramax powinna być lepiej zabezpieczona. Na ścianach wewnętrznych u góry w windzie towarowej jest porysowany lakier bo ktoś wpychał na siłę jakieś metalowe długie listwy i nie zejdzie to niestety już wcale.
Szkoda patrzeć i żal jak klatka jest dewastowana a wystarczy założyć monitoring chociaż na dole narazie i wszystko byłoby jasne- kto i co zdewastował!

chrupka

Postautor: chrupka » 15 cze 2018, 19:49

Witam
Ja tego nie ogarniam co piszecie. Sory, ale mamy zakładać monitoring żeby idiotów nauczyć kultury?! Przecież nikt inny tego nie niszczy jak mieszkańcy i ich ekipy. Buty na ścianach? Rysowanie windy? Co Wy Zwierzęta jesteście czy jak? Wkurza mnie, że mamy uczyć wychowania imbecyli którzy w końcu znaleźli się w cywilizowanym świecie! Ciekawe czy w mieszkaniu też mają taki gnój i syf. Jestem za monitoringiem żeby odstraszać ewentualnych złodziei, ale bez przesady, że będziemy szukać matoła który chciał się pochwalić podeszwą swojego buta na ścianie, nudziło mu się więc porysował kluczem windę albo nie chce mu się ruszyć i zapalić papierosa na swoim balkonie albo zejść pod blok i robi to na klatce i włacza alarm. Ludzie szanujmy się! Bo od wychowywania jest matka i ojciec....
Ostatnio zmieniony 16 cze 2018, 7:23 przez chrupka, łącznie zmieniany 1 raz.

chrupka

Postautor: chrupka » 15 cze 2018, 19:51

Nie dość że będziemy krocie płacić za kamery w każdym zakamarku to potem może jeszcze wynajmiemy detektywa żeby szukał matoła...

K260

Postautor: K260 » 15 cze 2018, 21:16

Widać, że wywiązała się dyskusja... szkoda tylko, że nie dążymy do meritum :)

Wszyscy przedmówcy łącznie ze mną zgadzamy się, że monitoring stanowi jedyne chociaż częściowe rozwiązanie służące ograniczeniu problemu. Nikt nikogo szukał nie będzie bo co miałby niby zrobić jak już go znajdzie :) Bez monitoringu jesteśmy natomiast zupełnie bezradni. Monitoring odstraszy większość beznadziejnych ludzi którzy nie szanują innych i ich własności. (jak taki jeden z drugim będzie chciał coś zniszczyć to może zrobi to w bloku obok bez monitoringu, chociaż przyznam szczerze, że nie wiem jak działają ich umysły i wiedzieć nie chcę).

Aga123

Postautor: Aga123 » 15 cze 2018, 21:29

Co się robi jak się znajdzie człowieka , który dewastuje czyjąś własność ?- wręcza się mu kwiaty drodzy Państwo.
Wiecie wogóle Państwo czemu ma służyć monitoring ? Nie wychowywaniu jak ojciec i matka jak pisze jakiś poirytowany monitoringiem sąsiad , ale jeśli już to odstraszaniu a przede wszystkim kłania się Kodeks Cywilny i zniszczenie mienia cudzego i odpowiedzialność za winę co jest udowodnione na nagraniu i do czego ma służyć zapis z monitoringu!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio we wspólnocie / osiedle Centrum A / mieli uciążliwy problem z graficiarzami, skończył się gdy zaniesiono nagranie z monitoringu na Zgody / słoikom tłumacze, że Komisariat Policji tam jest / i okazało się, że Pan to nowohucki recydywista w malowaniu bloków, i dostał taki Pan grzywne 1500 zł plus koszta malowania elewacji i blok jak nowy od roku- czyli da się obciążyć kogoś odpowiedzialnością za zniszczenie mienia- i temu ma służyć monitoring- dla tych co nie wiedzą.

Aga123

Postautor: Aga123 » 15 cze 2018, 21:33

Nie rozumiem tego strachu o płacenie za monitoring ? kto powiedział, że krocie. Kto powiedział, że kamery w każdym zakamarku ? To nie Bigbrother!!!!
Ludzie na łeb upadliście ? A cennik Pan znasz takiego monitoringu ? Bo jak dotąd nikt go nie podał do publicznej wiadomości. Mieszkam w bloku gdzie jest monitoring i kroci nie płacę.

chrupka

Re: Zniszczenia w częściach wspólnych, awarie - Orlińskiego 5

Postautor: chrupka » 16 cze 2018, 7:13

Ja jestem za monitoringiem. Ale nie takim żeby był na każdym piętrze (a takie pomysły też się pojawiały). Na wejściu, w garażu oraz na parterze. Taki monitoring jak najbardziej.

K260

Re: Zniszczenia w częściach wspólnych, awarie - Orlińskiego 5

Postautor: K260 » 16 cze 2018, 8:51

Nie rozumiem tego strachu o płacenie za monitoring ? kto powiedział, że krocie. Kto powiedział, że kamery w każdym zakamarku ? To nie Bigbrother!!!!
Ludzie na łeb upadliście ? A cennik Pan znasz takiego monitoringu ? Bo jak dotąd nikt go nie podał do publicznej wiadomości. Mieszkam w bloku gdzie jest monitoring i kroci nie płacę.

Też tego nie rozumiem. Może poczekamy na oferty i wybierzemy jedną najlepszą dla nas wszystkich - bez dywagacji o ilości kamer i o kosztach zanim cokolwiek się wydarzy.

Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”