Siatka balkonowa na kota / na gołębie - montaż na osiedlu Avia / Orlińskiego

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
monfe

Siatka balkonowa na kota / na gołębie - montaż na osiedlu Avia / Orlińskiego

Postautor: monfe » 07 maja 2017, 20:37

Cześć,

mnie także interesuje ten temat. Czy musimy najpierw dostać zgodę wspólnoty na montaż siatki?

eve

Re: Siatka balkonowa na kota / na gołębie - montaż na osiedlu Avia / Orlińskiego

Postautor: eve » 10 maja 2017, 21:19

Wszystko co ingeruje w elewację wymaga zgody Wspólnoty / Zarządu.
Ponadto jest jeszcze kwestia gwarancji na elewację i ewentualnej jej utraty.

Ale jak macie pomysł na zamontowanie siatki bez przytwierdzania do elewacji, to sprawa powinna być czysta ;)
A dla pewności zawsze możecie zapytać zarządcę.

maniekmal

Re: Siatka balkonowa na kota / na gołębie - montaż na osiedlu Avia / Orlińskiego

Postautor: maniekmal » 18 maja 2017, 9:43

Też jestem zainteresowany taką siatką

raf_gil

Postautor: raf_gil » 01 cze 2018, 8:49

Czy pisał ktoś do zarządcy / dewelopera z prośbą o zgodę na zamontowanie takiej siatki?

maniekmal

Postautor: maniekmal » 02 cze 2018, 12:01

pisałem. Wystarczy napisać do ZZN maila, że taką siatkę się chce zamontować, podać nr mieszkania i bloku. Zgoda jest zawsze jeśli spełnisz warunki montażu:

1. Cały zakres robót należy wykonać na swój koszt i we własnym zakresie.
2. Prace budowlane muszą wykonać Zakłady lub Firmy uprawnione do wykonania robót zgodnie ze sztuką budowlaną i przepisami Prawa Budowlanego .
3. Zabrania się naruszania izolacji przeciwwilgociowych poziomych stropu i posadzki.
4. Zabrania się naruszania elementów konstrukcyjnych budynku.
5. Ewentualne zniszczenia elewacji należy usunąć we własnym zakresie.
6. Za prawidłowe wykonanie robót, eksploatację oraz za szkody powstałe podczas remontu na rzecz wspólnoty i osób trzecich odpowiada Właściciel lokalu dla którego roboty są wykonane.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 07 cze 2018, 11:10

maniekmal pisze:pisałem. Wystarczy napisać do ZZN maila, że taką siatkę się chce zamontować, podać nr mieszkania i bloku. Zgoda jest zawsze jeśli spełnisz warunki montażu:

1. Cały zakres robót należy wykonać na swój koszt i we własnym zakresie.
2. Prace budowlane muszą wykonać Zakłady lub Firmy uprawnione do wykonania robót zgodnie ze sztuką budowlaną i przepisami Prawa Budowlanego .
3. Zabrania się naruszania izolacji przeciwwilgociowych poziomych stropu i posadzki.
4. Zabrania się naruszania elementów konstrukcyjnych budynku.
5. Ewentualne zniszczenia elewacji należy usunąć we własnym zakresie.
6. Za prawidłowe wykonanie robót, eksploatację oraz za szkody powstałe podczas remontu na rzecz wspólnoty i osób trzecich odpowiada Właściciel lokalu dla którego roboty są wykonane.

:)))!

Gdyby to obowiązywało "Wykańczania" łazienek, używania windy, klatki schodowej...

conder

Postautor: conder » 20 cze 2018, 13:21

Tak jak pisał maniekmal jest to kwestia do ustalenia z zarządcą. Ja wysyłałem maila w zeszłym roku i bez problemu dostałem zgodę. Jednak montaż siatki na te haczyki, które są w zestawie nie jest zbyt trwały (wiem z doświadczenia z poprzedniego mieszkania), więc wpadliśmy na pomysł ze szwagrem jak zamontować taką siatkę solidnie i bez wiercenia/jakiejkolwiek ingerencji w elewację. Udało się zrobić to według planu, siatka jest trwała i kot nie wypadł :) Jeśli ktoś jest zainteresowany, to mogę wrzucić tutaj zdjęcie w jaki sposób mam to zamontowane.

Angus

Postautor: Angus » 28 lis 2018, 15:06

Ja jestem zainteresowany Twoim sposobem na trwały i solidny montaż siatki na kota, jak możesz to podziel się patentem :)

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”